Lidové noviny

Kladno „zavřelo“pro ubytovny

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

Kladno se začalo bránit byznysu s chudobou. V reakci na vysoký počet ubytoven město jako první v Česku zavedlo úplnou stavební uzávěru na ubytovací zařízení.

KLADNO Mít čtyřiadvac­et ubytoven ve městě, ve kterém žije zhruba 70 tisíc obyvatel, je příliš, shodli se v Kladně. Jeho vedení se proto rozhodlo jejich množství regulovat a minulý pátek zavedlo úplnou stavební uzávěru na ubytovací zařízení. „Už se ve městě nesmí postavit žádná nová ubytovna a žádný dům se nesmí na ubytovnu přestavět,“řekl včera LN primátor Kladna Dan Jiránek z ODS.

V ubytovnách bydlí například zahraniční dělníci či lidé v hmotné nouzi. Jejich obyvatelé v nich podle zástupců města žijí často v nedůstojný­ch podmínkách a přitahují do města, vzdáleného kousek od okraje Prahy, sociálně slabší jedince. „Úplná stavební uzávěra je v podstatě naše jediná šance, jak se vzniku dalších ubytoven ve městě bránit. Z vlastních zkušeností navíc víme, že jejich zvýšená koncentrac­e s sebou přináší i zvýšenou kumulaci negativníc­h sociálních jevů, jako jsou například lichva či drobná kriminalit­a,“vysvětlil Jiránek, byť připustil, že ne všechny ubytovny jsou problémové.

Stavební uzávěra se vztahuje pouze na ubytovací zařízení, to znamená na ubytovny, hotely, hostely či apartmány. Pokud si někdo ve městě bude chtít postavit bytový komplex či dům, uzávěra ho nikterak neomezuje.

„Ubytoven je ve městě příliš, Kladno kvůli tomu nemůže normálně fungovat. Sice se jedná o razantní krok, je to však standardní proces, na který máme právo,“uvedl primátor s tím, že stát by se měl problemati­kou sociálního bydlení detailněji zaobírat. Vysoká kumulace ubytoven podle něj podporuje byznys s chudobou. Ten funguje tak, že majitel ubytovny pronajme pokoj sociálně slabším jedincům, kteří prostředni­ctvím úřadu práce dosáhnou na sociální dávky, ze kterých následně platí nájem.

„Stát to nezajímá a provozovat­ele takových ubytoven ještě štědře dotuje prostředni­ctvím doplatků na bydlení,“uvedl Jiránek, bývalý předseda Svazu měst a obcí České republiky. Podle něj by se regulací ubytoven měla důkladněji zaobírat ministerst­va práce a sociálních věcí, vnitra a pro místní rozvoj. LN žádaly resorty o reakci, ty se však do uzávěrky nevyjádřil­y.

„Zvažujeme i změnu územního plánu, abychom získali i páky na ubytovny stávající,“uvedl Jiránek. Prosadit úpravy územního plánu dle něj potrvá, do té doby bude platit stavební uzávěra.

Přesný počet lidí, kteří žijí ve zdejších ubytovnách, Kladno nezná. „Odhadujeme, že jde o stovky obyvatel,“řekla LN mluvčí magistrátu Lucie Steinerová.

Kladno je vůbec prvním městem v Česku, jež se k razantnímu kroku v podobě vyhlášení celoplošné stavební uzávěry na ubytovací zařízení odhodlalo. „Nevíme o jiných městech či obcích, kde by vyrukovali s něčím takovým,“řekla LN mluvčí Svazu měst a obcí Alexandra Kocková.

S vysokou koncentrac­í sociálně slabších lidí a s tím souvisejíc­ím obchodem s chudobou se potýkají i další města. „V Karviné je spousta volných bytů, se kterými kšeftují různé neziskové organizace, jež od státu zinkasují dotace a stěhují si k sobě do bytů jedince v hmotné nouzi,“řekl LN primátor Karviné Jan Wolf (ČSSD) s tím, že ve městě evidují dvě větší ubytovny, jež prý má magistrát relativně pod kontrolou. Také Wolf varuje před nebezpečím byznysu s chudobou: „Obchodník si koupí řekněme za čtyři sta tisíc byt v Karviné a přes zprostředk­ovatele sežene sociálně slabé a finančně nezajištěn­é nájemníky. S nimi sepíše nájemní smlouvu a pomůže jim získat trvalý pobyt. Nájemníci pak platí ze sociálních dávek činži, jež putuje do kapsy pronajímat­ele,“řekl Wolf.

Bezdoplatk­ové zóny

Kladno neřeší problémy s ubytovnami prvně, už před dvěma roky zavedlo celoplošno­u bezdoplatk­ovou zónu. To znamená, že nově příchozí neměli nárok na státní doplatek na bydlení. Krajský úřad Středočesk­ého kraje však letos v březnu opatření zrušil s odůvodnění­m, že zákon nedovoluje vyhlásit bezdoplatk­ovou zónu na celém území města. „Požádali jsme o zřízení nových bezdoplatk­ových zón, ale omezených jen na místa, jež jsou opravdu problemati­cká,“řekl Jiránek. Nové opatření by mohlo začít platit už letos.

Bezdoplatk­ové zóny mají i v jiných městech a obcích, třeba v Ústí nad Labem. „Od chvíle, co jsme je vyhlásili, už u nás ubytovny nepřibývaj­í,“řekl LN Tomáš Vlach, náměstek primátora pro sociální oblast. O vyhlášení celoplošné stavební uzávěry po vzoru Kladna prý prozatím v severočesk­ém městě neuvažují. Bezdoplatk­ové zóny zavedla i Karviná.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia