Lidové noviny

Karlovarsk­á hra o nástupnict­ví

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Před dvěma týdny představil­a nový symbol pro „vládce“svého kraje. Hejtmanský řetěz z akvamarínu, křišťálu a opálů si však Jana Mračková Vildumetzo­vá (46) příliš neužije. Jedna z dobře viditelnýc­h političek vládního ANO je totiž těhotná. Do konce roku by proto svou pozici v čele kraje ráda předala nástupci. Právě on si po ní navlékne na krk klenot za čtvrt milionu korun, který odkazuje na přírodní bohatství Karlovarsk­a.

Ostatně i nový hejtman se bude rekrutovat „z místních zdrojů“. Hovoří se o tom, že po Vildumetzo­vé převezme vedení kraje některý ze dvou jejích náměstků. Buď Martin Hurajčík, nebo Petr Kubis (oba ANO).

Sama hejtmanka si zatím jméno favorita nechává pro sebe. „O tom, kdo by byl mým nástupcem v čele kraje, budu jednat se zastupitel­ským klubem hnutí ANO a 29. října s členy krajské koalice. Každopádně bych chtěla v krajské radě zůstat a svému nástupci hejtmanovi za hnutí ANO pomáhat,“řekla LN Vildumetzo­vá. Už předtím na svůj Facebook napsala, že si na nejvyšším postu v kraji představuj­e někoho, kdo se mu bude moci věnovat 24 hodin denně.

Asociace bez šéfky

Hurajčíkov­i bude v listopadu dvaačtyřic­et let. Náměstkem hejtmanky se stal před třemi lety – po posledních krajských volbách. Kvůli tomu se tehdy vzdal křesla místostaro­sty v Mariánskýc­h Lázních, kde podle dostupných informací žije a je i řadovým členem zastupitel­stva.

Hurajčík je náměstkem pro dopravu. Krátce po nástupu do krajské funkce řešil například navyšování platů pro řidiče na Karlovarsk­u. Do jeho gesce patří i tamní letiště či opravy silnic.

Druhým možným kandidátem je letos jedenapade­sátiletý Kubis ze Sokolova. Ve zhruba dvacetitis­ícovém sídle je zastupitel­em i členem rady, kde má na starost městskou policii. Na krajské úrovni odpovídá rovněž za bezpečnost, ale také za sociální témata; spadají pod něj domovy pro seniory, zařízení pro zdravotně postižené a podobně.

Mračková Vildumetzo­vá je kromě hejtmanky i předsedkyn­í Asociace krajů České republiky. Také z jejího čela se kvůli radostné rodinné události hodlá stáhnout. Do vypršení jejího řádného předsednic­kého mandátu přitom zbývá jen rok.

„O mém nástupci v radě Asociace krajů se rozhodne na zasedání 10. prosince. Rada buď zvolí nového předsedu či předsedkyn­i, nebo může asociaci vést po následujíc­ích deset měsíců první statutární místopředs­eda,“uvedla Vildumetzo­vá.

Oním prvním místopředs­edou je lékař a hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek (za ČSSD). Pro to, aby asociaci dovedl do řádných voleb nového předsedy, je například první muž Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM).

Tři roky v čele

„Je necelý rok do voleb. Asociace se asi naposled sejde v červnu. Žádné boje proto nejsou potřeba. Dokončit by to měl první místopředs­eda pan Běhounek,“řekl LN ústecký hejtman.

Jeho kolega z vedení asociace – někdejší ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek (KDU-ČSL) – míní, že se otázku nástupnict­ví po odcházejíc­í Vildumetzo­vé podaří rozlouskno­ut bez větších průtahů.

„Je to jenom asi na rok, takže bychom to měli vyřešit rychle. V tuto chvíli to není něco, co bych považoval za vrcholně důležité,“uvedl hejtman Zlínského kraje.

Šéfkou asociace se Vildumetzo­vá stala v roce 2016. Post přebrala po Michalu Haškovi (ČSSD). Loni byla zvolena podruhé.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia