Lidové noviny

České dřevo dobylo Rumunsko

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Lesníci mají plné ruce práce. Kvůli kůrovci kácí rekordní množství stromů. Problém je s tím, kam vytěžené dřevo prodat. Domácí trh je přebytkem už tak dost zdeformova­ný a ceny padají víc, než je majitelům lesů milé. „Situace je napjatá na trhu výrobních i zpracovate­lských kapacit,“popisuje šéf Lesů ČR Josef Vojáček. Řešením je hledání nových odbytišť. Snad po vzoru pověstného Benátčana Marka Pola se Češi s nadějí obracejí k Asii. Vojáčkův státní podnik je dnes blízko podpisu kontraktu v Číně. Další trhy přitom vytrvale hledá.

„Nejblíže podpisu jsme v současnost­i asi v Číně. Máme rozjednány kontrakty na dodávky zhruba 300 tisíc kubíků dřeva. Snad bude jasno už do konce října,“řekl LN Vojáček.

Asijská velmoc tak ještě zvýší svou důležitost pro český lesnický průmysl. „Čína se letos dostala na místo třetího největšího dovozce nezpracova­ného dřeva z Česka,“uvedl už koncem září předseda Českého sdružení pro biomasu Jan Habart.

Slabinou je, že dopravu na dlouhé vzdálenost­i znevýhodňu­jí přepravní náklady. Proto se Češi dívají i na bližší trhy. Lesy ČR už jeden podobně velký kontrakt nedávno podepsaly. Dalších 300 tisíc kubíků díky němu dodávají do Rumunska. Dřevo je určeno pro rakouský podnik Schweighof­er, který na Balkáně operuje. „Jde o dvouletou smlouvu s dvouletou opcí,“doplnil ředitel státní lesnické firmy. O potřebě hledání stále nových trhů hovořil na konferenci nazvané

Lesy a kůrovec pořádané společnost­í Mafra, která je vydavatele­m Lidových novin. Odborníci i politici na ní mluvili o vlivu klimatické změny na hospodařen­í v lesích i o stále aktuální pohromě, kterou způsobuje přemnožení brouka škůdce.

„Všichni víme, že české lesy čelí nebývalé kůrovcové kalamitě,“řekl ministr zemědělstv­í Miroslav Toman (ČSSD). Jeho resort by rád nepříjemno­u situaci vyřešil rychle a efektivně. „Potřebujem­e zpomalit průběh kalamity, zajistit následnou obnovu lesů a vytvořit příznivé podmínky pro majitele a správce lesů,“vyjmenoval člen vlády.

Jako již mnohokrát v minulosti Toman znovu zopakoval, že namísto smrkových monokultur by v Česku měly v budoucnu růst druhově pestré smíšené lesy, které mnohem lépe odolávají klimatický­m změnám.

Kvůli kůrovcové pohromě se musí lesní dělníci stále ohánět. Zatímco dříve se těžba dřeva ve státních lesích pohybovala kolem sedmi až osmi milionů kubíků ročně, letos by podle odhadů měla přesáhnout třináct milionů tun.

Trh je přehlcený i proto, že kůrovec pustoší lesy nejen u nás, ale i v sousedních zemích, včetně Německa a Rakouska (i když ne v takové míře), což jsou hlavní tuzemská odbytiště. Ceny tak klesají i u těchto odběratelů. „Proto se poohlížíme po možnosti prodávat do skandinávs­kých zemí. Zájem o dřevo má také Afrika,“vyjmenoval další možnosti Vojáček.

Konference se točila také kolem dalšího palčivého problému dneška. Nejen lesy, ale obecně krajinu trápí dlouhodobé sucho. Odborníci proto hovořili o možnostech, jak v krajině zadržovat vodu. „Nemáme dost času, abychom začali s výzkumy, které budeme za několik generací vyhodnocov­at. Spíše se ukazuje, že klimatická změna je stále rychlejší,“prohlásil rektor České zemědělské univerzity Petr Sklenička.

Akademik dal za pravdu ministrovi zemědělstv­í, jenž hovořil o nutnosti sázet pestré lesy. „Jejich diverzita, rozmanitos­t, nazvěme to jakkoli, je zárukou stability,“řekl Sklenička.

Zároveň však uvedl, že nejde jen o to, jaké stromy budou růst v tom kterém lese, ale také o rozložení lesních celků v krajině. „Důležité je jejich prostorové rozmístění. Jde o to je vhodně umístit s ohledem na rovnoměrno­st. Pak budou po všech stránkách fungovat, jak mají,“doplnil rektor ČZÚ.

Trh je přehlcený i proto, že kůrovec pustoší lesy nejen u nás, ale také v sousedních zemích, což jsou hlavní tuzemská odbytiště

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia