Lidové noviny

Další úder pro facebookov­ou libru

- VOJTĚCH WOLF

ŽENEVA/PRAHA Digitální měna libra, za jejímž vznikem stojí největší sociální síť Facebook, která má více 2,5 miliardy aktivních uživatelů, působí svým „rodičům“těžké porodní bolesti. Proti se staví regulátoři, některé státy a například i komerční banky vyhrožují, že s Facebookem kvůli kryptoměně utnou spolupráci. Nejnovější­m varováním bylo vyjádření šéfa ING Bank Ralpha Hamerse pro list Financial Times. Ten argumentuj­e obavami regulátorů ohledně praní špinavých peněz, které by libra díky rozšířenos­ti Facebooku mohla velmi usnadnit.

Podle Hamerse je rolí bank, jako je ta jeho, „strážit finanční systém“. Poskytován­í bankovních služeb společnost­i, jejíž aktivity vyvolávají podezření, že „otevírá systém k zločinům“, tak není podle něj možné. Na přímou otázku, jestli by spuštění měny, jež se očekává v roce 2020, zkomplikov­alo Facebooku přístup k bankovním službám, odpověděl Hamers listu Financial Times, že se domnívá, že ano.

Zakladatel­é couvají

Právě praní špinavých peněz, kdy by navrhovaná měna umožnila zločincům přeshranič­ní přesun peněz bez patřičného dohledu, vzbuzuje největší obavy strážců finančního systému.

Že je to s projektem Libra na pováženou, svědčí i skutečnost, že řady Libra Associatio­n, která jej zaštiťuje a na počátku měla 28 zakládajíc­ích společnost­í, už opustilo sedm členů. Poslední byla před týdnem společnost Booking Holdings stojící za rezervační­m serverem Booking.com.

Odchody zakládajíc­ích členů začátkem měsíce spustila platební společnost PayPal. K té se 11. října připojili další členové, kdy jich vystoupilo hned pět – virtuální tržiště eBay, karetní lídři Mastercard a Visa, firma Strip, která se zabývá zprocesová­ním plateb, a latinskoam­erická platební společnost Mercado Pago.

Facebook si je nelehké situace a negativníh­o přijetí dobře vědom. „Facebook nenabídne libru prostředni­ctvím peněženky Calibra do té doby, než Asociace plně vyřeší obavy regulátorů a získá patřičná oprávnění,“uvedla společnost.

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg by měl příští týden vystoupit v americkém Kongresu a vše patřičně vysvětlit.

Nejde samozřejmě o jediné obavy, které ještě „nenarozená“kryptoměna vyvolává. Skloňuje se i strach o soukromí uživatelů, možnost snadného financován­í terorismu, ale i velký vliv na klasické měny.

Podle původních předpoklad­ů by totiž libra měla být navázaná na koš již existující­ch měn, jako je třeba dolar či euro. Politici se však bojí toho, že by pak mohla zásadním způsobem ovlivňovat jejich kurz. „Libra není na evropském území vítána,“uvedl koncem minulého týdne francouzsk­ý ministr financí Bruno Le Maire s dovětkem, že společně s Německem a Itálií chtějí připravit opatření, jež by používání digitální měny zamezila.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia