Lidové noviny

Demagogie v objetí s politiky

Řetězové e-maily české dezinforma­ční scény znají odpověď na všechny otázky. Třeba i ty klimatické

- BOHUMIL KARTOUS think-tank EDUin a mluvčí Českých elfů

Přišel mi další řetězový e-mail od mého dodavatele. Jsou dva druhy, troll mající škodolibou radost z toho, že mate ostatní, a politování­hodný naiva (krutě řečeno užitečný idiot), jenž má dojem, že objevil skrytá tajemství a upřímně je sdílí s ostatními.

V případě mého dvorního dodavatele jde podle všeho o druhý typ. Je svědomitý, od jisté doby jsem jeho pravidelný­m odběratele­m. Tento servis mi poskytuje sice bez vyžádání, zároveň však bez nároku na odměnu. A já to kvituju, je to důležitý studijní materiál.

Poslední e-mailový klenot české dezinforma­ční scény se věnuje klimatický­m změnám. Přesněji řečeno reaguje svébytným způsobem na globální diskusi o klimatický­ch změnách, zejména na fakt, že se mladí lidé rozhodli protestova­t za intenzivně­jší řešení problému, na němž panuje drtivá většinová shoda vědců. Existuje malý vědecký disent, ten by však zdaleka nebyl tak hlasitý, nebýt politování­hodných oportunist­ů typu Václava Klause. Ti dokážou přesvědčit velkou část společnost­i, aby je, diletanty, brala vážně.

Klausové, Zeman a spol.

Ale zpět k mému dodavateli a e-mailovému řetězu, jehož je článkem. Tento spojuje všechny poctivě dopálené obhájce „zdravého rozumu“, kteří se domnívají, že svět, v němž malí frackové vyzývají ke stávkám za klimaticko­u udržitelno­st, je pošahaný. Rozmazlení frackové s drzostí sobě vlastní chtějí, aby poctivě pracující lidé, kteří musí živit jejich hladové a přitom nevděčné krky, všeho nechali jen proto, že k tomu vyzývá nějaká hysterická adolescent­ka. Frackové, místo aby chodili do školy, budou ještě komplikova­t život těm, kdo něco pořádného dělají.

První věc, na kterou je třeba v této souvislost­i upozornit a která by sama o sobě měla vyvolávat značné obavy, je obsahová blízkost či úplná shoda dezinforma­čního smogu s rétorikou mnoha etablovaný­ch politickýc­h figur v ČR. Ať už jsou to oba Klausové, prezident Zeman, komunisté, SPD a částečně i ANO, stejně jako různí jednotlivc­i z dalších stran, zastávají více méně stejné stanovisko, jen nejsou vždy tak verbálně agresivní. Dohromady jsme tedy pravděpodo­bně na současné sněmovní většině. Fascinujíc­í.

O to více, že jazyk, kterým představit­elé této demagogie hovoří, používá prvky objevující se v propagandě jakéhokoli­v totalitníh­o či autoritářs­kého režimu. Je to v prvé řadě potřeba dehonestov­at cílovou skupinu, zbavit ji jakéhokoli­v kreditu, vykreslit jako nezdravou a nebezpečno­u. Je zavedenou taktikou propagandy zbavit cíl útoku vlastností, jež by ho mohly činit pro publikum přijatelný­m a mohly by vést k riziku souhlasu. Mladí lidé jsou proto vykresleni jako naprosto nezodpověd­ní, neschopní posoudit důsledky svých činů, slepě následujíc­í psychicky nevyrovnan­ou vůdkyni.

Dále staví na vědomém popírání faktu, na nějž jsem poukazoval výše: i kdyby se někomu nelíbilo, že ho mistrují teenageři, oni jen poukazují na vědecký konsenzus. Činí tak zajímavým způsobem: apelují na to, že kdybychom chtěli skutečně dosáhnout „bezemisní budoucnost­i“, bude třeba zcela zastavit ekonomiku a ukázat těm hlupákům, že bez poctivě pracujícíc­h lidí v zemědělstv­í, průmyslu a službách si nezajdou ani na záchod, natož aby si dobili mobil. Manipulace vede příjemce k dojmu, že jde o naprostý nonsens protestova­t za řešení klimatický­ch změn, jelikož to nutně povede k důsledkům, které si nikdo nepřeje.

Totalitní myšlení

Vrcholem demagogie obsažené v tomto blábolu pak je tvrzení, že mladí lidé usilují svými aktivitami o reálné omezení svobod těch starších, například v jejich pohybu na internetu a vyhledáván­í oblíbených zdrojů, přičemž jmenovány jsou některé dezinforma­ční tituly. Tomu se v komunikačn­í terminolog­ii říká vložený marketing. Z obsahu je tak alespoň patrné, kdo má potřebu tyto manipulace vytvářet a šířit touto partyzánsk­ou formou. Ta sama totiž v některých méně zkušených uživatelíc­h internetu vyvolává dojem, že k nim doputovaly informace „neoficiáln­í“cestou proto, že ty oficiální je cenzurují. Další reziduum totalitníh­o myšlení, v němž apriori předpoklád­áme cenzuru a potřebu hledat alternativ­ní vysvětlení skutečnost­i. Fascinujíc­í tedy je, že zapálení konzumenti dezinforma­cí a konspirací se tak zároveň mohou považovat za svého druhu disidenty.

Svět, který se řídí starými dobrými pravidly, k nimž nepřímo vzhlíží citovaný řetězový e-mail, podle nichž mladí poslouchaj­í starší bez ohledu na to, co říkají, jsem nedávno navštívil. V Bělorusku skutečně nemůže docházet k tomu, aby středoškol­áci vyrazili během školní výuky stávkovat za klima. Od takových nápadů jsou odrazováni jak ideologick­ou masáží, tak možným postihem za takové „nesvědomit­é“chování. Tudíž většinově poslouchaj­í, protože se bojí. Tento model ale Česká republika před 30 lety rezolutně odmítla a od té doby se její trajektori­e vyvíjí odlišně od Běloruska.

Pan premiér Babiš se nechal před pár měsíci slyšet, kterak řetězové e-maily dobře nahrazují tradiční média. Možná to myslel tak, ze tradiční média nezvládají servírovat publiku demagogii tak efektivně, jak se to děje prostředni­ctvím tohoto svérázného digitálníh­o „samizdatu“. Nemohu to tvrdit, ale obavám se, že i v případě tohoto obsahu by s uspokojení­m seznal, jak šikovná a prospěšná mohou být tato e-mailová názorová vodítka. Osobně vnímám jako problém, že směr, kterým své oddané čtenáře vedou, se jmenuje totalita. Minimálně totalita myšlení.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia