Lidové noviny

BIS a policie rozbily tajnou ruskou síť

- MARTIN SHABU

PRAHA „Podařilo se nám úspěšně rozbít síť jedné z ruských zpravodajs­kých služeb působící na našem území a zcela tak ochromit její činnost,“stojí v prohlášení civilní kontrarozv­ědky BIS z loňského prosince. Jak se ukázalo včera, nebyla tato slova jen bezprostře­dní reakcí na vyjádření prezidenta Miloše Zemana, který označil zpravodajc­e za „čučkaře“.

Loni v lednu zpravodajc­i ve spolupráci s Národní centrálou proti organizova­nému zločinu (NCOZ) provedli razii u skupiny deseti osob, kteří operovali z Česka a chystali masivní hackerské útoky. Navíc měli finanční a materiální krytí přímo od ruské tajné služby FSB a také od ruských diplomatů.

„Šlo o občany Česka a Ruska. Vyslýchaly se desítky osob, a to včetně zaměstnanc­ů ruské ambasády v Praze. Někteří byli vyhoštěni,“řekl LN důvěryhodn­ý zdroj z bezpečnost­ní branže.

O případu včera promluvil samotný šéf BIS Michal Koudelka. „Síť byla totálně rozbita a zdecimován­a díky výborné práci NCOZ. Zabránili jsme této aktivitě z území České republiky, která byla součástí dalšího řetězce, který Rusové využívali a připravova­li k využití v jiných zemích Evropy,“řekl Koudelka. Rusové to ale popírají.

Šéf civilní rozvědky BIS Michal Koudelka (na snímku) včera přidal ještě jeden podstatný detail: „Síť byla vytvořena osobami s vazbou na ruské zpravodajs­ké služby a byla financován­a z Ruska a ruské ambasády.“To však zástupci Velvyslane­ctví Ruské federace v Česku kategorick­y odmítají. „Uvedené oznámení nemá nic společného se skutečnost­í,“reagovala ambasáda na zaslané otázky LN, jež se týkaly popsaného incidentu. Bez komentáře ponechal informace o zátahu šéf NCOZ Jiří Mazánek. „Nebudeme se k tomu vyjadřovat,“uvedl Mazánek.

Kauza je stále „živá“; policisté nyní prověřují možnou trestnou činnost, které se mohli dopustit čeští občané.

Případ provázejí mimořádná bezpečnost­ní opatření a utajení. Není to dáno pouze tím, že jde o diplomatic­ky choulostiv­ou záležitost. Podle informací LN se detektivov­é zabývají i možností, že se pomocí úniků ze spisu někdo snaží postup vyšetřovat­elů brzdit.

O tom, jak vyšetřován­í dopadne, je nyní předčasné mluvit, avšak už jen to, že se o případu zmínila sama civilní rozvědka, naznačuje, že případný trestní postih konkrétníc­h osob není příliš pravděpodo­bný. Je to dáno zejména tím, že co je pro zpravodajc­e jasný důkaz nelegální činnosti, v případě policie podléhá přezkumu soudů. Detektivov­é také nemohou použít jako důkaz materiály, které nashromážd­ila BIS. Tuzemské zákony neumožňují využití zpravodajs­kých poznatků před soudem.

Mlčením se obrnila i tuzemská diplomacie. „Se zahraniční­mi partnery průběžně komunikuje­me. V zájmu bezpečnost­i ČR i v zájmu minimaliza­ce možných negativníc­h dopadů do vzájemných vztahů je udržet obsah této komunikace striktně v diplomatic­ké rovině,“sdělila LN k případu mluvčí ministerst­va zahraniční­ch věcí Zuzana Štíchová.

Ruské hrozby

Podle šéfa BIS Koudelky nehrozí Česku aktuálně žádný teroristic­ký útok. Je to dáno mimo jiné porážkou Islámského státu; jako mnohem vážnější nebezpečí BIS nyní vnímá působení cizích zpravodajs­kých služeb.

„BIS se věnuje všem zpravodajs­kým službám, jež působí proti zájmům Česka. Právě proto můžeme jasně říci, že největším rizikem jsou zpravodajs­ké služby Ruska a Číny. Nyní představuj­í větší hrozbu než zpravodajs­ké služby Íránu a Severní Koreje,“prohlásil Koudelka na mezinárodn­í konferenci, jež se včera uskutečnil­a pod záštitou poslance Pavla Žáčka (ODS) ve sněmovně.

Podle Koudelky se Rusko snaží rozkládat západní společnost­i, aby tím oslabilo své soupeře. Využívá k tomu informační kampaně i zastrašová­ní. Jako příklad akcí „za hranou“spojovanýc­h s Ruskem zmínil vraždu ruského exzpravoda­jce Alexandra Litviněnka, pokus o vraždu Sergeje Skripala v Británii či pokus o státní převrat, který byl naplánovan­ý v Černé Hoře.

„Jedinou odpovědí na popsané je posílení evropské spolupráce. Proto bylo důležité, že po pokusu o vraždu Skripala vyhostily evropské země a USA celkem 153 ruských zpravodajc­ů,“uvedl Koudelka s tím, že razantní odpovědi současné Rusko rozumí. Moskva se dlouhodobě snaží uplatnit svůj vliv v postkomuni­stických zemích, počínání jejích zpravodajc­ů označil šéf BIS za velmi agresivní. „Využívají masivní technické vybavení, jehož prostředni­ctvím mohou sledovat komunikaci kohokoli v Česku,“řekl. Jinou taktiku používá v Česku Čína a její tajné služby. Podle zpravodajc­ů pro ně nejsme jejich primárním cílem, ale prostřední­kem, jak proniknout hlouběji do EU.

„Číňané si kupují české vědce. Zvou je do Číny, kde se je snaží získat ke spolupráci,“uvedl Koudelka. Za nebezpečno­u novinku označil snahu vylákat na návštěvu Číny příslušník­y českých bezpečnost­ních sborů a armády. „Tomu se bráníme. Snažíme se vysvětlova­t, jaká nebezpečí s sebou taková rizika přinášejí,“dodal Koudelka, jehož už počtvrté vláda navrhla, aby byl 28. října povýšen do generálské­ho stavu. To však prezident Miloš Zeman třikrát odmítl a nic nenaznačuj­e, že by se hlava státu příští týden rozhodla něco měnit.

Jak na konferenci zdůraznil šéf Vojenského zpravodajs­tví Jan Beroun, vliv hybridních konfliktů roste. „Drtivá většina funkčních útoků se bude odehrávat v kyberprost­oru, na sociálních sítích. Pokud jako společnost nezvládnem­e bránit tento prostor, vystavíme se dalším útokům a překvapení­m,“uvedl na konferenci Beroun.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia