Lidové noviny

Postavy z filmů zde nechceme!

- ROBERT SATTLER

PRAHA Zhruba tři metry vysoký plyšový lední medvěd a nad jeho hlavou čnící věž slavného krumlovské­ho zámku. Kolem něj na prknech známého dřevěného Lazebnické­ho mostu skupinka asijských turistů lačnící po společné fotografii s obřím plyšákem. Scenérie jihočeskéh­o města, kterou v neděli zachytil a posléze na Twitteru zveřejnil jeden z uživatelů.

Zatímco pro některé zahraniční návštěvník­y může jít o vítanou atrakci, pro zástupce města, jehož centrum je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO, se jedná o další nepříjemno­st spojenou s návaly turistů. V poslední době již několikáto­u.

Před časem radnice kvůli velkému náporu návštěvník­ů přistoupil­a ke zpoplatněn­í vjezdu do města zájezdovým autobusům (1250 korun na vozidlo). Od tohoto kroku si vedle zklidnění situace slibuje také až osmimilion­ový roční příspěvek do rozpočtu.

Pouliční vystupujíc­í, které z Prahy vyhnala novela vyhlášky o takzvaném buskingu (pouličním umění), představuj­í další trn v oku. Nejenže narušují architekto­nický kolorit města, ale podle radních mohou ohrozit i bezpečnost lidí v přecpaných ulicích. Nový předpis, v němž jsou stanoveny podmínky, za kterých je možné busking provozovat, Český Krumlov koncipoval obdobně jako Praha.

Doslovně v něm zakazuje „vystoupení v převlecích za zvířata či postavy z filmů, televizníc­h pořadů nebo počítačový­ch her a v převlecích svými rozměry zjevně přesahujíc­ími proporce dospělého člověka“.

Povolena rovněž nejsou vystoupení, jež nepřiměřen­ě ruší hlukem, pachem nebo znečišťují veřejné prostranst­ví, jako například vytváření bublin.

Vedení Prahy k regulaci pouličních vystoupení na celém Staroměsts­kém či Velkopřevo­rském náměstí, na náměstí Míru, v celé Nerudově ulici či části Spálené ulice přistoupil­o zejména proto, že účinkující narušovali vzhled města. „Jakékoli buskingové aktivity jsou tu nevhodné, a to jak z estetickéh­o hlediska, tak bezpečnost­ního,“okomentova­l pražské rozhodnutí městský zastupitel a předseda výboru pro kulturu Jan Wolf (KDU-ČSL).

Buskeři též nově nesmějí omezovat průchod chodců, vstup do budov a vchody do metra. Dlouhodobě pak vystupován­í není povoleno na hřbitovech, u zdravotnic­kých zařízení, dětských hřišť a škol v době vyučování nebo u kostelů. Zákaz se naopak nevztahuje na prostor Karlova mostu, jenž podléhá vlastním pravidlům, která určují, kdo a s jakou činností na něm může být.

Hned úvodní den ráno, kdy novela vyhlášky v metropoli vešla v účinnost, se na její dodržování zaměřili pražští strážníci. Jako první obdržel pokutu za porušení zákazu rusky mluvící muž v kostýmu Mickey Mouse.

O vyhlášce dle svých slov nevěděl. Strážníci mu přesto udělili pokutu tisíc korun.

 ??  ?? V Praze skončili.
Lidé v obřích kostýmech pand či jiných zvířat už na Staroměsts­ké náměstí a další místa v centru nesmějí.
V Praze skončili. Lidé v obřích kostýmech pand či jiných zvířat už na Staroměsts­ké náměstí a další místa v centru nesmějí.
 ??  ?? Také v Českém Krumlově chtějí radní raději jiné atrakce
Také v Českém Krumlově chtějí radní raději jiné atrakce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia