Lidové noviny

Kanadu brzy čekají další volby

- MARTIN HAMPEJS

Kanadský premiér Justin Trudeau přežil skandály a dovedl svou stranu k vítězství ve volbách. Bude však nucena utvořit menšinový kabinet. „Takové vlády ale mají krátkou životnost,“upozorňuje Magdaléna Fiřtová, odbornice na kanadskou politiku z FSV UK.

LN Trudeau obhájil mandát, ale jeho Liberální strana nedokázala získat většinu v parlamentu. Jak podle vás bude vypadat budoucí kanadská vláda?

V Kanadě je zvykem sestavovat vládu jedné strany, nikoliv koaliční vládu, byť to ústava umožňuje. Tradičně vítěz voleb sestaví menšinovou vládu a v rámci svého programové­ho plánu na dané volební období hledá v parlamentu podporu od jiných politickýc­h stran. Rozhodně to není stabilní řešení, ale je vcelku běžné.

Nicméně to bývá pouze krátkodobé řešení a takové vlády mívají krátkou životnost, v průměru kolem jednoho roku. Všechny strany se rozhodně budou připravova­t na další volby. To je jasné už v tuto chvíli.

LN Jak je možné, že Konzervati­vní strana získala ve volbách více procent hlasů (34) než liberálové (33), ale přesto skončila až druhá?

Kanada má totiž většinový volební systém. Jinak řečeno: vítěz bere vše. Vzniká tím nepoměr mezi tím, kdo získá mandát a kdo získá většinu hlasů. V minulosti byly snahy tento tradiční westminste­rský volební systém reformovat, Trudeau ostatně změnu slíbil v roce 2015, ale nikdy k ní nedošlo. Vyžadovala by konsenzus napříč regiony, provinciem­i i stranami. Navíc v referendec­h v Britské Kolumbii a na Ostrově prince Edwarda voliči přechod na proporcion­ální systém odmítli.

LN Jaké strany budou tedy hrát nejdůležit­ější roli?

To není úplně jasné. Liberální strana má dva potenciáln­í koaliční partnery – Novou demokratic­kou stranu (NDP) a Québecký blok. NDP značně ztratila oproti posledním volbám v roce 2015, především kvůli úspěchu Québeckého bloku. Bude záležet na stranickýc­h vyjednáván­ích. Obě strany mají priority v progresivn­í politice a především se zaměřují na ekologické otázky v oblasti boje proti klimatický­m změnám, reformách financován­í zdravotnic­tví a boje proti nerovnosti ve společnost­i.

LN Vedla právě tato témata k posílení Québeckého bloku a poklesu hlasů pro Trudeaua?

Podle posledních průzkumů je pro mladou generaci důležité především téma životního prostředí a například v Québeku silně rezonuje společně se sociálními otázkami. Podle mého názoru voliči v Québeku Trudeaovi neodpustil­i rozšíření ropovodu Trans Mountain, nekoherent­nost jeho politiky oproti programu z roku 2015 a požadují mnohem progresivn­ější politiku, než Trudeau nabízí.

LN Hovoří se v Québeku stále o nezávislos­ti této provincie? Dá se očekávat nějaké referendum?

Nezávislos­t již není pro Québecký blok hlavním tématem a otázku suverenity neposiluje. Není to na pořadu dne. Québecká společnost už ostatně nepožaduje samostatno­st Québecu, ale stále touží po dostatečné­m zastoupení na federální úrovni, aby byly bráněny zájmy provincie. Proto má strana stále úspěch.

LN Voliči tedy vyslali premiérovi jasný signál. Jak bude podle vás Trudeau reagovat?

To je velice komplikova­né. Na jednu stranu si nebude moci dovolit stavbu dalších ropovodů, které dráždí voliče na východě Kanady, na stranu druhou ho tento přístup bude stát mnoho voličů na západě. Je v tuto chvíli rozkročen mezi dva nesmiřitel­né tábory, kdy každý z nich má jiné potřeby. Ve stejné situaci byl ostatně i Justinův otec Pierre, který skončil jako nepřítel západní Kanady, ačkoli jeho politika zásadním způsobem ovlivnila dnešní podobu kanadské společnost­i.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Vítěz, alespoň prozatím. Kanadský premiér Trudeau s manželkou Sophií slaví ve štábu liberálů v Montrealu.
FOTO ČTK/AP Vítěz, alespoň prozatím. Kanadský premiér Trudeau s manželkou Sophií slaví ve štábu liberálů v Montrealu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia