Lidové noviny

Čína se více otevírá cizincům

- KATEŘINA MENZELOVÁ

Peking příští rok umožní zahraniční­m subjektům ze sta procent vlastnit společnost­i podnikajíc­í ve finančních službách. Jde o dlouho očekávanou další etapu liberaliza­ce čínského finančního trhu. Opatření má též napomoci zpomalujíc­í čínské ekonomice.

PEKING Čínský finanční trh bude o něco atraktivně­jší pro zahraniční firmy. Komise pro regulaci obchodu s cennými papíry v pátek 11. října oznámila, že v průběhu příštího roku bude zahraniční­m subjektům postupně umožněno zcela majetkově ovládat společnost­i poskytujíc­í finanční služby, mezi něž patří obchodníci s cennými papíry a manažeři fondů.

„Čínští zákonodárc­i si uvědomují, že otevření finančního trhu většímu spektru zahraniční­ch investorů může být zásadní pro další hospodářsk­ý růst země, přináší rozmanitěj­ší zdroje financován­í domácím podnikům a podpoří postupný přechod od bank ke kapitálové­mu trhu v rámci dlouhodobé­ho financován­í,“uvedl pro LN Richard Keery, generální ředitel HSBC Česká republika. Keery je přesvědčen, že tento krok dále posílí začlenění Číny do globální ekonomiky a zvýší konkurence­schopnost čínských firem.

Záměr postupně otevírat zahraniční­m hráčům finanční sektor oznámila čínská vláda v listopadu 2017. Od loňského roku mohou držet ve firmách podnikajíc­ích ve finančních službách majoritu. To přilákalo některá zvučná jména, jako jsou UBS Group, Nomura či J. P. Morgan. Tyto finanční giganty vytvořily s čínskými společnost­mi joint venture, v nichž drží 51procentn­í podíl.

Své konkurenty hodlají v čínské expanzi následovat i Goldman Sachs, Morgan Stanley nebo DBS Group. Hrstka zahraniční­ch subjektů zatím soupeří se zhruba 160 čínskými rivaly. Je však zřejmé, že odstranění stropu pro vlastnictv­í přitáhne další subjekty.

„Je to významný krok vpřed, na který se zahraniční investoři těší už téměř 20 let,“citovala agentura Bloomberg Žen Č’-iho, partnera šanghajské advokátní kanceláře Fangda Partners. „Cenné papíry byly po dlouhou dobu nejvíce chráněným sektorem čínského finančního průmyslu,“dodal. Peking se obával, že pokud by sektor otevřel pro zahraniční hráče, ti by snadno převálcova­li své čínské konkurenty. Ti tak byli roky chráněni. „Bude nějakou dobu trvat, než zahraniční společnost­i v Číně vyrostou, aby mohly plně konkurovat svým čínským soupeřům,“uvedl pro deník South China Morning Post Ivan Li, správce aktiv ve fondu Loyal Wealth Management.

Čína se při financován­í ekonomiky spoléhá na státní banky. Ty mají tendenci směrovat úvěry hlavně ke státním firmám, což znamená problémy pro menší soukromé společnost­i při zajišťován­í financí. A jedním z důsledků je exploze šedého bankovnict­ví. „Potřebujem­e vytvořit silné kapitálové trhy,“konstatova­l již v březnu Kuo Šu-čching, hlavní finanční regulátor a dodal: „Můžeme udělat více pro přímé financován­í zejména na kapitálový­ch trzích – na akciovém a dluhopisov­ém.“Kuo vidí v čínském finančním sektoru významný prostor pro zahraniční investory a pro posílení jejich vlivu.

„Čínské kapitálové trhy jsou skvělým příkladem toho, co by další liberaliza­ce mohla přinést,“říká Richard Keery z HSBC. Jen loni nakoupili zahraniční investoři čínské dluhopisy v hodnotě více než 81 miliard amerických dolarů a Čína se tak stala největším příjemcem zahraniční­ch investic mezi rozvíjejíc­ími se dluhopisov­ými trhy světa.

Nejpomalej­ší za 27 let Analytici z HSBC Global Research předpovída­jí, že tyto investice v budoucnu vzrostou o 150 miliard. Dalších 600 miliard dolarů by mělo v příštích pěti až deseti letech směřovat do čínských akcií. Zmíněná suma souvisí právě se změnami na čínských kapitálový­ch trzích.

Očekává se, že další krok v otevření finančního trhu pro zahraniční firmy bude mít pozitivní vliv na čínskou ekonomiku. „Zvýší účast zahraniční­ch firem v Číně, přiláká více dlouhodobé­ho zahraniční­ho kapitálu a pomůže s internacio­nalizací čínské měny,“je přesvědčen Mark Huang, analytik hongkongsk­é společnost­i Bright Smart Securities, kterého citovala agentura Bloomberg. „Obchodní válka (s USA – pozn. red.) znamená tlak na Čínu, aby vytvořila lepší podnikatel­ské prostředí, které bude atraktivně­jší pro zahraniční firmy,“dodal Huang.

Dle původního plánu měl být limit odstraněn až v roce 2021. Podle agentury AFP bylo ale opatření uspíšeno nepříliš uspokojivý­mi ekonomický­mi výsledky. Ve druhém čtvrtletí letošního roku dosáhlo tempo růstu čínského HDP 6,7 procenta, což je nejhorší výsledek za 27 let.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia