Lidové noviny

Americká cla dopadla na Evropu

Spory kvůli podpoře letadel zdraží evropské potraviny a zboží dovážené do USA. Českého vývozu se téměř nedotknou

- VOJTĚCH WOLF

PRAHA Spojené státy americké trestají Evropu za nedovoleno­u podporu evropského výrobce letadel Airbus. Včera začala platit cla ve výši deseti procent na evropská letadla a 25 procent na vybrané zemědělské produkty a průmyslové zboží. Celkově jde o evropský vývoz do USA v hodnotě 7,5 miliardy dolarů (asi 175 miliard korun) ročně.

Mezi zboží, za které by se měla platit vyšší celní přirážka, patří například francouzsk­á vína, italské sýry či irská a skotská whisky. Z českých produktů se cla dotknou jen okrajově vývozu sýrů či vepřových konzerv.

Uvalení cel počátkem týdne posvětila Světová obchodní organizace (WTO). Původně USA navrhovaly celní přirážku na zboží v hodnotě 11 miliard dolarů. WTO však částku snížila právě na 7,5 miliardy. I tak Američané rozhodnutí uvítali.

Patnáctile­tý spor

Akt administra­tivy prezidenta Donalda Trumpa je jen dalším krokem v 15 let trvajícím souboji o to, kdo bude vládnout světové letecké přepravě – zda evropský Airbus, či americký Boeing.

Američané opatření hájí tím, že Airbus dostal nelegální pomoc v řádu miliard dolarů, což mu poskytlo nefér výhodu oproti jeho konkurenci. Ostatně právě proto cla dopadají především na státy, ve kterých se vyrábějí letadla Airbus – Spojené království, Francii, Německo a Španělsko.

Evropští politici se do poslední chvíle snažili uvalení cel zabránit. Teď připravují odvetu. „Tento krok nám nenechává žádnou jinou alternativ­u, než abychom je v pravou chvíli následoval­i vlastními cly v případě Boeingu, kde bylo zjištěno, že USA porušují pravidla WTO,“uvedla včera evropská komisařka pro obchod Cecilia Malmströmo­vá. Už v dubnu přišlo oznámení, že Evropská komise (EK) má seznam produktů dovážených z USA v hodnotě 20 miliard eur (přes 500 miliard korun), na které by mohla cla uvalit. Nyní vyčkává, kdy a v jaké výši jí to WTO dovolí. Rozhodnutí organizace se ale očekává až v příštím roce.

Nově zavedená cla jsou záměrně namířena především na produkci zemí silně spjatých s výrobou airbusů. „Existují české firmy, které se podílejí na výrobě některých komponentů těchto letadel, jde však spíš jen o okrajové zapojení,“vysvětluje Michal Skořepa, analytik České spořitelny.

Nicméně americká cla dopadají i na některé potraviny. Celní přirážka se dotkne například italského sýru pecorino, britského stiltonu a dalších sýrů napříč evropskými zeměmi. Podle zpravodajs­ké stanice BBC se američtí prodejci v posledních měsících snažili těmito potravinam­i předzásobi­t, aby uchránili své zákazníky před vyššími cenami.

Opatření zasáhne i vína z Francie, Německa, Španělska či Británie. To bude pro evropské vinaře tvrdá rána. Například v roce 2017 šlo 32 procent vývozu vína mimo země Unie právě do USA.

České sýry za milion

Jelikož se cla na potraviny týkají i dalších zemí EU, pocítí je mírně také Česko. To do Spojených států například loni vyvezlo sýry za asi 1,3 milionu korun, vepřové produkty za 717 tisíc či různé směsi ořechů a ovocné a zeleninové šťávy. Celkem šlo o obchod ve výši 2,3 milionu korun. To představuj­e pouze 0,3 procenta hodnoty českého agrárního exportu do USA. „Nepředpokl­ádáme, že by rozhodnutí USA mělo na český vývoz zemědělský­ch a potravinář­ských produktů zásadní dopad,“řekl Vojtěch Bílý, mluvčí ministerst­va zemědělstv­í.

„Dopad na Česko v oblasti zemědělstv­í a potravin bude zřejmě velmi malý, u ostatních položek citelnější. Především se jedná o dopad přenesený skrze dodavatels­ké řetězce v EU, například právě u letectví, kde je Česko producente­m řady součástek,“upřesňuje Eva Veličková, mluvčí Svazu průmyslu a dopravy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia