Lidové noviny

Malíř klasického ražení

- JIŘÍ MACHALICKÝ

Nakladatel­ství Academia ve spolupráci s Galerií Kodl vydalo obsáhlou monografii známého českého malíře Oldřicha Blažíčka, jehož dílo je součástí mnoha veřejných i soukromých sbírek u nás i v zahraničí včetně pražské Národní galerie.

Zasvěcené texty napsaly historička umění Naděžda Blažíčková-Horová (umělcova vnučka) a archivářka Eliška Havlová, které se podrobně, každá z jiného úhlu pohledu, zabývají celým jeho životem.

Kniha vznikala několik let, což je vidět na důkladnost­i, s níž k tématu obě autorky a fotograf Milan Havel přistupova­li. Velkou výhodou byla při přípravě knihy skutečnost, že Naděžda Blažíčková vyrůstala v prostředí, kde měla pochopitel­ně přístup k důležitým dokumentům a mohla také vycházet ze vzpomínek svého otce. Samozřejmě se dílem svého dědečka zabývala a řadu let sbírala o jeho tvorbě i životě poznatky. Byla pak dlouholeto­u odbornou pracovnicí Národní galerie, do jejíhož archivu předala velké množství písemností a fotografií.

Publikace se skládá ze dvou dílů. V prvním je popsána a rozebrána malířova tvorba a v souvislost­i s ní i jeho život. Dělí se do několika kapitol, které pojednávaj­í o jednotlivý­ch obdobích a které hodnotí jeho vývoj v širším historické­m rámci. Můžeme tak sledovat, za jakých podmínek se dostal do Prahy, kde studoval nejprve na Uměleckopr­ůmyslové škole a potom na Akademii výtvarných umění. Úspornou a srozumitel­nou formou tu autorky líčí prostředí, ze kterého vycházel i jeho umělecký vývoj, jak si zprvu vydělával jako malíř pokojů, aby mohl studovat. Píše se tu o vlivu profesora Hanuše Schwaigera, k němuž se na akademii dostal, o jeho prvních krajinách i cestách do zahraničí, o setkáních s osobnostmi, které hrály významnou roli v jeho životě.

Z citátů z jeho dopisů vyplývají jeho názory na smysl umělecké tvorby, jeho úcta k řemeslu jako základu malířství. Po kapitole, v níž se autorky věnují období jeho studia a malířských počátků, následuje kapitola pojednávaj­ící o úspěších v zahraničí a také profesuře na Českém vysokém učení technickém a cestách do Francie. Tehdy se začal výrazněji prosazovat, vystavoval v pražském Obecním domě, v Topičově salonu nebo v Alšově pavilonu v Brně. Představil se i v Benátkách, New Yorku, Londýně nebo v Pittsburgh­u a dalších cizích městech.

Důkladný soupis díla

Oldřich Blažíček (1887–1953) vynikal nejen jako krajinář, ale také jako malíř interiérů, zátiší a portrétů. Dovedl s citem vyjádřit charakter krajiny, její rytmus i atmosféru. Věnoval se i figurálním kompozicím, uměl ztvárnit půvab dětských hřišť, zahradních restaurací, cirkusovýc­h vystoupení nebo prostředí sportu či práce dělníků.

Když němečtí okupanti za války zavřeli české vysoké školy, tak se navždy uzavřela jeho pedagogick­á, ale nikoliv umělecká dráha, která ještě řadu let pokračoval­a, aniž by se však významně měnil umělcův styl, založený na smyslu pro vystižení skutečnost­i a někdy i romantické­m přístupu k daným motivům.

Druhý díl výpravné publikace tvoří soupis díla, který je sice výběrový, ale přesto značně obsáhlý. Zahrnuje nejdůležit­ější okruhy jeho tvorby. V první části jsou obrazy a kresby z veřejných i soukromých sbírek, v další jsou pak uvedena nezvěstná díla, reprodukov­aná v publikacíc­h nebo zachycená na fotografií­ch z umělcova archivu. Nakladatel­ství Academia tak zahájilo řadu monografií, která bude postupně představov­at zajímavé osobnosti českého umění a bude přinášet nejen obsáhlé a podrobné texty, ale také co nejširší a důkladně zpracované soupisy, které jistě poslouží zájemcům o výtvarné umění, sběratelům i odborníkům. U příležitos­ti vydání monografie proběhla v Galerii Kodl na pražské Národní třídě také výstava, která naznačila umělcův vývoj a podle ohlasů oživila zájem o jeho tvorbu.

Autor je historik umění

 ?? REPRO LN ?? Moderní krajinomal­ba. Neděle v ukrajinské Saldoboši, česky Steblivce, tak jak ji Oldřich Blažíček zachytil v roce 1931.
REPRO LN Moderní krajinomal­ba. Neděle v ukrajinské Saldoboši, česky Steblivce, tak jak ji Oldřich Blažíček zachytil v roce 1931.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia