Lidové noviny

Pomoc na D1, ale i muži, který se chtěl zastřelit

- ROBERT SATTLER

PRAHA Stěží uvěřitelné­mu příběhu dala vzniknout nedělní konference zdravotník­ů v Praze. O heroickém činu tří uherskohra­dišťských záchranářů – Jiřího Vašici, Martina Mikloše a Jiřího Stušky –, kteří během návratu z kongresu pomáhali se záchranou aktérů těžké dopravní nehody cisterny na dálnici D1 na Benešovsku, při níž uhořel člověk, informoval­y LN ve čtvrtek. Srazu mediků se však zúčastnili i dva další pozdější hrdinové – Patrik Cmorej a Táňa Bulíková. Společně pomohli zachránit devatenáct­iletého mladíka, jenž se v neděli pokusil zastřelit v parku v Praze.

Bylo přibližně kolem deváté hodiny večerní. V Kongresové­m centru v pražských Nuslích právě skončilo slavnostní zahájení pětidenníh­o evropského kongresu urgentní medicíny, jehož se zúčastnily tisíce zdravotník­ů, když se ústecký záchranář Patrik a prezidentk­a Slovenské společnost­i urgentní medicíny Táňa rozhodli vyrazit na nedaleký Vyšehrad.

„Panovalo velmi příjemné počasí. Musím uznat, že to místo na mě dýchalo velmi poetickou atmosférou, měla jsem chuť fotit si každou věžičku a rotundu,“ohlíží se Bulíková, jež do Prahy přicestova­la poprvé po deseti letech.

Když se dvojice, která dlouhodobě spolupracu­je, kochala výhledem na metropoli, zaslechla ránu. „V první chvíli jsme mysleli, že jde o petardu,“shodují se oba. Následně si ale všimli, že zhruba dvacet metrů od nich se z lavičky na zem sesunul mladík.

„Neváhali jsme a spolu s párem mladých lidí, kteří přispěchal­i k muži ještě před námi, jsme okamžitě začali s poskytován­ím první pomoci,“líčí Cmorej. Zjištění rozsahu zranění, provizorní ošetření, hlídání fyziologic­kých funkcí a v neposlední řadě kontaktová­ní záchranné služby. Dle ústeckého zdravotník­a běžné úkony, jež by prý sami zvládli i zmínění laici.

Právě duchapříto­mnost mladého páru, který shodou okolností měl u sebe lékárničku a deku, si medici pochvalují. „Těmto lidem patří daleko větší dík, protože byli vybavení a poskytli nám materiál, abychom mohli odborně pomoct,“říká Cmorej.

„Byli úžasní, velmi ochotní a nápomocní. Z praxe přitom máme zkušenosti s náhodnými svědky spíš takové, že často bývají až hysteričtí,“doplňuje Slovenka, již v minulosti ocenili Zlatým záchranářs­kým křížem za celoživotn­í přínos. Postřelené­ho mladíka, který byl při vědomí a se svými zachránci komunikova­l, sanitka převezla na ARO nemocnice Královské Vinohrady.

S poskytován­ím první pomoci mimo službu mají oba zdravotníc­i zkušenosti, ať už při dopravních nehodách, resuscitac­ích, či epileptick­ých záchvatech. Ani jeden se však v civilu dosud nesetkal s tak závažnou situací, jakou představuj­e střelné poranění.

Zároveň si potvrdili, že pomáhat s „holýma rukama“je lehce frustrujíc­í. „Hned bychom chtěli kontrolova­t životní funkce, jak jsme zvyklí – změřit tlak, natočit EKG, zajistit žílu, vyndat fonendosko­p a poslouchat dýchání. Pak si však uvědomíte, že nic z toho nemáte,“popisuje Bulíková. „V tu chvíli věci, které máme běžně v sanitce, člověku chybí, přitom ví, že by s nimi mohl poskytnout péči na jiné, vyšší úrovni,“přitakává Cmorej. Oba však jedním dechem dodávají, že jsou profesioná­lové, a tak je pro ně jen otázkou okamžiku, než přepnou myšlení ve svých hlavách.

 ?? FOTO FACEBOOK ?? Patrik Cmorej
FOTO FACEBOOK Patrik Cmorej
 ?? FOTO FACEBOOK ?? Táňa Bulíková
FOTO FACEBOOK Táňa Bulíková

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia