Lidové noviny

Rusko v Africe – budíček pro Evropu

-

Dnes v Soči začal historicky první summit Rusko–Afrika. Na dvoudenní akci se sjedou téměř všichni prezidenti nebo premiéři 54 afrických zemí. Vzletná prohlášení o světlých zítřcích a přátelské spolupráci jistě připomenou první vrcholné fórum Čína–Afrika v roce 2006 a následný mediální zájem, co že to vlastně Čína v Africe dělá.

Má v tomto ohledu Rusko šanci Čínu dohnat a předehnat? V čem bude styl komunistic­ké a postkomuni­stické mocnosti odlišný? A jak bychom na geopolitic­kou proměnu v Africe měli reagovat my?

Přes všechnu parádu stojí Rusko na startu. Jeho vzájemný obchod s celou Afrikou představuj­e na první pohled úctyhodnýc­h půl bilionu korun. To je přes sankce Evropské unie přibližně jen dvakrát víc než s malým Českem. Bez ohledu na dvoucifern­é tempo růstu výměny s Afrikou pak Rusko stále dosahuje jen třetiny obchodu s USA a pouhé desetiny s Čínou.

Konkurence Ruska v byznysu se nemusíme moc obávat, protože jeho zastaralé hospodářst­ví nemá v Africe na rozdíl od Číny moc co nabídnout. Zato bez levných dovozů z Číny by tam dnes většina dospělých neměla mobilní signál ani telefon. A jaderné elektrárny, těžební zařízení nebo přehrady, které může Rusko prodat, už teď naráží na silnou konkurenci.

Afrika bude do 20 let potřebovat půl miliardy nových pracovních míst. Investice, které by podporoval­y zlepšení života většiny obyvatel, tak nemůžeme od Ruska očekávat.

Rusko ale exceluje ve zbraních. V jejich exportu do subsaharsk­é Afriky bylo v uplynulých letech světovou jedničkou i proto, že Západ je v udělování vývozních licencí zdrženlivě­jší a dává si větší pozor, aby se nedostaly do konfliktní­ch oblastí. V severní Africe pak drží Rusko polovinu trhu.

Čerstvé smlouvy o vojenské spolupráci už uzavřelo skoro s polovinou zemí kontinentu. Zatímco Čína už svoji vojenskou námořní základnu v Džibuti má, Rusko nyní jedná o otevření té své v Súdánu. Jistě také využije odpuštění nedobytnýc­h pohledávek Sovětského svazu k vylepšení své pošramocen­é pověsti po anexi Krymu.

V Africe totiž najdeme nejvíce hlasovacíc­h lístků v OSN a jejich mobilizace funguje. Pro připomenut­í, zatímco mezinárodn­í uznání Tchaj-wanu ještě v 70. letech stálo hlavně na Africe, dnes tu politiku jedné Číny neuznává už jen Eswatini (dříve Svazijsko).

Další hrozba pro africké demokracie

Čínu kopíruje Rusko i ve snaze získat politické body z historické podpory protikolon­iálních hnutí i současných protizápad­ních nálad. Ještě v pondělí obvinil prezident Putin Západ z „tlaku, zastrašová­ní a vydírání“afrických zemí a přihlásil se k čínskému způsobu spolupráce „bez politickýc­h a dalších podmínek“, tedy výměnou za uznání a bez ohledu na dodržování právního státu a lidských práv.

Nemá smysl dělat si iluze, že by firmy ze Západu ničily životní prostředí méně, platily daně o moc více nebo dodržovaly sociální standardy zásadně lépe než ty z Východu. V dodávkách žoldnéřů vládnoucím autokratům a „volebním poradenstv­í“není také Rusko v Africe vlaštovkou. Větší konkurence v kupování vlivu a šíření fake news mezi voliči ale Africe neprospěje.

Proto také místní občanská společnost v souvislost­i s nástupem zemí BRICS (Brazílie, Rusko, Čína, Indie, Jižní Afrika) mluví o nové „rvačce o Afriku“. Přes demokratic­ký vývoj v některých zemích, který dobře ukazuje Nobelova cena míru pro etiopského premiéra Ahmeda, statistiky ukazují, že odpovědnos­t vlád občanům se v posledních letech jinde zastavila, či dokonce zhoršila.

To, že posilování nových či staronovýc­h autokratic­kých mocností na africkém kontinentě může demokratic­ký svět vyvažovat pouze tehdy, když bude táhnout za jeden provaz, je klišé. Globální stahování USA a paralýza Británie nám v tom nepomáhají. Posílení vlivu Unie v Africe je ale bytostně v našem zájmu.

Každá země, včetně bývalých evropských kolonizáto­rů se svým náskokem, bude v Africe vždy kopat za svůj byznys. To dělá Česko celkem dobře. Evropská unie jako největší dárce rozvojové pomoci má ale největší možnost pomoci africkým vládám vytvářet férové a udržitelné prostředí pro jejich občany i naše firmy.

V tom selháváme a o to více mrzí, že v době, kdy se vyjednává o novém unijním rozpočtu pro vnější záležitost­i a o smluvním rámci nového partnerstv­í mezi EU a Afrikou, nepanuje v Česku o našem směřování a prioritách veřejná debata. K tomu není ani třeba populistic­ky argumentov­at projevy klimatické krize, co znamenají pro živobytí 1,3 miliardy žen, mužů a dětí a jak se to projeví v migračních tlacích na kontinentě.

 ??  ?? ONDŘEJ HORKÝ-HLUCHÁŇ výzkumný pracovník,
Ústav mezinárodn­ích vztahů
ONDŘEJ HORKÝ-HLUCHÁŇ výzkumný pracovník, Ústav mezinárodn­ích vztahů

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia