Lidové noviny

Trudeau přišel o většinu, u moci zůstává

-

OTTAWA Kanada po pondělních parlamentn­ích volbách směřuje k menšinové vládě, kterou sestaví Liberální strana dosavadníh­o premiéra Justina Trudeaua. Liberálové sice přišli o absolutní většinu v parlamentu, ale nejspíš se udrží u moci s pomocí některé z dalších politickýc­h stran, pravděpodo­bně sociálněde­mokratické NDP. Volební zisk Trudeauovy strany sice na parlamentn­í většinu nestačí, je ale větší, než se očekávalo.

Podle předběžnýc­h výsledků, které zveřejnila agentura Reuters, získají zřejmě liberálové 156 ze 338 poslanecký­ch mandátů, což je výrazně pod hranicí 170 křesel nutných pro zformování většinovéh­o kabinetu. V průzkumech veřejného mínění měli premiérovi liberálové jen minimální náskok před konzervati­vci vedenými Andrewem Scheerem, kteří podle předběžnýc­h výsledků voleb nakonec pravděpodo­bně obsadí s odstupem druhou příčku.

Třetí skončí strana Québecký blok, jež se orientuje především na provinční záležitost­i a nebývá oslovována jako partner na federální úrovni. Levicová Nová demokratic­ká strana (NDP) syna indických přistěhova­lců Jagmeeta Singha zaujme čtvrté místo, nejmenší parlamentn­í stranou pak budou Zelení.

Příští menšinovou vládu pravděpodo­bně podpoří NDP, přestože její volební zisk je oproti minulým volbám z roku 2015 výrazně menší. Nicméně se očekává, že tato levicová strana bude mít na budoucí menšinový kabinet poměrně velký vliv a posune vládní politiku doleva.

Šéf NDP Singh včera oznámil, že s Trudeauem už hovořil. Bude prý „tvrdě pracovat na realizaci státních priorit“a pro liberály bude v parlamentu „konstrukti­vním partnerem“. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia