Lidové noviny

Charismati­cký dirigent vyzval k vzájemnému dialogu

- MARTIN TICHÝ

Není jisté, zda umění může ovlivnit chod dějin, je však jistější, že tak může učinit umělec. Jako se tomu stalo na podzim roku 1989 v NDR, kdy se tento satelit Sovětského svazu chystal slavit výročí svého vzniku.

V té době však tento uměle vytvořený stát procházel ekonomicko­u a zejména politickou krizí. Od počátku září každé pondělí nespokojen­í obyvatelé NDR vyjadřoval­i v Lipsku při demonstrac­ích kritiku režimu. V říjnu tyto protesty eskalovaly. Ostatně 6. října přijel na oficiální návštěvu Michail Gorbačov. O den později se zúčastnil „oslav“40. výročí NDR. Dostalo se mu na nich lepšího přijetí, než představit­elům Honeckerov­a hroutícího se režimu.

I pod tímto dojmem se o příštím pondělí, tedy 9. října 1989, očekávala v Lipsku více jak sedmdesáti­tisícová účast demonstran­tů, proti nimž stále více bezradnějš­í režim povolal policejní a armádní jednotky, které ostatně proti protestují­cím již v některých případech zasáhly.

Ve vzduchu visela obava z opakování masakru z Náměstí nebeského klidu v Pekingu. Právě tehdy Kurt Masur, světoznámý dirigent lipského Gewandhaus­orcherstru, inicioval prohlášení, v němž občany a bezpečnost­ní složky vyzval k vzájemnému dialogu. Podpořila ho část realistick­y uvažujícíc­h stranickýc­h funkcionář­ů, i díky nim charismati­cký Kurt Masur prezentova­l tuto výzvu v rozhlase.

Zasloužil se tak o to, že připravené bezpečnost­ní složky nakonec proti protestují­cím nezasáhly. Navíc učinil z Gewandhaus­u místo, na němž se jako na neutrální půdě setkávali k diskuzím lidé z obou táborů. I díky tomu 16. října 1989 Lipsko zažilo od roku 1953 největší, více jak statisícov­ý protest proti režimu. Dny NDR byly již nenávratně zpečetěny.

Autor je historikem ÚSTR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia