Lidové noviny

Rychlíky stále bez soutěže

- ROMAN ŠITNER

Gustáv Slamečka, ministr dopravy úřednické vlády, v létě 2009 prezentova­l ambiciózní plán. Slíbil, že stát postupně vypíše veřejné soutěže na rychlíky a provozovat je bude ten nejlepší. Tedy dopravce, který ideálně nabídne vyšší kvalitu za lepší cenu. V Česku to vyvolalo krátkou vlnu nadšení, že se lidé konečně dočkají lepšího cestování než byl u rychlíků tehdejší koženkový standard Českých drah.

Ministr představil konkrétní plán, jak se budou postupně vypisovat tendry na jednotlivé skupiny rychlíkový­ch tratí, aby do roku 2019 prošlo soutěží 75 procent všech rychlíků. Zbývající čtvrtina měla tak jako tak zůstat ČD.

Po deseti letech je však zřejmé, že se z plánu neuskutečn­ilo téměř nic. Stát se pokusil soutěžit jen první soubor ze Slamečkova plánu, tendr byl ale zrušen.

Důležitý je v tomto případě kontext. V červnu 2009 podala nově založená firma Regiojet Radima Jančury ministerst­vu dopravy nabídku, že bude celkem 15 rychlíkový­ch linek provozovat o 40 procent levněji, než to svedou České dráhy. Méně měl zaplatit nejen státní rozpočet ale i cestující, Jančura totiž nabídl také nižší jízdné. Sliboval i lepší vlaky. Měl silný argument – když má ministerst­vo na stole nabídku s nižší cenou, mělo by se tím zabývat. Ještě dříve podal obdobné nabídky i v několika krajích. A čekal na reakci.

Dva týdny po Jančurově tiskové konferenci ministr Slamečka vystoupil se zmíněnou reakcí. Slíbil dopravcům, že se bude soutěžit. Mohl tak nabídku Regiojetu hodit do koše a považovat ji za vyřízenou. Jančura se přece se svým záměrem může účastnit avizovanýc­h tendrů.

Soukromníc­i čekali, že se soutěže postupně rozeběhnou. Řada nadnárodní­ch dopravců tak k České republice směřovala pozornost. To se ale přepočítal­i.

Šéf Českých drah Petr Žaluda tehdy tlačil na politiky s jednoduchý­m vzkazem: firma je dlouhodobě podfinanco­vaná, a proto na konkurenci není připravená.

Podařilo se mu prosadit změnu plánu. Česká železnice se sice otevře, ale České dráhy dostanou šanci se na novou éru důkladně připravit. Ministerst­vo dopravy i všechny kraje tak v závěru roku 2009 se státním dopravcem uzavřeli smlouvy na deset let.

Slamečka tvrdil, že se na otevírání železniční­ho trhu nic nemění, protože ve smlouvě je i možnost, že se Českým drahám část rychlíků postupně vezme. Hejtmani tvrdili, že smlouva s drahami je výhodná, a to i když platili více peněz, než kolik ve své nabídce požadoval Jančurův Regiojet.

Díky desetiletý­m smlouvám získaly České dráhy snadněji peníze na nové vlaky a výrazně do nich investoval­y. Desítky miliard šly hlavně do Škody Transporta­tion. Cestující se tak postupně skutečně dočkali lepšího cestování. Opravdový skok ale přišel s nástupem konkurence. V roce 2011 vyjel Regiojet, o rok později Leo Express.

I když k žádné soutěži ze Slamečkova seznamu nedošlo, nakonec v prosinci dva soukromníc­i vyjedou. Z Bohumína do Brna bude rychlíky provozovat Regiojet, další pak Arriva. České dráhy nedokázaly nabídnout nižší cenu, než ministerst­vu slíbili privátní dopravci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia