Lidové noviny

První pokusy o „hybrid“podnikání

- PŘEMYSL HOUDA

Pardubické Restaurace a jídelny získaly Rudý prapor rady Východočes­kého krajského národního výboru, neboť překročily plán zisku o více než dva miliony korun. Při čtení tohoto článku v časopisu Českoslove­nské pohostinst­ví a cestovní ruch z října 1989 to vypadá, jako by se tehdy zastavil čas. Skutečnost je taková, že provoz hospod a restaurací se stal koncem 80. let jednou ze „zkušebních dílen kapitalism­u“v ČSSR.

Už od ledna 1988 v Českoslove­nsku platilo vládní nařízení, které umožňovalo soukromý pronájem restaurace. Zájemce přišel na okresní národní výbor a požádal o to. Jaroslav Zika, tehdejší vedoucí právního oddělení na ministerst­vu obchodu ČSR, nový prvek socialisti­cké ekonomiky obhajoval tím, že je nutné, aby „národní výbory občanům aktivně vytvářely potřebné podmínky“. Není to jediný případ, kdy bývalý režim de facto umožnil některým lidem jakýsi hybrid podnikání. Už více než dva roky bylo možné v Českoslove­nsku žádat o řemeslné živnosti a družstva směla vytvářet tzv. přidruženo­u výrobu mimo zemědělstv­í, aniž by odváděla peníze eráru (viz JZD Slušovice).

Kolik Čechoslová­ků se rozhodlo v rámci plánované ekonomiky podnikat, nám oborový časopis neříká, zato víme, proč pracovníci pardubický­ch RaJ získali Rudý prapor: „Podali 23 zlepšovací­ch návrhů, z nichž se už deset zrealizova­lo, dvanáct kolektivů uplatňoval­o brigádní formu organizace práce, 98,5 procenta zaměstnanc­ů se zapojilo do socialisti­cké

Autor je spolupraco­vník LN

FOTO ČTK soutěže, v jejich podnicích se pilo méně vína a začalo se jíst více ovoce a zeleniny…“Je příznačné, že ještě ve svém prosincové­m čísle nepochopil­i redaktoři časopisu o restauračn­ím byznysu dobové změny a místo toho popisovali „plány rozvinutí přestavby pro rok 1990“.

 ??  ?? Dobová hospoda již v revolučním prosinci 1989. Z televize mluví Gustáv Husák.
Dobová hospoda již v revolučním prosinci 1989. Z televize mluví Gustáv Husák.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia