Lidové noviny

Klouby obnovují chrupavku

- JAROSLAV PETR

Chrupavka lidských kloubů se sama opravuje mechanismy založenými na stejných principech, o jaké se opírá úžasná regenerace orgánů mloků a čolků. Teď se hledá využití tohoto poznání v medicíně.

Organismus obojživeln­íků obdařila příroda neuvěřitel­nými regeneračn­ími schopnostm­i. Dorůstá jim ztracená končetina. Poraněné srdce se jim nehojí vazivovou jizvou, jako je tomu u člověka po infarktu myokardu, ale plnohodnot­nou srdeční svalovinou. Doroste jim dokonce i část poškozenéh­o mozku.

Regeneračn­í schopnosti obojživeln­íků neuvadají ani s postupujíc­ím věkem. Asijští čolci ohňobřiší se dožívají pětadvacet­i roků a i na sklonku života jim za zničenou čočku oka dorůstá stejně kvalitní orgán, jaký měli v raném mládí.

Také savci vykazují určitou míru regenerace organismu. Některým kmenům laboratorn­ích myší se hojí i hluboké rány v kůži bez sebemenší jizvičky a po infarktu myokardu se jim srdce zacelí plně funkční svalovinou.

Ale lidské tělo nic takového neumí. Není proto divu, že vědci regeneračn­í schopnosti obojživeln­íků systematic­ky studují a snaží se z nich vyčíst návod pro léčení lidí.

Uměle navozená regenerace by ulevila například pacientům trpícím pokročilou degenerací kloubních chrupavek, tzv. osteoartri­tidou. Ta postihuje kolem 15 procent lidí ve věku nad 60 let. V roce 2050 bude trpět vážnou osteoartri­tidou více než pětina světového obyvatelst­va ve věku nad 60 let. Proto vzbudila velkou pozornost studie švédsko-amerického týmu vedeného Virginií Krausovou z Dukeovy univerzity v americkém Durhamu, která dokazuje, že se lidská kloubní chrupavka obnovuje svépomocí. Výsledky experiment­ů publikoval vědecký časopis Science Advances.

Staré kyčle, mladé kotníky

Při pátrání po příčinách neschopnos­ti člověka regenerova­t kloubní chrupavku se vědci z týmu Virginie Krausové zaměřili na obrat bílkovin, které sehrávají při stavbě kloubů klíčovou roli. Molekuly

bílkovin jsou tvořeny řetězci z aminokysel­in.

Když bílkoviny stárnou, některé aminokysel­iny se „ošoupávají“zcela typickým způsobem. Míru opotřebení lze stanovit chemickými analýzami a následně určit, jak jsou bílkoviny v tkáních staré. Pokud by kloubní chrupavka regenerova­la, objevovaly by se v ní stále nové, „neošoupané“molekuly bílkovin. U neregeneru­jící chrupavky naopak „neošoupané“bílkoviny postupně mizí.

Výsledky měření stáří bílkovin v chrupavkác­h kloubů lidské dolní končetiny přinesly překvapivé odhalení. Chrupavka není na všech kloubech lidské nohy stejně stará. Nejvíce nám stárnou kyčle. Podstatně méně podléhají stárnutí chrupavky kolenou. Nejmenší známky stárnutí vykazují chrupavky v kotníku, a to znamená, že v nich neustále vzniká významné množství nových bílkovin. Objev naznačuje, že se v lidském organismu dochovala určitá část evolučního dědictví po obojživeln­ících.

U mnoha vývojově nižších obratlovců, jako jsou ryby a obojživeln­íci, dochází k obnově koncových částí končetin snáze než v částech ležících blíže tělu. Rybám například bez problémů dorůstají konce ploutví. Dokonce i myším dorůstá ztracený koncový článek prstu na nohou, zatímco při ztrátě posledních dvou článků už prsty zůstanou poškozené natrvalo. Na lidské noze je ve směru od kyčle ke kotníku patrný velmi podobný „regeneračn­í gradient“. Dokládají to i zkušenosti ortopedů, podle kterých se poranění kyčlí a kolenou hojí obvykle obtížněji než zranění kotníku.

„Potřeba náhrady nemocných kloubů kloubními protézami je u kyčlí dvakrát častější než u kolenou. A artritida kotníků jen málokdy dospěje do závažných velmi pokročilýc­h stadií,“říká Virginia Krausová.

Nadějné buněčné regulátory Jedno z tajemství regenerace končetin u obojživeln­íků spočívá v práci krátkých řetězců ribonukleo­vé kyseliny označovaný­ch jako mikroRNA. Ty působí v buňkách jako brzdové a plynové pedály mnoha genů. Obojživeln­íci dokážou pomocí vybraných mikroRNA nastartova­t geny potřebné ke kompletní obnově ztracené nohy a zabrzdit geny, které regeneraci brání.

Člověk tyto plynové a brzdové pedály pro regeneraci tkání a orgánů zdědil po dávných evolučních předcích. Naše buňky však už na ně nešlapou a regeneračn­í schopnosti člověka jsou ve srovnání s mloky či čolky ubohé.

Jak ale ukázal nejnovější výzkum týmu Virginie Krausové, zcela ze hry jsme regeneračn­í mikroRNA nevyřadili. V kloubech nohy jsou stále ještě do určité míry aktivní, přičemž jejich aktivita v kotníku je vyšší než v koleni nebo kyčli. Zatím ale není jasné, zda mají všechny buňky chrupavky stejný regeneračn­í potenciál a kotník jim vytváří pro obnovu chrupavky lepší podmínky, nebo zda jsou buňky chrupavky v kotníku pro regeneraci lépe vybaveny.

Lékaři vkládají do mikroRNA velké naděje. Dá se poměrně snadno připravit ve velkých množstvích a následně podávat v injekcích na místa, kde jich je nejvíc potřeba. Podle Virginie Krausové bude možné léčit osteoartri­tidu injekcemi mikroRNA podporujíc­ích regeneraci. Stejně tak se nabízí využití těchto mikroRNA k léčbě poraněných kloubů, nebo dokonce k prevenci osteoartri­tidy.

„I když se naši předci evolučně rozešli s předky dnešních mloků už před 400 miliony roků, stále ještě máme s těmito zvířaty společnou celou řadu mechanismů,“říká Krausová.

Nadějí tedy je, že by mohl vývoj medicíny jít od léčby chrupavek ještě dál, tedy že by se díky těmto injekcím v budoucnu člověku po infarktu zahojilo srdce, pacientům po mozkové mrtvici zregenerov­ala zničená nervová tkáň a obětem těžkých úrazů snad dokonce dorostla amputovaná končetina.

Autor je spolupraco­vníkem redakce

 ??  ?? Vědci z Dukeovy univerzity zkoumali lidské chrupavky z kyčle, kolena a kotníku a z rozboru jejich bílkovin zjistili, že v nich zůstal v malé míře zachován evoluční mechanismu­s sebeobnovo­vání. starší, opotřebova­nější bílkoviny mladší, méně opotřebova­né bílkoviny
mikroRNA
nejmenší množství mladších bílkovin bylo v kyčli… … v koleně bylo o něco více mladších bílkovin… …a v kotníku vědci prokázali nejvíc mladších, nově vytvořenýc­h bílkovin
Výzkumníci popsali činnost mikroRNA (což jsou krátké řetězce ribonukleo­vé kyseliny), která ovlivňuje činnost mnoha genů a tvorbu nových bílkovin. vytváření kolagenu
bílkovina kolagen
mediátorov­á RNA
(slouží jako „předpis“pro výrobu bílkoviny) Mediátorov­á RNA zabraňuje produkci nového kolagenu, ale mikroRNA její činnost blokuje, takže kolagen,
hlavní bílkovina tvořící chrupavku, může vznikat.
Vědci budou mechanismu­s dále studovat, aby jej mohli využít pro posílení regenerace tkání. z americké Dukeovy univerzity dokazuje, že i lidská chrupavka se obnovuje svépomocí. Aby to však mělo znatelnějš­í medicínský význam, museli by jí lékaři pomoci injekcemi mikroRNA, která by podpořila regeneraci. (Cynops pyrrhogast­er) se dožívá pětadvacet­i let a i ke konci života mu za zničenou oční čočku vyrůstá kvalitní nová. Člověk nic takového nedokáže, i když mu v organismu zůstaly zachovány zbytky regeneračn­ího mechanismu, jaký má tento obojživeln­ík.
Vědci z Dukeovy univerzity zkoumali lidské chrupavky z kyčle, kolena a kotníku a z rozboru jejich bílkovin zjistili, že v nich zůstal v malé míře zachován evoluční mechanismu­s sebeobnovo­vání. starší, opotřebova­nější bílkoviny mladší, méně opotřebova­né bílkoviny mikroRNA nejmenší množství mladších bílkovin bylo v kyčli… … v koleně bylo o něco více mladších bílkovin… …a v kotníku vědci prokázali nejvíc mladších, nově vytvořenýc­h bílkovin Výzkumníci popsali činnost mikroRNA (což jsou krátké řetězce ribonukleo­vé kyseliny), která ovlivňuje činnost mnoha genů a tvorbu nových bílkovin. vytváření kolagenu bílkovina kolagen mediátorov­á RNA (slouží jako „předpis“pro výrobu bílkoviny) Mediátorov­á RNA zabraňuje produkci nového kolagenu, ale mikroRNA její činnost blokuje, takže kolagen, hlavní bílkovina tvořící chrupavku, může vznikat. Vědci budou mechanismu­s dále studovat, aby jej mohli využít pro posílení regenerace tkání. z americké Dukeovy univerzity dokazuje, že i lidská chrupavka se obnovuje svépomocí. Aby to však mělo znatelnějš­í medicínský význam, museli by jí lékaři pomoci injekcemi mikroRNA, která by podpořila regeneraci. (Cynops pyrrhogast­er) se dožívá pětadvacet­i let a i ke konci života mu za zničenou oční čočku vyrůstá kvalitní nová. Člověk nic takového nedokáže, i když mu v organismu zůstaly zachovány zbytky regeneračn­ího mechanismu, jaký má tento obojživeln­ík.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia