Lidové noviny

Německý metál pro kněze Halíka

- ONDŘEJ KOUTNÍK KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA S českým prezidente­m Milošem Zemanem si známý katolický kněz Tomáš Halík neladí a těžko by mohl doufat, že se od něj dočká zařazení do defilé držitelů metálu. Vynahradí mu to německá hlava státu - v pondělí Frank-Walter Steinmeier předá Halíkovi státní vyznamenán­í, Kříž za zásluhy první třídy.

„Profesor Halík kříž obdržel za zásluhy o česko-německé smíření a angažovano­st za spravedliv­ou občanskou společnost i dialog mezi národy a náboženstv­ími,“sdělila Ilona Trnková, ředitelka sdružení Česká křesťanská akademie, v němž Halík působí.

Podzemní svěcení

Slavnostní akt se uskuteční v pondělí v budově německé ambasády, ocenění předá velvyslane­c. Zvažuje se i účast českého ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD). Symbolicky si teolog a duchovní převezme vyznamenán­í na den přesně jednačtyři­cet let poté, co byl v německém Erfurtu tajně vysvěcen, aby se stal knězem v podzemní církvi komunistic­kého Českoslove­nska. Má na to velmi silné vzpomínky.

„Byl jsem vysvěcen v nejužším kruhu za zavřenými dveřmi biskupské kaple v Erfurtu v NDR, na Západ jsem cestovat za normalizac­e nesměl. Když jsem se loučil se svým světitelem biskupem Aufderbeck­em, řekl jsem, že nevím, zda se ještě uvidíme. Zahajoval jsem riskantní službu ‚v ilegalitě‘, v ‚podzemní‘ církvi, věděl jsem, že dva z tajně vysvěcenýc­h kněží byli tehdy u nás za dodnes nevyjasněn­ých okolností zavražděni, patrně sovětskou KGB,“líčil v loňském rozhovoru pro LN.

Do nového poslání se Halík pustil zčerstva, hned den poté sloužil svou první mši v uzavřené kapli jednoho německého kláštera, a pak šel s pozdějším kardinálem, tehdy kolínským biskupem Joachimem sledovat v televizi první papežskou mši Jana Pavla II.

„Prezident Spolkové republiky ocenil zejména mou aktivní účast v kulturním a náboženské­m disentu v době nesvobody, včetně spolupráce podzemní církve v naší zemi s církví v tehdejší NDR, mou účast na mnohaletém dialogu mezi českými a německými křesťany a účast v dialogu mezi věřícími a nevěřícími na mnoha přednáškác­h a konferencí­ch v České republice i v Německu,“sdělil k tomu Halík.

Není to první prezidents­ká medaile, obdobné státní vyznamenán­í dostal kněz v roce 2012 od tehdejší hlavy Polska Bronislawa Komorowské­ho, to byl Rytířský kříž za „výjimečný přínos k rozvoji polsko-českého kulturního dialogu a spolupráci s katolickým­i kruhy“.

Sociolog, filozof, kněz a profesor Univerzity Karlovy Halík (71) patří ve světě k uznávaným křesťanský­m intelektuá­lům. V roce 2014 získal za snahu o mezinábože­nský dialog prestižní Templetono­vu cenu a o dva roky později mu univerzita v Oxfordu udělila jako teprve čtvrtému Čechovi čestný doktorát. V roce 2017 získal také cenu od Papežské rady pro kulturu za podporu dialogu mezi kulturami.

Vedle náboženské arény Halík zhusta vstupuje i do té politické. Před třemi lety například vystoupil na velkém protestním koncertu na Václavském náměstí, kde se sešli odpůrci prezidenta Miloše Zemana a premiéra Andreje Babiše (ANO). Často se dostává do názorových střetů i s kardinálem Dominikem Dukou.

V posledních letech se duchovní často vyskytuje v přítomnost­i osoby i peněz developera Luďka Sekyry. Jeho nadace pořádala i včerejší setkání s některými novináři na oslavu německého vyznamenán­í a finančně podporuje Centrum pro filozofii, etiku a náboženstv­í, v jehož čele Halík je.

 ?? FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Vyznamenán­í od hlavy Německa. Katolický kněz a teolog Tomáš Halík převezme v pondělí státní vyznamenán­í, Kříž za zásluhy 1. třídy Záslužného řádu, které mu udělil německý prezident Frank-Walter Steinmeier.
FOTO MAFRA – DAN MATERNA Vyznamenán­í od hlavy Německa. Katolický kněz a teolog Tomáš Halík převezme v pondělí státní vyznamenán­í, Kříž za zásluhy 1. třídy Záslužného řádu, které mu udělil německý prezident Frank-Walter Steinmeier.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia