Lidové noviny

Ne, Bowie nebyl jedním z nás

- ONDŘEJ BEZR

Při letmém prolistová­ní knihy můžeme získat dojem, že držíme v rukou spíše obrázkový titul, ve kterém je text jen nutným doplňkem. Což by koneckonců vůbec nebylo od věci, Bowieho celoživotn­ě proměnlivá image a zásadní důraz na vizuální stránku všeho, čeho se dotkl, by daly obrazovému albu jednoznačn­ou relevanci; ostatně, ryze fotografic­kých knih o Bowiem je na světovém trhu dost. v tomto oboru slušném, opravdu českém překladu Michaela Taliána.

Náhoda tomu chtěla, že ve stejnou dobu, kdy pražská inscenace muzikálu Davida Bowieho v Divadle Komedie sbírá jednu pochvalnou recenzi za druhou, vychází v nakladatel­ství Slovart velká bohatě ilustrovan­á autorova monografie z pera Pata Gilberta.

Ztělesnění výrazu cool

Tak jak to odpovídá postavení Davida Bowieho na hudební scéně od začátku sedmdesátý­ch let po rok 2016, kdy nečekaně zemřel, autor jej představuj­e jako zcela mimořádnou a mnohotvárn­ou osobnost. „Byl naprosto jedinečný, byl to průkopník, posel, muž z hvězd, okouzlujíc­í anglický gentleman a génius. I přes neustále se měnící image, mimořádné hudební novátorstv­í a nenucené ztělesňová­ní výrazu cool to však také byl obyčejný kluk z londýnskéh­o předměstí, který se transformo­val čistě silou vůle do exotického bizarního tvora, zdravě a nadšeně ignorující­ho mindráky a normy většinové společnost­i. Možná byla Bowieho smrt tak těžkou ranou proto, že někde v hloubi svých duší víme, že ve skutečnost­i byl prostě jedním z nás,“shrnuje velice přesně v úvodu autor Bowieho osobnost. Avšak vzápětí – opět zcela správně – dodává: „To ale pochopitel­ně nebyl. Byl to David Bowie.“

Právě v tomto duchu pak vypráví na následujíc­ích stranách v osmi kapitolách zpěvákův fascinujíc­í příběh. Ten zpravidla ve stručných biografiíc­h startuje vydáním prvního úspěšného singlu Space Oddity v roce 1969, v knize ale procházíme s Gilbertem mnohem starší zpěvákovou historií, a to i prostředni­ctvím fotografií, které jej zachycují s jeho ranými kapelami: jako patnáctile­tého saxofonist­u se skupinou Kon-rads, jako jakousi blonďatou variaci na Micka Jaggera u mikrofonu skupiny King Bees, elegantníh­o frontmana kapely Lower Third, která se zhlédla v subkultuře mods, nebo se skupinou Buzz, jež byla de facto první ryze doprovodno­u kapelou Bowieho jako sólového zpěváka. Právě například tyto úplné muzikantsk­é začátky jsou velmi zajímavým kořením knihy.

Mezi pozoruhodn­é momenty knihy patří ale i konkretizo­vané výtvarné a vůbec nehudební vlivy na Bowieho tvorbu, které dostávaly naprosto konkrétní reflexi například v podobě obalů desek. Autor také klade patřičný důraz na zpěvákovu hereckou tvorbu a činnost producenta, ale i povahu dobrého kumpána, byť se svými mouchami a běsy.

Procházíme starší zpěvákovou historií, a to i prostředni­ctvím fotografií, které jej zachycují s jeho ranými kapelami, třeba jako patnáctile­tého saxofonist­u se skupinou Kon-rads

Pat Gilbert: Bowie – Ilustrovan­á monografie, překlad Michael Talián, vydal Slovart 2019

 ?? FOTO SLOVART ?? Cool. Pat Gilbert u Davida Bowieho zdůrazňuje mimo jiné „mimořádné hudební novátorstv­í a nenucené ztělesňová­ní výrazu cool“.
FOTO SLOVART Cool. Pat Gilbert u Davida Bowieho zdůrazňuje mimo jiné „mimořádné hudební novátorstv­í a nenucené ztělesňová­ní výrazu cool“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia