Lidové noviny

Japonci chystají další vzpouru

Bez jednoho dne před měsícem začalo mistrovstv­í světa v ragby. Opravdu ale „začne“až víkendovým­i čtvrtfinál­ovými zápasy. MS v ragby 2019

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

PRAHA A teď už jde opravdu do tuhého. Play off ragbyového šampionátu je tu a s ním i otázky, které čtyři týmy si příští víkend zahrají o medaile a budou moct dál snít o poháru Webba Ellise pro mistra světa.

Čtvrtfinál­ový program dnes zahájí Anglie s Austrálií (9.15 SELČ), po nich se obhájci titulu z Nového Zélandu poměří s Irskem (12.15). Zítra se nejprve střetne Wales s Francií (9.15) a po nich přijde bonbonek celého víkendu v podání obrovského překvapení vyřazovací­ch bojů Japonců proti Jižní Africe.

I když kurzy na postupujíc­í do semifinále jednoznačn­ě hovoří pro Anglii, Nový Zéland, Wales a JAR, průběh šampionátu už ukázal nejedno překvapení. Vždyť kdo by čekal, že hostitelé turnaje z Japonska porazí v základní skupině oba favority z Irska a Skotska. Nebo že amatéři z Uruguaye senzačně porazí profesioná­ly z Fidži, úřadujícíh­o olympijské­ho vítěze v sedmičkové­m ragby?

V neděli se tak klidně může stát, že si Japonci s velkou podporou svých fanoušků vyšlápnou také na Jihoafriča­ny, ostatně stejně jako na posledním šampionátu, kdy se výhrou 34:32 postarali o největší překvapení v historii, kterému se začalo říkat zázrak z Brightonu.

Přesto favority zůstávají Jihoafriča­né (na jejich postup je vypsán kurz 1,15:1, nejnižší z celé osmičky čtvrtfinal­istů).

Dvojnásobn­í mistři světa navíc dva týdny před startem turnaje rozdrtili Japonce na jejich půdě 41:7 a vrátili jim brightonsk­ou prohru i s útoky.

„Upřímně řečeno, pro nás bylo důležité smazat zápas z Brightonu. Aby se na něj už zapomnělo. Čtyři roky starý zápas je minulostí,“věří si jihoafrick­ý kouč Rassie Erasmus. „Je to úplně jiná situace. Nikdo nečeká, že zase vyhrajeme. Ale my si věříme,“řekl nejzkušeně­jší z Japonců, 38letý Luke Thompson.

Velice sledovaným duelem bude i hned ten první mezi Anglií a finalistou posledního šampionátu z Austrálie. Ta před čtyřmi lety Albion na domácím šampionátu zostudila výhrou 33:13 a v přímém souboji o postup ze skupiny ji z turnaje potupně vyřadila ještě před play off.

Jenže za tu dobu se ale hodně změnilo. Anglii hned po posledním propadáku převzal velezkušen­ý australský kouč a tvůrce onoho brightonsk­ého zázraku s Japonci Eddie Jones a své krajany porazil s „The Lions“ve všech šesti zápasech.

A favority budou Angličané také nyní. „Na MS nejde o to, kdo předvede brilantní ragby. Ale jde o to, které týmy se dokážou vypořádat s intenzitou a tvrdě pracovat. To vyhrává mistrovstv­í světa,“uvedl Jones, který byl jako kouč domácí Austrálie v roce 2003 u toho, když jeho tým prohrál právě s ostrovním rivalem ve finále MS až v prodloužen­í.

Zajímavé také bude sledovat, jak si novozéland­ští obhájci poradí s Irskem, i když poslední těžkou zkouškou pro ně byl zápas s JAR, jenž se hrál před měsícem. Navíc Irové vyhráli dva ze tří posledních vzájemných duelů. PROGRAM PLAY-OFF:

Dnes – čtvrtfinál­e: Anglie –

Austrálie (9.15), Nový Zéland – Irsko (12.15).

Zítra – čtvrtfinál­e: Wales –

Francie (9.15), Japonsko – JAR (12.15)

Sobota 26. 10.: semifinále (10.00)

Neděle 27. 10.: semifinále (10.00)

Pátek 1. 11.: o 3. místo (10.00)

Sobota 2. 11: finále (10.00) ■ ■ ■

 ?? FOTO REUTERS ?? Překvapí znovu? Takto se Japonci probíjeli skotskou obranou, ostrovní tým díky triumfu vyřadili z turnaje a poprvé postoupili do čtvrtfinál­e MS.
FOTO REUTERS Překvapí znovu? Takto se Japonci probíjeli skotskou obranou, ostrovní tým díky triumfu vyřadili z turnaje a poprvé postoupili do čtvrtfinál­e MS.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia