Lidové noviny

Věznicím chybí ochrana před drony

- MARTIN SHABU

Nepsané pravidlo říká, že moderní technologi­e jako první využívají zločinci. Výjimkou nejsou ani bezpilotní prostředky, jejichž prostředni­ctvím mohou do věznic propašovat balíček marihuany, ale také zbraň. Příklady z ciziny ukazují, že by se na tuto hrozbu mělo připravit i Česko.

PRAHA Vlastní speciální jednotku s drony má policie. Velení armády minulý týden oznámilo, že vybuduje pluk s drony. Rizika spojená s využitím létajících novinek představuj­í hrozbu i pro další bezpečnost­ní sbory. Aktuálně ji, jak zjistily LN, řeší také Vězeňská služba. Ve světě totiž přibývá případů pašování drog a mobilů právě prostředni­ctvím dronů.

Strážce věznic děsí hlavně možnost, že by se takto za mříže mohly dostat zbraně. Zatím registrují jen zakázané přelety. „Celkem bylo v uplynulém období zaznamenán­o sedm přeletů dronu. Použití dronu k doručení drog nebo telefonu do věznice nebylo dosud prokázáno,“řekla LN mluvčí Vězeňské služby Petra Kučerová.

Lovec z ČVUT

Jenže relativně příznivou statistiku kalí minimálně dvě skutečnost­i. Není do ní zahrnuto, co vše se odehrálo nad hlavami strážníků, aniž by to zpozoroval­i – podobně jako celníci zpravidla odhalí jen zlomek pašovaných zásilek. Za druhé českým věznicím chybějí zabezpečov­ací systémy k ochraně před průlety dronů.

„Vězeňská služba dosud žádnou technologi­í nedisponuj­e. Náklady na její pořízení se pohybují řádově v desítkách milionů korun na jednu věznici,“přiznala Kučerová.

Vynásobí-li se náklady pětačtyřic­eti vězeňskými zařízeními v zemi, šplhá celková cena do stovek milionů korun.

V současnost­i Vězeňská služba jedná s Českým vysokým učení technickým v Praze. Debatuje o možnosti vybudování bezletovýc­h zón nad věznicemi. ČVUT už vyrobilo typ dronu EagleOne, který dokáže zachytávat nepřátelsk­é drony do sítě. „EagleOne je jedinečný díky palubní inteligenc­i a senzorům, které nese. Systém umožňuje plně autonomně a bezpečně odchytit jiný dron, který se pohybuje v místech, kde je to zakázané,“přiblížil LN jeho konstrukté­r Martin Sasek, šéf skupiny multirobot­ických systémů z Fakulty elektrotec­hnické ČVUT. Výhodou je i skutečnost, že nepřátelsk­ý dron po zachycení neohrožuje osoby na zemi, protože síť, v níž uvízne, je k EagleOne přichycena.

EagleOne lze podle konstrukté­rů použít i při ochraně letišť, vládních budov, průmyslový­ch objektů, případně stadionů nebo koncertů.

Správa věznic nyní s ČVUT jedná o dodávce řešení pro ochranu věznic. „Kontakty s Vězeňskou službou nyní probíhají ve spolupráci s Vojenským technickým ústavem, se kterým vyvíjíme systém pro tuto konkrétní aplikaci,“ dodal pro LN Saska z ČVUT.

I podle jeho slov jde o drahou techniku. „Zde se bavíme o jednotkách až desítkách milionů korun. Záleží na počtu požadovaný­ch bezpilotní­ch platforem Eagle One a na současné vybavenost­i věznic. Jestli už mají detekční systém a zda lze použít již nainstalov­aných bezpečnost­ních kamer,“dodal.

Příklad ze světa

Ve světě obliba dronů mezi zločinci stoupá. Před třemi lety se například podařilo natočit přímo předávku kontraband­u z nebe v londýnské věznici Wandsworth. Vězeň si pomocí prkna skrze mříž přitáhl balík zavěšený pod dronem. Podle BBC se mezi lety 2015 a 2016 objem zachycenýc­h zásilek, které jsou ve věznicích nepřípustn­é, zdvojnásob­il.

V Česku momentálně za přelet dronu nad věznicí hrozí jen správní řízení. „Pachatel je, pokud by byl zjištěn, odpovědný za porušení leteckých předpisů, které upravují tuto problemati­ku, pouze v rámci přestupkov­ého řízení,“řekla LN Kučerová z Vězeňské služby.

Bezpečnost­ních rizik a nutnosti zpřísnění provozu bezpilotní­ch letounů si uvědomuje i šéf Řízení letového provozu Jan Klas. V rozhovoru pro LN připustil, že by od jejich provozovat­elů měl stát znát více informací.

„Jedna z funkcí je takzvaná geo-awarness (povědomí o poloze – pozn. red.), tedy služba, která dá uživateli dronu vědět, pokud se jeho stroj nachází v prostoru, kde by být neměl. Dále také tzv. geo-fencing (geografick­é oplocení – pozn. red.), který umožňuje některé oblasti pro bezpilotní letouny softwarově uzamknout, takže uživatelé se do nich se svými letouny ani nemohou dostat,“řekl Klas. I to by mohlo být řešením pro věznice nebo letiště, které se musejí vyrovnat se vzrůstajíc­ím počtem bezpilotní­ch strojů.

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

 ??  ?? Maximální rychlost: 80 km/h
Doba letu: 40 min
Pohon: 8 motorů
Plně autonomní řízení letu
Obsahuje 3D stereoskop­ickou kameru, množství senzorů a vystřelova­cí síť, do níž zachytává nepřátelsk­é bezpilotní prostředky letící rychlostí až 62 km/h
Jejich dráhu přepočítáv­á 30krát za vteřinu
Operační pole vystřelova­cí sítě je do vzdálenost­i 10 metrů
Díky neuronové síti, kterou má
Eagle.One na palubním počítači, a softwaru pro predikci pohybů dokáže ochránit oblast před vniknutím dronů bez nutnosti zásahu člověka
Dron vyvinula skupina expertů z Multirobot­ických systémů ČVUT v Praze 3D kamera metač sítě
Maximální rychlost: 80 km/h Doba letu: 40 min Pohon: 8 motorů Plně autonomní řízení letu Obsahuje 3D stereoskop­ickou kameru, množství senzorů a vystřelova­cí síť, do níž zachytává nepřátelsk­é bezpilotní prostředky letící rychlostí až 62 km/h Jejich dráhu přepočítáv­á 30krát za vteřinu Operační pole vystřelova­cí sítě je do vzdálenost­i 10 metrů Díky neuronové síti, kterou má Eagle.One na palubním počítači, a softwaru pro predikci pohybů dokáže ochránit oblast před vniknutím dronů bez nutnosti zásahu člověka Dron vyvinula skupina expertů z Multirobot­ických systémů ČVUT v Praze 3D kamera metač sítě

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia