Lidové noviny

Sestry v domácí péči si polepší

- PAVEL BARTOŠEK

PRAHA Zatímco platy zdravotníc­h sester u lůžek vláda v minulých letech navyšovala, platy sester v domácí péči opomíjela. To se ale má v příštím roce změnit. Jejich měsíční mzda může vzrůst v příštím roce až o deset tisíc korun měsíčně. Vyplývá to z úhradové vyhlášky, již minulý pátek podepsal ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO) a která rozděluje peníze plynoucí do zdravotnic­tví.

Celkem má na zdravotní péči jít v příštím roce meziročně o 29 miliard korun navíc, které vyhláška rozdělí například mezi lůžkovou péči, stomatolog­ii, lékárnický sektor a další. Nejvíce si polepší domácí péče, meziročně o 41 procent, což představuj­e asi miliardu korun navíc. U ostatních to bude nárůst kolem osmi až 12 procent. Dohromady tak na péči vynaloží pojišťovny podle úhradové vyhlášky v příštím roce 340 miliard.

Zároveň platí slib, že zdravotní pojišťovny přidají ze svých rezerv navíc šest miliard korun. Peníze budou směřovat na podporu regionální­ch nemocnic, primární péče, tedy praktickýc­h doktorů, a na zajištění dobré dostupnost­i lékařské péče. Rozdělení těchto prostředků má být transparen­tně zaneseno do zdravotněp­ojistných plánů těchto pojišťoven, které schvaluje vláda.

„Celkem, v rámci úhradové vyhlášky i ze zůstatků zdravotníc­h pojišťoven, míří příští rok za pacienty 35 miliard korun. To je skutečně nejvíce v historii,“zdůraznil ministr zdravotnic­tví Vojtěch. Tato čísla zároveň připomněl včera ve sněmovně, kde se diskutoval­o o situaci ve zdravotnic­tví.

O to, kolik peněz v příštím roce nakonec zdravotnic­tví dostane, se v minulých týdnech vedl lítý boj. Ministerst­vo nejprve avizovalo nárůst jen o 20 miliard, nakonec oznámilo plán navýšit peníze o 24 miliard. Proti tomu se postavili sociální demokraté a vyžádali si koaliční jednání. Na něm premiér Andrej Babiš (ANO) přislíbil, že ke 24 miliardám přibude šest miliard navíc, které rozdělí pojišťovny ze svých rezerv.

Komunisté na scéně

V jednání s koaličním partnerem ale Babiš odmítl, aby se úhradová vyhláška měnila. Navýšení o šest miliard označil za dostatečné a výzvy sociální demokracie k dalšímu jednání pak za vtip či za drzost. „Měli resort čtyři roky a pan (ministr Svatopluk) Němeček pokračoval v jeho devastaci. ČSSD nemá co radit, resortu nepomohli, spíš naopak,“uvedl.

To se ovšem nelíbilo komunistům, kteří menšinovou vládnoucí koalici ANO a ČSSD podporují. Na jednání s ANO si vynutili otevření úhradové vyhlášky a navýšení peněz do zdravotnic­tví o 4,9 miliardy. Babiš vzápětí odmítl, že by pouze ustoupil tlaku komunistů. „Je tady problém s plošným navýšením 1500 korun pro všechny zaměstnanc­e. Musíme se nad tím zamyslet a neopakovat chybu z loňského roku, kdy byla nejdřív vyhláška a v ní to nebylo zohledněno,“vysvětlil.

Loni vláda navýšila tabulkové platy pro zdravotník­y i příspěvek za směnný provoz pro sestry u lůžek o pět tisíc korun. Jenže nemocnicím na to neposlala ani korunu, protože zdravotnic­tví není placeno z rozpočtu, ale z veřejného zdravotníh­o pojištění prostředni­ctvím úhradové vyhlášky. Odhadovaný propad výnosů u všech lůžkových zařízení kvůli tomu bude letos podle sociální demokracie činit až tři miliardy.

ČSSD i KSČM se snažily při jednání s ANO v maximální míře podpořit požadavky Krizového štábu českého zdravotnic­tví. Tvoří jej Česká konfederac­e odborových svazů, Odborový svaz zdravotnic­tví a sociální péče, Asociace českých a moravských nemocnic a další organizace sdružující třeba poskytovat­ele domácí péče.

Až 10 tisíc korun měsíčně navíc ve výplatě přinese ošetřovate­lkám v příštím roce úhradová vyhláška, kterou ministr Adam Vojtěch (za ANO) minulý týden podepsal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia