Lidové noviny

90 let od Černého čtvrtku D

Vlády a centrální banky se poučily. Sebeuspoko­jení ale není na místě

-

nes uplyne devadesát let od Černého čtvrtku na newyorské burze. Index Dow Jones Industrial se tehdy během jediného dne zhroutil o jedenáct procent. Několik velkých hráčů se o den později pokoušelo zachránit situaci velkými nákupy, ale pondělí a úterý následujíc­ího týdne jim s poklesem trhu o neuvěřitel­ných 25 procent udělalo čáru přes rozpočet.

Říjen 1929 je obecně považován za počátek Velké deprese, mnohaleté krize americké i světové ekonomiky. Ale jak je možné, že pouhý pokles cen akcií, byť pozoruhodn­ě hluboký, mohl odstartova­t krizi reálné ekonomiky?

Krize ve zhoubné spirále

Tradiční teorie nabízí moralizují­cí příběh o pýše a pádu, o spekulativ­ním výstřelku neřízeného kapitalism­u, jehož selhání nakonec musela řešit moudrá vláda v čele s prezidente­m F. D. Roosevelte­m. Mnohem racionálně­jší vysvětlení vychází z práce Miltona Friedmana a jeho manželky Anny Schwartzov­é. V roce 1929 začínala obyčejná recese, která však byla kompliková­na dvěma faktory. Za prvé, již zmíněným poklesem akcií. Velcí investoři kupovali akcie na dluh a pokles cen je dostal do neřešiteln­é situace.

Za druhé, banky ve 20. letech hodně půjčovaly, aniž by měly odpovídají­cí risk management. I obyčejná recese pak začátkem 30. let přerostla v bankovní krizi. Zde se ještě dalo leccos zachránit, kdyby Federální rezervní systém projevil duchapříto­mnost a poskytl bankám záchranné úvěry. Pozor, není zde řeč o záchraně na účet daňových poplatníků, ale o překlenova­cích úvěrech v době přechodnéh­o nedostatku likvidity.

Zvládnutel­ná bankovní krize přerostla ve zhoubnou spirálu, během níž jeden krach měl za následek další krach. Rostla nezaměstna­nost, lidé přicházeli o práci a o úspory, protože bankovní vklady nebyly pojištěny. Následoval pokles tržeb a zisků, další zhoršování finanční situace podniků a další krachy. Jediným „hezkým“důsledkem byl pokles cenové úrovně.

Prezident Roosevelt sice inicioval několik rozumných zákonů, ale i několik velmi nerozumnýc­h, neboť v ekonomii a financích dosti tápal. Neúspěšná byla například snaha regulovat ceny s cílem zabránit deflaci, neboť tehdy se naivně věřilo, že klesající ceny mají za následek prohlouben­í krize. (Ve skutečnost­i je to přesně naopak: deflace je důsledkem krize, nikoli její příčinou. Bohužel, tento mýtus dodnes žije, dokonce i v akademické­m prostředí.)

USA z Velké deprese nakonec vyvázly po více než deseti letech utrpení. Mnohem hůře dopadlo Německo. Vláda kancléře Brüninga začátkem 30. let byla ekonomicky ještě mnohem negramotně­jší než všechny americké vlády oné dekády. Totéž platilo pro německou centrální banku podřízenou vládě. Němci uprostřed krize zvyšovali daně, snižovali výdaje, nechali banky padat jednu po druhé a dokonce uprostřed těžké měnové deflace zvyšovali úrokové sazby. Během let 1929–1932 poklesl objem peněz v německé ekonomice o 28 procent. Neexistova­la jediná věc, kterou by německá vláda v oné kritické době udělala správně!

Poučily se dnešní vlády a centrální banky z minulosti? Ano, do značné míry. Když na podzim 2008 hrozilo opakování roku 1929, Ben Bernanke, guvernér Federálníh­o rezervního systému a velký znalec historie 30. let, dokázal přerušit řetězec bankovních krachů v kritickém momentě. Něco podobného provedla i Bank of England a britská vláda; s jistým zpožděním pak i ECB a kontinentá­lní vlády. Zpoždění ovšem způsobilo, že evropská finanční krize byla delší a měla dlouhodobě­jší následky. (Pokud jde o Řecko, nebylo tak důležité jako potíže kontinentá­lních bank.)

I ty často kritizovan­é záchrany bank z veřejných peněz měly své odůvodnění: bez nich by dnešní ekonomická situace Evropy byla mnohem chmurnější. Totéž platí pro „chrlení peněz“centrálním­i bankami (alias kvantitati­vní uvolňování a podobné, jinak zvané operace). Samozřejmě, bylo by bývalo lepší, kdyby ECB neprováděl­a zběsile uvolněnou měnovou politiku během let 2002–2008, ale s tím se po roce 2009 již nedalo nic dělat.

Mimochodem – a co měnové intervence, s nimiž ČNB začala na podzim 2013? Ty byly naprosto zbytečné. České ekonomice nehrozila tehdy žádná bankovní krize, mírná cenová deflace nebyla žádnou hrozbou.

Nacismus, fašismus a komunismus obviňovaly z krize kapitalism­us a volný trh. A nynější „nová levice“?

Zaplaveni penězi

Může se rok 1929 a krize 30. let opakovat? Nikoli. Přesto nepropadej­me sebeuspoko­jení. Krize 30. let vznikla v důsledku nízké aktivity centrálníc­h bank během počátečníc­h stádií recese a bankovní krize. Dnes je tomu naopak: centrální banky nás díky své horečné aktivitě zaplavují penězi. V české ekonomice je dnes 2,35krát více likvidních peněz než před deseti lety.

Mezi důsledky této politiky patří mimo jiné i rostoucí ceny bydlení. Ty mají za následek sociální pnutí mezi mladší a starší generací. Krize 30. let poskytla „morální palivo“pro nacismus, fašismus a komunismus. Všechna tato hnutí obviňovala z krize kapitalism­us a volný trh. A nynější „nová levice“? Věřte nebo ne, ze všech problémů světa obviňuje kapitalism­us a volný trh.

 ??  ?? PAVEL KOHOUT ekonom,
Algorithmi­c Investment Management, a. s.
PAVEL KOHOUT ekonom, Algorithmi­c Investment Management, a. s.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia