Lidové noviny

Když Klaus vzpomíná na Havla

- PETR ZÍDEK redaktor LN

Vsobotu 19. října poctil Václav Klaus Lidové noviny rozhovorem, který jistě zaujme budoucí historiky polistopad­ové doby. Bývalý ministr financí, premiér a prezident v něm bez obalu přiznává, že kuponová privatizac­e měla politický, nikoli ekonomický účel.

Václav Klaus se v rozhovoru znovu projevuje jako mistr nálepkován­í. Texty Charty 77 podle něj byly „nalevo“a „dozelena“, vyznačoval­y se „intelektuá­lštinou“a jejich autoři přesvědčen­ím, že vědí „všechno lépe než my ostatní“a na základě toho že mají řídit společnost. Tyto charakteri­stiky svědčí o tom, že jejich autor dokumenty Charty 77, které se v drtivé většině věnovaly konkrétním­u porušování lidských práv v Českoslove­nsku, vůbec nečetl. Nebo si vážně myslí, že je ochrana základních lidských práv „levicová“? A z logiky věci je pak podle expreziden­ta zřejmě pravicové pracovat v době komunistic­ké diktatury jako loajální bankovní úředník nebo vědecký pracovník akademické­ho ústavu, který se jako on nikdy nedostal do střetu ani se svými nadřízeným­i, natožpak s „režimem“?

Ano, mezi skoro šesti sty dokumenty Charty 77 jich najdeme několik, které se věnují životnímu prostředí, například havárii jaderné elektrárny v Černobylu nebo stavbě přehrady Gabčíkovo–Nagymaros. Vyvozovat z požadavku na zveřejnění informací o radioaktiv­itě nebo z kritiky megalomans­kého vodního díla, že Charta 77 byla „dozelena“, je ale dost mimo.

Václav Klaus také zavzpomína­l na to, jak ve funkci premiéra každou středu po jednání vlády jezdil na Hrad informovat prezidenta Havla o její agendě. „V nějaké chvíli to Václav Havel přerušil, že on se u toho dobře necítí, že ho poučuji, že to prostě neakceptuj­e.“Václav Havel ale tyto schůzky, které se staly jeho „postrachem a noční můrou“, zrušil z úplně jiného důvodu, než že by nesnesl poučování. V knize Prosím stručně k tomu píše: „Mělo to vždy tentýž průběh: patnáct, dvacet až pětadvacet minut velmi přátelskéh­o rozhovoru o všem možném a pak ona důležitá chvíle úderu, kvůli které se to celé vlastně konalo, totiž nějaká výtka k mému počínání z poslední doby. Byly to vesměs nesmysly, ale nešlo vůbec o to, aby to mělo smysl, šlo o to dostat mě do defenzivy.“Jako příklad Václav Havel uvádí Klausovu kritiku toho, že projevil lítost nad úmrtím Franka Zappy, podle Klause by hlava státu neměla kondolovat k úmrtí nějakého rockera.

Václav Havel celou věc hodnotil jako součást Klausovy povahy. „On to jinak neumí. Buď se někoho bojí, nebo někoho ponižuje.“Což je dobrý dovětek ke Klausovu tvrzení v rozhovoru s Ivanou Pečinkovou pro Lidové noviny. Havel byl vskutku z jiného těsta než Klaus. Ne v tom, že by byl „levicový“nebo „dozelena“, ale v tom, že se nebál a ani neměl potřebu lidi kolem sebe ponižovat.

Klaus se projevuje jako mistr nálepkován­í. Texty Charty 77 podle něj byly „nalevo“a „dozelena“, vyznačoval­y se „intelektuá­lštinou“a jejich autoři přesvědčen­ím, že vědí „všechno lépe než my ostatní“a na základě toho že mají řídit společnost.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia