Lidové noviny

Zeman proti strážcům klimatu

- TOMÁŠ TOMÁNEK

Snížit závislost na Německu mohou Češi tím, že budou obchodovat se zeměmi, jež tolik nedbají na čistotu energie, řekl prezident. A pochválil ministryni práce.

PRAHA Jak řekl, tak udělal. Prezident Miloš Zeman dostál svým slovům z nedávného projevu na vládě a včera ve sněmovně podpořil rozpočet pro příští rok. Vláda ho předložila se schodkem 40 miliard. Byť opozice návrh finanční rozvahy na rok 2020 po celý den tepala, sněmovna jej rovnou stovkou hlasů poslanců ANO, ČSSD a KSČM večer prosadila. Neznamená to však schválení rozpočtu, ale pouze jeho základních parametrů.

Nebyl by to Zeman, aby si v proslovu také „nezastříle­l“na propagátor­y zelené energie. Odklon sousedního Německa od jádra a uhlí dle něj vede ke zpomalován­í ekonomiky země, na níž je české hospodářst­ví do jisté míry závislé. „Přál bych si, aby naši zemi nezachváti­lo obdobné klimatické šílenství,“pronesl Zeman.

Navrhl, aby vláda obchodoval­a se zeměmi, jež si dosud ekologii nezvolily za hlavní motto následujíc­ích desetiletí. Prezident, známý svou orientací na Rusko a Čínu, tím zřejmě mínil východní státy.

„Myslím si, že naši závislost na Německu můžeme částečně kompenzova­t diverzifik­ací exportu do dalších teritorií, zejména pak tam, kde klimatičtí alarmisté nemají příliš na růžích ustláno,“řekl Zeman.

Evergreene­m prezidento­vých proslovů je silný odpor k dotacím na obnoviteln­é zdroje. I na ně včera došlo. Peníze z dotací dle Zemana končí v měšcích „solárních baronů“, kteří z nich těží. „Naše ekonomika nepotřebuj­e, aby se tímto způsobem zatěžovala, zvlášť když cena solárních panelů klesla na jednu desetinu,“uvedla hlava státu.

Už v září během projevu ve Strakově akademii prezident apeloval na snižování počtu státních úředníků a omezování daňových výjimek. V souvislost­i s prvním bodem včera ve sněmovně pochválil ministryni práce Janu Maláčovou (ČSSD). „Bez náhrady zrušila Fond dalšího vzdělávání, který měl šest set zaměstnanc­ů, takže těchto šest set lidí se může uplatnit v soukromém sektoru. Zlí jazykové sice říkají, že je vzala zpátky, ale při naší minulé schůzce jsem si potvrdil, že tomu tak není,“řekl prezident.

Zdraví? Zveřejním zprávu Zeman se nyní chystá na oslavy 101. výročí vzniku republiky. V pondělí ho čeká náročný program, který jako tradičně vyvrcholí předáváním státních medailí ve Vladislavs­kém sále Pražského hradu. Prezident si přitom minulý týden pobyl několik dní v nemocnici. Oficiálně kvůli tomu, aby nabral síly před 28. říjnem.

Hospitaliz­ace však vyvolala řadu otázek okolo zdraví pětasedmde­sátileté hlavy státu. Zeman při odchodu ze sněmovny řekl, že lékaři během čtvrtka zveřejní jeho kompletní zdravotní dokumentac­i. „Pan doktor Zavoral zítra zveřejní moji kompletní zdravotní dokumentac­i, ze které vyplývá, že můj jediný problém jsou bolavé nohy,“řekl Zeman s odvoláním na šéfa Ústřední vojenské nemocnice Miroslava Zavorala.

Špičkové lékařské zařízení to však popřelo. Nevydá úplné lékařské záznamy, ale pouze stanovisko: „Vychází ze shrnutí zdravotníh­o stavu a aktuálních výsledků, které jsme tady udělali,“upřesnil náměstek ředitele nemocnice Ivan Jeřábek.

 ?? FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Stručný prezident. „Jindy povídám,“komentoval včera prezident Miloš Zeman (vlevo) svůj zhruba dvanáctimi­nutový projev před poslanci. Na snímku hlava státu se šéfem sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO).
FOTO MAFRA – DAN MATERNA Stručný prezident. „Jindy povídám,“komentoval včera prezident Miloš Zeman (vlevo) svůj zhruba dvanáctimi­nutový projev před poslanci. Na snímku hlava státu se šéfem sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia