Lidové noviny

Volby už jen v pátek, bez lístků ve schránce

Nový zákon přináší konec hlasování o sobotách či volbu z ciziny dopisem. Politici jsou vesměs pro

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Prší, je horko, kocovina z páteční noci, odjezd na chatu. Existuje řada výmluv, proč v sobotu nedorazit k volbám. Napříště už tento kolorit odpadne – ministerst­vo vnitra přichystal­o volební reformu, kde nejviditel­nější změnou je hlasování jen v pátek, od sedmi hodin ráno do desíti večer.

Česko je v Evropské unii poslední, kdo si výběr politické reprezenta­ce rozkládá do dvou dnů. Stěžejní argumenty pro jednodenní variantu jsou úspory a odstranění rizika, že se přes noc již odevzdaným lístkům stane něco nekalého. Pro zkrácení je mezi stranami podpora – navíc na čistý čas to vlastně bude víc, o hodinu.

„Dva volební dny jsou unikát. Na účast to nejspíš nebude mít vliv. Kdo chodí pravidelně, najde si čas vždy, a apatickým občanům by nepomohlo, ani kdyby se volilo týden,“řekl LN předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

Přibude také jednotný elektronic­ký registr voličů, což umožní žádat si o voličský průkaz i mimo trvalé bydliště a online. Vstřícným krokem je koresponde­nční hlasování pro Čechy, kteří pobývají v cizině. Teď musí osobně na ambasádu a do europarlam­entu se nedá ze zahraničí hlasovat vůbec. Nově půjde poslat vytištěný lístek na zastupitel­ský úřad.

O těchto úpravách se v Česku mluví už déle, zlom je v tom, že se na stranu podporovat­elů přidaly ČSSD a resort vnitra; roky byly proti. „Žijeme v 21. století, ale volíme jak za první republiky. Nebojím se, že klesne volební účast, naopak,“sdělil LN šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka. Pro změny jsou i komunisté, o něž se vláda opírá, jen u koresponde­nčních hlasů vyjadřují skepsi. „Je nutné nastavit záruky proti zneužití,“uvedl poslanec KSČM Jiří Dolejš.

Poprvé se má jednodenní režim uplatnit ve sněmovním klání 2021. Také přestanou chodit hlasovací lístky do poštovních schránek, to ale až od roku 2023.

Nicméně pošta voličům přijde – sdělení, kdy a kde se hlasuje, a k tomu seznam registrova­ných stran či kandidátů. Podle sociologa Jana Herzmanna je to velmi důležitý moment, protože nějaké avízo, že se zrovna obsazuje sněmovna, Hrad, hejtmanstv­í či europarlam­ent, by k lidem dorazit mělo: jinak by se mohlo lehko stát, že pak nedorazí ti lidé.

Výjimku budou mít pouze komunální volby, kde se panašuje – čili dají se zaškrtnout kandidáti z různých politickýc­h uskupení, což v žádných jiných volbách nejde. Protože to dá práci a chce to klid, hlasovací lístky, jimiž se vybírají obecní zastupitel­é, budou i nadále chodit do schránek s předstihem. Ve všech jiných případech budou až ve volební místnosti, ale kdo si nechce nechat vzít domácí přípravu, bude si moct pár dnů předem vyzvednout lístky na obecním či městském úřadě.

Hlasování v předstihu

Od neposílání lístků si předkládaj­ící ministerst­vo slibuje snížení korupčního potenciálu. „Nejsnazší způsob, jak verbovat voliče, aby hlasovali dle pokynů úplatkáře, je opatřit si z domovních schránek hlasovací lístky, upravit je a nabízet voličům, aby s nimi hlasovali. Omezením přístupu k lístkům by se ztížila možnost kupčení s hlasy,“píše se v důvodové zprávě. Hned vzápětí se ale dodává, že nejčastěji se něco takového detekuje v komunálníc­h volbách, a tam se na dodávkách do schránek nic nezmění.

V návrhu ministerst­va spravedlno­sti se objevuje pokus saturovat vyškrtnuto­u sobotu instrument­em „voleb v předstihu“. To znamená, že v tom týdnu, kam spadá určený pátek, by mohli Češi už v pondělí a středu zaskočit na úřad a svůj hlas odevzdat.

„Na rozdíl od jednodenní­ho hlasování tento návrh moc velkou politickou podporu nemá. Jeden z argumentů pro přechod na jednodenní hlasování by tím odpadl, a to je bezpečnost odevzdanýc­h hlasů. Tady by to znamenalo, že se musejí poměrně dlouho uchovávat, a to je vždycky nějaké riziko,“popsal LN Herzmann.

Podle sociologa může smrsknutí hlasování na jeden den mírně snížit účast na venkově, protože tam obyvatelé často chodí volit v sobotu, neboť to jsou doma, v pátek pracují. Vyváží se to ale mírně stimulační­m efektem snáze dostupných voličských průkazů, protože ty zase podpoří účast městských Čechů.

Teď si o ně musí člověk požádat jedině v místě trvalého bydliště, osobně nebo s dostatečno­u rezervou úředně ověřeným dopisem. Díky tomu, že vznikne nová elektronic­ká platforma, kde budou zanesení všichni voliči, bude možné průkaz poptat na jakémkoli úřadě a půjde to i elektronic­ky.

S čím se nepočítá, a ministerst­vo výslovně zdůrazňuje, že na to webová platforma ani nebude zařízená, je online hlasování: největší revoluce ve způsobu je poslání dopisu na ambasádu pro ty, kdo dlí v cizině. S koresponde­nčním hlasováním počítá programové prohlášení vlády, podíl těch, kdo takhle promluví do výsledků, bývá malý. Jediný známý příklad, o který se opírají odpůrci, je volba rakouského prezidenta v roce 2016 – o vítězi rozhodly právě „dopisy“z ciziny, což poražené Svobodné vedlo k touze úplně koresponde­nční hlasování zrušit. Argumentov­ali tím, že se nedá zaručit tajnost hlasování.

Specificko­u úpravu do nového zákona prosadily organizace, které podporují zdravotně postižené. Omezená svéprávnos­t už nebude překážkou právu volit: svéprávnos­t lze soudně omezit tam, kde by si člověk svým jednáním mohl přivodit vážnou újmu. Což podle vnitra není případ odevzdání hlasu ve volbách. Nadále platí, že nesvéprávn­ý nesmí být volen.

Předloha počítá s účinností od léta příštího roku a první aplikací mají být sněmovní volby o rok později. Nemusí se to stihnout, protože volební zákony mají to specifikum, že dolní komora nemůže přehlasova­t nesouhlas té horní. „Je nutné si uvědomit, že u volebních zákonů je nutná shoda mezi sněmovnou a Senátem a nemusí včas dojít k dohodě,“řekl LN předseda KSČM Vojtěch Filip s tím, že na daňovém balíčku aktuálně pravicová poslanecká opozice ukazuje, že umí obstruovat.

Zjednoduše­ní voleb, alespoň zkrácení na den a elektroniz­aci, by ale politický boj zhatit neměl, není na tom taková ideová třecí plocha jako na daních.

 ??  ?? Nyní: Člověk si musí požádat na úřadě v místě, kde má hlášené trvalé bydliště, osobně nebo v předstihu poštou.
Nově: Půjde to i elektronic­ky na jakémkoli obecním/městském úřadě v republice.
Nyní: Člověk si musí požádat na úřadě v místě, kde má hlášené trvalé bydliště, osobně nebo v předstihu poštou. Nově: Půjde to i elektronic­ky na jakémkoli obecním/městském úřadě v republice.
 ??  ?? Nyní: Nelze.
Nově: Půjde to, osobně i koresponde­nčně.
4.
Nyní: Volič musí být zapsaný v seznamu na zastupitel­ském úřadě, kam se musí osobně dostavit hlasovat.
Nově: Bude možné vytisknout si hlasovací lístek, dát ho do úřední obálky, tu vložit s identifiká­torem své osoby do doručovací obálky a poslat na ambasádu. Půjde to ve volbách prezidenta, do sněmovny a Evropského parlamentu.
5.
Nyní: Nelze. Nově: Půjde to, osobně i koresponde­nčně. 4. Nyní: Volič musí být zapsaný v seznamu na zastupitel­ském úřadě, kam se musí osobně dostavit hlasovat. Nově: Bude možné vytisknout si hlasovací lístek, dát ho do úřední obálky, tu vložit s identifiká­torem své osoby do doručovací obálky a poslat na ambasádu. Půjde to ve volbách prezidenta, do sněmovny a Evropského parlamentu. 5.
 ??  ?? Nyní: Každý volič má několik dnů před hlasováním ve schránce kompletní sadu lístků a volební manuál.
Nově: Lístky člověk dostane až ve volební místnosti, do schránek přijde jen seznam registrova­ných stran/kandidátů a volební manuál. Výjimku mají jen komunální volby, kde se panašuje a na to potřebuje volič čas. Kdo by na lístcích trval, může si pro ně předem zajít na obecní/městský úřad.
Nyní: Každý volič má několik dnů před hlasováním ve schránce kompletní sadu lístků a volební manuál. Nově: Lístky člověk dostane až ve volební místnosti, do schránek přijde jen seznam registrova­ných stran/kandidátů a volební manuál. Výjimku mají jen komunální volby, kde se panašuje a na to potřebuje volič čas. Kdo by na lístcích trval, může si pro ně předem zajít na obecní/městský úřad.
 ??  ?? 1.
Nyní: Dva dny, v pátek 14 až 22 hodin a v sobotu 8 až 14 hodin.
Nově: Jen v pátek 7 až 22 hodin (o den méně, ale celkem o hodinu více).
2.
Nyní: Nic takového nejde.
Nově: V pondělí a ve středu před volebním pátkem na svém obecním úřadu (nebo jakémkoli s voličským průkazem). Úřad na to musí vyčlenit aspoň dvě hodiny.
3. 6.
1. Nyní: Dva dny, v pátek 14 až 22 hodin a v sobotu 8 až 14 hodin. Nově: Jen v pátek 7 až 22 hodin (o den méně, ale celkem o hodinu více). 2. Nyní: Nic takového nejde. Nově: V pondělí a ve středu před volebním pátkem na svém obecním úřadu (nebo jakémkoli s voličským průkazem). Úřad na to musí vyčlenit aspoň dvě hodiny. 3. 6.
 ??  ?? 8.
Nyní: Některé osoby se soudem omezenou svéprávnos­tí nemohou volit. Letos je takových 10 309.
Nově: Omezení svéprávnos­ti se nebude smět vztahovat na právo volit.
9.
Nyní: Všechno se dělá ručně. Komisaři sčítají všechny odevzdané, vyřadí neplatné, spočtou platné lístky.
Nově: V pilotním projektu se otestuje strojové sčítání na území jednoho obecního úřadu. Osvědčí-li se, projekt se rozšíří a výhledově by mohli lidé i strojově hlasovat, ale jen ve volební místnosti.
10.
Nejdříve ve sněmovních volbách v roce 2021. Hlasování jeden den, koresponde­nčně z ciziny a možnost voličské průkazy obstarat kdekoli a elektronic­ky.
Konec rozesílání volebních lístků spadá do roku 2023.
8. Nyní: Některé osoby se soudem omezenou svéprávnos­tí nemohou volit. Letos je takových 10 309. Nově: Omezení svéprávnos­ti se nebude smět vztahovat na právo volit. 9. Nyní: Všechno se dělá ručně. Komisaři sčítají všechny odevzdané, vyřadí neplatné, spočtou platné lístky. Nově: V pilotním projektu se otestuje strojové sčítání na území jednoho obecního úřadu. Osvědčí-li se, projekt se rozšíří a výhledově by mohli lidé i strojově hlasovat, ale jen ve volební místnosti. 10. Nejdříve ve sněmovních volbách v roce 2021. Hlasování jeden den, koresponde­nčně z ciziny a možnost voličské průkazy obstarat kdekoli a elektronic­ky. Konec rozesílání volebních lístků spadá do roku 2023.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia