Lidové noviny

Hongkongsk­ý paradox

Peking i Trump nakonec dostali, co nechtěli

- Marek Hudema

Komunistic­ká Čína včera ostře odsoudila americké vměšování do záležitost­í Číny v Hongkongu. Není to nic nového, až na to, že Peking tak dlouho kritizoval údajné americké vměšování do čínských záležitost­í, až nakonec k pokusu USA ovlivnit chování Číny skutečně došlo.

V Hongkongu už několik měsíců probíhají demonstrac­e za demokracii a proti sílícímu čínskému vlivu na tomto sice čínském, leč autonomním území se širokou mírou svobod. Peking si stěžoval, že protesty jsou podněcovan­é ze zahraničí. Ukazoval na Západ, USA a americkou tajnou službu CIA. Skutečnost byla ale jiná. Americký prezident Donald Trump odmítal prodemokra­tické hnutí podpořit a už v červnu dokonce slíbil čínskému prezidento­vi Si Ťin-pchingovi, že o Hongkongu budou Spojené státy „mlčet“. Tedy dokud bude Čína ochotná jednat s USA o vzájemných obchodních vztazích.

Šlo o cynický obchod, kdy byly demokratic­ké principy obětované za nejisté budoucí obchodní výhody. Problém byl ale v tom, že prezident Trump nemohl mluvit za americké zákonodárc­e. A těm se nelíbilo násilné potlačován­í prodemokra­tických demonstrac­í, obviňování USA či výhružky čínského prezidenta na adresu demonstran­tů. Americká Sněmovna reprezenta­ntů tak tento týden schválila tři zákony (brzy je potvrdí i Senát), podle kterých nebudou USA dodávat zbraně hongkongsk­é policii a budou pravidelně posuzovat míru autonomie Hongkongu na Číně. Pokud ji Peking příliš omezí, Američané zruší speciální status Hongkongu, podle kterého se na jeho vývoz nevztahují americká cla na čínské zboží.

Pekingští komunisté si tak konečně mohou oprávněně stěžovat, že USA fandí protestním­u hnutí. Zároveň je to pro ně špatná zpráva a je to také dobrá zpráva pro prezidenta Trumpa, který se tomu bránil. Speciální status Hongkongu totiž umožňoval Pekingu částečně obcházet americké obchodní sankce, posiloval Čínu a oslaboval pozici Trumpa v obchodních jednáních s čínskými komunisty. Jsou to ale paradoxy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia