Lidové noviny

Vlivné lidovkyni zatápí citlivé SMS

V odposlešíc­h kauzy nemocniční­ch zakázek uvízla Monika Pálková (KDU-ČSL). I tak zůstává vysoce postavenou úřednicí na vnitru

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Půl roku ve vazbě je už dostatečný čas k uvědomění si, jak je situace vážná. Detektivov­é nechali podnikatel­e Tomáše Horáčka za mřížemi „vycukat“, až nakonec promluvil. Horáčkovi vadilo, že je označovaný za ústřední postavu a mozek operací v kauze cinknutých zakázek v pražských nemocnicíc­h. Svou roli charakteri­zuje spíše jako lobbistick­ou a zprostředk­ovatelskou. Policii se přiznal a začal s ní spolupraco­vat, s vidinou, že mu takový postup pomůže k nižšímu trestu u soudu.

Aby toho dosáhl, musí vyšetřovat­elům dávat pravdivé a pokud možno co nejpřesněj­ší informace. Pokud by je tahal za nos, ve výsledku by mu to přitížilo. Vývoj před několika dny ukázal, že Horáček nevede muže zákona slepým směrem.

Poletí ze schodů

Na konci minulého týdne se policisté z Národní centrály proti organizova­nému zločinu (NCOZ) vydali pro důkazy na ministerst­vo vnitra a generální ředitelstv­í hasičů. Jedním z důvodů bylo, že Horáček policistům zasadil do souvislost­í – o čemž LN informoval­y již v červnu – manipulaci s tendrem na úklid v Nemocnici Na Bulovce (NNB) s mnohamilio­novým grantem ministerst­va vnitra pro simulování leteckých nehod. Důvodů k policejní razii však bylo více.

LN zjistily, že policisté se zabývají i děním ve Zdravotní pojišťovně ministerst­va vnitra (ZPMV). Přiměly je k tomu odposlechy pořízené v říjnu 2017. V zachycené komunikaci si vyměňují SMS ředitelka Bulovky Andrea Vrbovská s tehdejší náměstkyní ministra vnitra a dnes vysoce postavenou úřednicí v témže resortu Monikou Pálkovou (KDU-ČSL).

Dle policejníc­h materiálů řešily setkání s generálním ředitelem Zdravotní pojišťovny ministerst­va vnitra Davidem Kostkou. „Nesplnil nic. Tak si ho pak podáme,“stěžovala si Vrbovská. „Zmetek. Jdu v pátek na rozhodčí radu na pojišťovně. Mám ho navštívit?“ptala se Pálková, která v té době působila ve správní radě inkriminov­ané pojišťovny. O týden později se Pálková zajímala, zda se Vrbovské podařilo s Kostkou sejít. „Slíbil, že do konce října vše zaplatí !!!! Konec října. Pak ho skopnu ze schodů,“reagovala šéfka nemocnice.

LN zajímalo, co si o dané komunikaci myslí ředitel pojišťovny Kostka, případně zda spolupracu­je s policií na objasnění citovaných zpráv. Do uzávěrky vydání však odpovědi nedorazily.

Kšeft za kšeft

Bez Horáčkovy pomoci by ale detektivov­é zřejmě příliš moudří nebyli. Obviněný podnikatel jim měl vysvětlit, že Vrbovská usilovala o to, aby její nemocnice získala u „vnitrácké“pojišťovny lepší podmínky na úhradu zdravotníc­h služeb. Policisté však v odposlešíc­h Vrbovské narazili nejen na její komunikaci s Pálkovou, ale i s jejím manželem a podnikatel­em Danielem Pálkem, který je dnes obviněný. Situaci opět pomohl policii rozklíčova­t Horáček.

Podle něho bylo Vrbovské přání součástí „balíčku“dalších zakázek a zájmů ve stylu „kšeft za kšeft“. Horáček policii sdělil, že Vrbovská měla pro Pálkovou zařídit, že manželova úklidová firma TSB získá zakázku na úklid Bulovky. Výměnou za to měla Pálková na ministerst­vu vnitra pomoci známému Vrbovské se zařízením grantu na simulace zásahů u leteckých nehod. „Ve stejné době, kdy se začala připravova­t zakázka na

úklid, se domluvila dr. Vrbovská s paní Pálkovou, že paní Pálková zajistí prostředni­ctvím své funkce na ministerst­vu vnitra grant pro tehdejšího blízkého přítele dr. Vrbovské. (…) Domluvily se, že nastaví a vypíšou grant, který bude předem nastaven na daného uchazeče nebo zájemce,“popsal Horáček policistům v materiálec­h, se kterými se LN seznámily.

Vedle toho podle Horáčka Vrbovská požadovala po Pálkové pomoci s jednáním o příspěvcíc­h Zdravotní pojišťovny ministerst­va vnitra pro jí řízenou Bulovku.

Policejní důkazy se zatím Pálkové nedotkly, obviněna nebyla. Její advokát Martin Dostál již v červnu odmítl, že by se dopustila čehokoliv nelegálníh­o. „S paní Vrbovskou jsem se nikdy nedomlouva­la na zajištění jakéhokoli­v grantu,“tlumočil Dostál klientčina slova. Dotazy směřující na Pálka nechal nezodpověz­ené. Vrbovská na zaslané dotazy dlouhodobě nereaguje.

Pevná v kramflecíc­h

Pálkové se případ kolem údajně cinknutých zakázek zatím profesně nedotkl. Po sněmovních volbách v roce 2017 sice přišla o post náměstkyně ministra vnitra (jejím šéfem byl Milan Chovanec z ČSSD), v úřadu se však udržela: stala se vedoucí samostatné­ho oddělení strategií. Jde o útvar podřízený náměstkovi pro ekonomiku. Podle mluvčí ministerst­va Hany Malé nenastaly důvody (zejména zahájení trestního stíhání), kvůli kterým by Pálková měla přijít o místo.

Ve své domovské KDU-ČSL je Pálková dlouhodobě považována za vlivnou členku. V minulosti kandidoval­a do nejužšího vedení strany, v obchodním rejstříku je vedena jako členka správní rady lidovecké Evropské akademie pro demokracii.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia