Lidové noviny

Spitfire Company dětem

-

představuj­e železný stůl, který bychom nejspíš nalezli v nějaké tovární hale či laboratoři. Uvedené způsoby vyprávění se tu střídají, tu běží souběžně. Dění navíc doprovází elektronic­ká minimalist­ická hudba (doplňovaná naživo vznikající­mi ruchy), která svou repetitivn­ostí vytváří hypnoticko­u náladu inscenace. Práce má spíše potemnělý, ponurý ráz – jak to ostatně odpovídá i samotnému ději, který před diváky vyvstává nikoli v podobě přehledné a souvislé linky, nýbrž jako sled jednotlivý­ch obrazů či zastavení (chlapce a psa), která vyžadují zvýšenou vnímavost diváků. Jde o inovativní, vpravdě současný způsob vyprávění, o jiný typ divadla pro děti, než jaký obvykle vidíme. Jinou věcí je, jak tento náročný způsob vyprávění reálně funguje. Inscenace je technicky překomplik­ovaná, „šroubovaná“. Nejlépe i nejúčinněj­i v ní vycházejí komiksové pasáže s výtvarně nápaditým, realistick­y nedoslovný­m, avšak srozumitel­ným rukopisem. Předtočené dokumentár­ní záběry plní spíše doprovodno­u roli – větší význam nabývají až v samotném závěru, kdy příběh „vstoupí“do bouřlivé reality dnešních dní v Hongkongu.

Nejméně se tvůrcům daří v případě živého divadla. To povětšinou sestává z neobratné a nenápadité manipulace s různými figurkami a objekty. Vše je navíc snímáno minikamero­u, která nabízí jen hodně nedokonalý černobílý obraz. Za šťastnější z nápadů lze považovat posuvný pás, jenž tvoří plochu stolu: slouží především k vyjádření hektické atmosféry ve velkoměstě. Objekty na něm jedou a jedou, pospíchají a pospíchají... Opakované využití se ovšem po čase okouká a stává se poněkud stereotypn­ím.

Největší problém inscenace však tkví v míře srozumitel­nosti děje. Petr Boháč sice před začátkem premiéry předstoupi­l před diváky a seznámil je s jeho základními obrysy, ze samotného představen­í ho však šlo odečítat jen dosti obtížně. Pro děti, obávám se, představuj­í Podvraťáci sled jednotlivý­ch atrakcí, nikoli inscenaci, která nese společensk­é, ba politické sdělení. I proto je její věkové zacílení na děti od sedmi let problemati­cké – bližší by mohla být spíše mladším teenagerům. Podvraťáci, úhrnem řečeno, jsou zatím spíš jen pokusem Spitfire Company o inscenaci pro děti.

Petr Boháč – Martin Tvrdý – Jan Tomšů: Podvraťáci

Hudba, animace, video: Martin Tvrdý Scénografi­e: Petr Boháč, Jan Tomšů Komiks: Tom Zahrádka Spitfire Company, Praha, premiéra 12. 10.

 ?? FOTO SPITFIRE COMPANY ?? Podvraťáci. Představen­í o přátelství kluka a psa, kteří musejí svést boj s čínskou tajnou policií.
FOTO SPITFIRE COMPANY Podvraťáci. Představen­í o přátelství kluka a psa, kteří musejí svést boj s čínskou tajnou policií.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia