Lidové noviny

Bolest se dá rozumně odstranit

- JITKA PAVLÍKOVÁ

Ráno se spálíte o horký čaj a ještě v poledne se vám naprosto živě vybaví pronikavá bolest. Bolest, která jasně dala najevo, že se stalo něco špatného.

Zatímco někdo si ruku ochladí ve vodě a za hodinu si na incident ani nevzpomene, jiný bude následky poranění nepříjemně pociťovat ještě několik hodin. Proč je někdo takové „bebíčko“a jiný se s bolestí srovná bez mrknutí oka?

Akutní bolest: Vzniká při poškození tkáně úrazem, chorobou nebo operací. Trvá několik hodin až několik týdnů. Pomáhá léčba k odstranění příčiny bolesti a úpravě poškozené tkáně, případně spojená s podáváním léků proti bolesti.

Volně prodejné

Chronická bolest: Nemá funkci varovného signálu, je sama o sobě nemocí, obvykle u ní nelze prokázat souvislost s nějakým poškozením. Trvá zpravidla déle než tři měsíce. Cílem léčby je mírnit projevy bolesti a zajistit klidný spánek.

Léky na předpis pomoci prášků. Stačí udržovat oblast pánve v teple, pomůže teplá sprcha, zásadní je ovšem pohyb. A také jídelníček, proti křečím pomáhá strava bohatá na hořčík a vápník, vhod přijde i zázvor. Ve změně životního stylu je klíč k boji proti bolesti, ovšem i největší zádrhel. Podle zkušeností lékařů pacienti své návyky měnit nechtějí.

„Všechny problémy mých pacientů souvisí se životním stylem. Ať už přijdou s různými funkčními poruchami pohybového aparátu, při nichž dochází k blokádám páteře. Nebo ať jde o vyhřeznuté ploténky, či stále častější psychosoma­tické potíže, kdy se duševní nepohoda nevědomě přesune do pohybového aparátu,“popisuje Petr Bitnar, který působí v ordinacích rehabilita­ce a léčby bolesti v Litvínově a Kladně.

„Nevěříte? Podívejte se na člověka v depresi, jak automatick­y svěsí ramena a předsune hlavu dopředu. Z toho má pak bolesti hlavy i krční páteře. Dokonce i poranění vnitřních orgánů se může projevit právě tam. Vývoj ve všem šel v posledních letech dopředu neuvěřitel­ně rychle. Na vše používáme stroje, případně zatěžujeme při jejich používání tělo velmi jednostran­ně. Přestáváme se hýbat, různě se krčíme a následky na sebe nenechají dlouho čekat,“shrnuje problém Petr Bitnar.

Léky proti bolesti jsou dostupné v každé lékárně v širokém výběru, jsou jich plné reklamy, běžně je má v zásobě každá rodina. Staly se součástí moderního způsobu života. V dobrém i špatném.

Když si člověk uvědomí, že po lécích sahá často, protože mu bolest nedovolí běžné fungování, je nutné odstranit její příčinu

Kancelářsk­á krysa a nádeník Paradoxně si podle něj ti, kteří si uvědomují, že potřebují více pohybu, často ubližují ještě více. „Úplně nejhorší přístup mají ti, kteří celý den sedí v kanceláři, ale o víkendu musí překonat sto kilometrů na kole, strhnout se v posilovně, případně vykopat příkop kolem celého domu. Přes týden kancelářsk­á krysa, přes víkend nádeník. Přitom člověku stačí obyčejná procházka. Vždy svým pacientům říkám, projděte se denně 45 minut,“říká doktor Bitnar.

Zkušenosti má ovšem takové, že pacienti procházky rozhodně do svého denního režimu nezařadí. „Měl jsem sadu třinácti cviků, zredukoval jsem je na pět. Když si mi pak pacient stěžuje, že má stále bolesti a zeptám se ho, zda cvičí, lže mi do očí. Ani těch pět cviků mi nedokáže předvést,“podotýká Petr Bitnar.

Pacienti jsou totiž spokojení, že lékař vcelku rychle odstraní akutní bolest. Najít její příčinu ale leckdy trvá déle. „U nás v oboru se říká, že jen blbec léčí, kde to bolí,“dodává Bitnar a zároveň varuje: „Musíme se změnou začít už u dětí, nebo z nich vyroste generace lidí, kteří budou mít s bolestí velké problémy. Rodiče jim musí ukázat, že pohyb je radost a běžná součást dne. Problém je, že když už má dítě talent, okamžitě je tlačené dělat určitý sport závodně, k jinému se už nedostane a je jednostran­ně zatěžováno. To je obrovská chyba!“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia