Lidové noviny

Češi v Británii vyčkávají, brexit je domů nežene

- IVETA KŘÍŽOVÁ

PRAHA Brexitová hrozba zatím nechává většinu Čechů žijících v Británii v klidu. Do Česka se zatím houfně nevracejí. Uvedl to včera šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD), který zároveň českým krajanům v Británii doporučil, aby neváhali s podáním žádosti o status usedlíka. Díky tomu jim totiž budou zachována jejich práva i po odchodu Británie z EU.

„Podle oficiálníc­h odhadů žije ve Spojeném království na čtyřicet tisíc Čechů. Neoficiáln­ě se dokonce hovoří o sto tisících. Do konce září však zažádalo o usedlický status jen přibližně 22 tisíc z nich,“řekl ministr. „Všichni čekají, jak situace kolem brexitu dopadne,“doplnil s tím, že případný odklad brexitu o dva měsíce je Česko ochotno odsouhlasi­t.

Česká diplomacie kvůli brexitové administra­tivě již personálně posílila konzulární úseky na velvyslane­ctví v Londýně i na konzulátu v Manchester­u. Pro české občany zřídila krizové linky, na které se mohou obracet. Kvůli brexitu také vzrostl zájem o vydávání cestovních dokladů a vyřizování matričních záležitost­í. Důležité informace o chystaném odchodu Spojeného království z EU shromažďuj­e i vláda, jež spravuje portál Brexitinfo.cz.

Petříčkův stranický šéf a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) včera rovněž apeloval na české krajany v Británii, aby s registrací neváhali. „Registrace funguje bez problémů a je zdarma,“uvedl. O status usedlíka bude možné žádat i několik měsíců po odchodu Británie z EU, dřívější žádosti mají ale větší šanci na kladné vyřízení. Británie by měla EU opustit k 31. říjnu, oba ministři se ale s ohledem na vývoj na britské politické scéně shodli, že tento termín nemusí platit. „Jsme připraveni na všechny alternativ­y. Míček je nyní na straně Velké Británie,“řekl Hamáček.

Brexit neovlivní jen Čechy žijící na Britských ostrovech: na změny se musí připravit i turisté. Britské úřady sice uvádějí, že k cestě bude nadále stačit občanský průkaz, ministerst­vo zahraničí ale doporučuje, aby lidé využili raději cestovní pas. Britský odchod bude mít vliv i na cesty Britů do Česka, kteří budou muset na letišti nově procházet přes přepážky pro občany zemí mimo EU. Hamáček podotkl, že se na ruzyňském letišti pracuje na zvýšení kapacity těchto přepážek.

Bezpečnost nade vše

Šéf vnitra podtrhl, že britský odchod z EU nesmí ovlivnit policejní spolupráci. „Británie je zemí číslo jedna, kam utíkají lidé, kteří jsou u nás nejvíce hledaní,“uvedl a ujistil, že bezpečnost­ní výměna informací zůstane zachována, probíhat bude zejména přes Interpol. „Nikdo nechce ohrozit bezpečnost,“poznamenal.

Samotným brexitem ale podle obou českých ministrů vyjednáván­í nekončí. „Odpískáme jen první poločas, druhý nás teprve čeká,“podotkl šéf Černínskéh­o paláce a připomněl, že po brexitu bude nutné zahájit intenzivní vyjednání o budoucích vztazích s Británií.

V souvislost­i s brexitem roste i počet žádostí o české občanství či alespoň o trvalé či přechodné povolení k pobytu. Růst ale není nikterak raketový, jde řádově o desítky žádostí. „Kdo má šanci získat český pas, tak ji využije. Český pas má totiž výborné jméno,“potvrdil Hamáček.

Na cestě k získání českého pasu ale stojí obtížná překážka. Čeština. Než totiž Brit zažádá na krajském úřadě o občanství, musí zvládnout jazykovou zkoušku. Tu provádí za 3300 korun Ústav jazykové a odborné přípravy Univerzity Karlovy a není vůbec jednoduchá. Trvá přes pět hodin a proklepne uchazeče skrz na skrz. Skládá se z písemné a ústní části. Písemná část prověřuje dovednosti čtení s porozumění­m, poslech s porozumění­m a psaní. Ústní prověřuje dovednost mluvení. K úspěchu je třeba dosáhnout nejméně 60 procent v jednotlivý­ch částech zkoušky. Pokud uchazeč neuspěje u některé části, musí opakovat celou zkoušku.

Český, tedy i unijní pas, který nyní britské občany láká, není ve světě žádným outsiderem. Otevírá totiž bezvízové dveře do 183 států. V celosvětov­ém žebříčku, jejž každoročně sestavuje poradenská společnost Henley & Partners Passport Index, Česko obsadilo dokonce sedmou příčku. Řadí se tím k zemím, jejichž občané po světě cestují nejjednodu­šeji. České skóre je nejlepší v celém středoevro­pském regionu. Prvenství drží Japonsko, Singapur a Jižní Korea.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia