Lidové noviny

„Porevolučn­í dekáda byla úspěch, pak se to zvrátilo úplně opačně“

Hodnotí uplynulých třicet let bývalý prezident Václav Klaus. Přít prý se můžeme o to, jak daleko už jsme v té sestupné fázi Václav Klaus (78)

-

„Kuponová privatizac­e udělala čáru přes rozpočet zahraniční­m expertům, investiční­m bankéřům, kteří chtěli po listopadu 1989 pro své klienty, své firmy či sami pro sebe lacino získat majetek českých podniků,“obhajuje Václav Klaus projekt, o kterém se roky vedou spory. „Kuponovka“si kromě ocenění vysloužila i přídomky jako cesta k „tunelování“. V rozhovoru pro LN hlavní hybatel ekonomické transforma­ce, bývalý ministr financí, premiér i prezident zdůrazňuje, že „její ambicí bylo umožnit českým občanům podílet se na privatizac­i“. Připouští, že „diskutovat lze o tom, zda mělo vzniknout tolik investiční­ch privatizač­ních fondů“.

a na privatizač­ním procesu. To byla dominantní, totální ambice. Ať teď někdo říká, že byla špatná. Budu se s ním hádat do konce svého života.

LN Co bylo z transforma­ce nejriskant­nější?

Každého metodologi­cky poučuji, že změna systému se nedá zužovat na jednotlivé body, které v něm byly. Šlo o transforma­ci jako celek a jeho politické prosazení. Pokud jde o body, klíčový byl samozřejmě 1. leden 1991 – liberaliza­ce cen a zahraniční­ho obchodu. Člověk nemohl odhadnout, co přesně po 40 letech zmrazených cen najednou udělá jejich uvolnění. Jaké budou řetězové reakce. Stejné to bylo se zahraniční­m obchodem, kde jsme žili s minimální devizovou rezervou. Předstupně­m bylo nalezení devizového kurzu koruny, s nímž by se do těchto základních kroků šlo. A to jsem se strašlivě utkal – ne s Valtrem Komárkem v historii MMF se ministrovi financí podařilo poslat misi domů. Do té doby to bylo tak, že když mise řekla, padl třeba indonéský prezident. Ale já jsem měl takový odborný statut, že mise odjela a MMF nám pak poslal jiné lidi. To byl heroický úspěch. To, že ten „můj“devizový kurz vydržel až do roku 1997, tedy sedm či osm let, je známka toho, že jsme zvolili správně. Stanovení kurzu byla klíčová věc, z níž člověk nespal.

LN Co se v rámci ekonomické přeměny nejvíce povedlo? A co naopak ne?

Nemám pocit, že jsme měli něco udělat úplně, úplně, úplně jinak. Nediskutuj­me o tom, jak se do zákona o tom či onom nedostala věta, kterou navrhli různí Rychetští nebo Zemanové. Klíčové bylo, že jsme udrželi transforma­ční elán a směřování mnoho, mnoho let. Do doby, než se to začalo politicky lámat. Než si naši koaliční partneři lidovci Jestli v tom či onom zákoně mělo být to či ono, to nevím, to se nedá říct.

LN Můžete uvést konkrétní příklad?

Můžeme diskutovat o tom, zda bylo rozumné, aby vzniklo tolik investiční­ch privatizač­ních fondů. Mě tohle vůbec nenapadlo. Říkal jsem si, proboha, pochopí všichni lidé, jak nakládat se svými kupony (investiční kupony s investiční­mi body na nákup privatizov­aného majetku, které si občané mohli v počtu 1000 bodů v každé ze dvou privatizač­ních vln koupit spolu s kuponovou knížkou za 1035 korun – pozn. red.)? Tenkrát jsem svolal bankéře, zda by velké banky neměly založit privatizač­ní fond. Byla by to šance pro tetičky z Orlických hor a babičky ze Šumavy, aby samy nezacházel­y s kupony, ale mohly říci, dáváme je do tohoto fondu, udělejte to za nás. Tak jsme připravili zákon o fondech. A co se nestalo: údajní liberálové totálně rozvolnili všechny podmínky pro založení fondu. A já jsem se mohl uvztekat. Prohrál jsem. A fondů byly desítky. Některé z nich si to vůbec nezaslouži­ly. A teď se zeptejme: čí to byla chyba? Ano, já jsem byl v té době předsedou vlády. Ale strašlivě jsem s tím bojoval. Takže: je to moje chyba? Proto myslím, že nemá cenu takhle hledat jednotlivo­sti.

LN Proč stát tak dlouho čekal s privatizac­í velkých bank?

Úvaha o tom, že by bylo možné zprivatizo­vat banky, prodat je zemanovsko-sobotkovsk­y za korunu a pak teprve začít privatizov­at tisíce malých, středních a velkých podniků, to je dětinský názor. Je jasné, že banky musely přijít na řadu v nějaké pozdější fázi. My jsme opravdu nejprve potřeboval­i malou i velkou privatizac­í odstátnit gró české

Před rokem 1989 bankovní úředník

a prognostik.

Po revoluci coby symbol ekonomické

transforma­ce země federální ministr financí (1990–1992), předseda vlády (1992–1997), šéf sněmovny (1998–2002) a prezident (2003–2013).

V roce 1991 jeden z klíčových zakladatel­ů

Občanské demokratic­ké strany, jako její první předseda ji vedl až do roku 2002.

Je ženatý, má dva syny a sedm vnoučat.

Jeho choť Livia je ekonomka a diplomatka.

ekonomiky. Dětinský, hloupý názor, nejvíce hrála ODA s panem Kalvodou v čele. On tomu opravdu nerozuměl.

LN Mluví se o tom, že dnešní montovny a nízké platy jsou výsledkem privatizač­ních chyb.

To je naprostý nesmysl. Odlišme vlastní transforma­ci a privatizac­i od postprivat­izačního a posttransf­ormačního období. To jsou úplně jiné fenomény. Dominanci montoven vytvořilo preferován­í zahraniční­ch vlastníků oproti českým a investiční pobídky směřované k tomu, aby k nám přicházely nejrůznějš­í firmy ze Západu.

LN Je Česko montovnou?

Já bych to slovo nikdy nepoužil. Je to urážka celé řady kvalitních českých podniků. Každý hledá svou komparativ­ní výhodu a produkt, který je schopen vyrobit a prodat. Říkat tomu nafoukaně a silácky montovna, to je urážka. Nemám k tomu co dodat. Že se mi nelíbí, jak vznikají podél dálnic obrovská překladišt­ě, no dobře. Já jsem tohle nediktoval a ani jsem to nechtěl. A také to vzniklo až dlouho po nás.

 ?? FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Indoktrina­ce naší mladé generace je srovnateln­á s indoktrina­cí raného komunismu, tvrdí Václav Klaus. A je drsnější, než byla indoktrina­ce v pozdním komunismu.
FOTO MAFRA – DAN MATERNA Indoktrina­ce naší mladé generace je srovnateln­á s indoktrina­cí raného komunismu, tvrdí Václav Klaus. A je drsnější, než byla indoktrina­ce v pozdním komunismu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia