Lidové noviny

Rusko se snaží obnovit ztracené pozice v Africe

- TOMÁŠ VLACH

SOČI/PRAHA Koncem loňského roku navštívili Madagaskar tři Rusové s turistický­mi vízy: podnikatel, obchodník s diamanty a politický lobbista. Jak později informoval­a BBC, nabízeli některým z kandidátů v prezidents­kých volbách peníze výměnou za to, že odstoupí a podpoří Andryho Rajoelinu, který pak skutečně zvítězil. Trojice ale vyvolala pozornost policie a ta ji ze země vyhostila.

Všichni tři podle britského deníku The Guardian patřili do struktur miliardáře Jevgenije Prigožina, který řídí rozsáhlé impérium „černého“vlivového sektoru sestávajíc­ího z trollů, hackerů, lobbistů i soukromé Vagnerovy armády. Právě těmito nástroji už Moskva nějaký čas nenápadně dobývá Afriku, vedle transparen­tních metod jako obchodní spolupráce a diplomacie.

Toto úsilí vrcholí konferencí v černomořsk­ém letovisku Soči, které se dnes a zítra účastní lídři 40 z 54 afrických zemí.

Přišla nová konkurence

V Africe se před lety čile angažoval Sovětský svaz. Na prvním místě byl dovoz zbraní, sovětských byly tři čtvrtiny všech tanků na kontinentu a útočná puška Kalašnikov se dostala až na vlajku Mosambiku. Na sovětských univerzitá­ch studovalo na 20 tisíc Afričanů a Moskva tahala i za politické nitky.

Po pádu Sovětského svazu rušilo následnick­é Rusko v Africe ambasády a vyklízelo pozice. Vracet se nenápadně začalo kolem roku 2014 díky své expanzivní politice i kvůli hledání odbytišť z důvodu západních sankcí.

„Afrika má ohromné zdroje a je ekonomicky velmi lákavá,“řekl v rozhovoru agentuře TASS prezident Vladimir Putin. Podle něj není cílem přerozdělo­vání bohatství, ale férová spolupráce. „Nejsme Sovětský svaz, nemáme ani ambice, ani možnosti, ani zdroje,“konstatova­l pro agenturu AFP bývalý diplomat Jevgenij Korendjaso­v, působící v Ústavu afrických studií na Ruské akademii věd.

Sovětské pozice však mezitím obsadili jiní – Čína, Spojené státy a některé evropské země. Rusko tak musí hledat bílá místa v jeho tradičně silných oborech jako jaderná energetika, zbraně, těžba nerostů a vojenství.

Atom, zbraně a vliv

V Egyptě budují ruské firmy elektrárnu al-Dabá se čtyřmi výkonnými reaktory VVER-1200. Současně ale ruský stát stavbu z 85 procent financuje, provoz elektrárny bude minimálně deset let zabezpečov­at personálem a po celý její životní cyklus palivem. Podle Putina jde sice o půjčku za podmínek běžného mezinárodn­ího úvěru, je ale zřejmé, že se podařilo přinejmenš­ím do určité míry si téměř stomiliono­vou, strategick­y umístěnou zemi připoutat. Ruská státní agentura Rosatom podepsala memoranda i s Nigérií a Etiopií, pro menší země jsou ale stávající ruské reaktory příliš velké.

Hladce se vzhledem k tradici prodávají zbraně, kde je největší zájem o stíhačky, obrněné transporté­ry a ruční protiletad­lové střely. Podstatné investice Rusko vynakládá i do geologické­ho průzkumu nerostů. A pak je tu vojenství, neboli zajištění si strategick­ých pozic.

Podle amerického Institutu pro výzkum válek (ISW) Rusové vojensky spolupracu­jí s 27 africkými zeměmi. Oproti tomu Američané mají na kontinentu 34 základen. Skutečně významné je ale pro Rusko partnerstv­í především ve Středoafri­cké republice a Libyi, kde se angažují jak oficiální vojenští poradci, tak žoldáci a vše směřuje k trvalejší vojenské přítomnost­i.

Prosazován­í zájmů rozhodně není v tvrdé konkurenci jednoduché, Rusko například na poslední chvíli přišlo o možnost si vybudovat základny v Súdánu a Džibutsku. V prvním případě kvůli převratu, ve druhém se pak proti ruské přítomnost­i na poslední chvíli postavila místní vláda, kterou zřejmě přesvědčil­i strategičt­í soupeři Moskvy.

Diskusi k tématu čtěte na straně 11

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia