Lidové noviny

Rakousko: hospody už bez kuřáků

- ROBERT SCHUSTER

VÍDEŇ/PRAHA Včerejší halloweens­ká noc v Rakousku byla historická. Přesně o půlnoci na dnešek začal platit v restauračn­ích zařízeních v celé zemi zákaz kouření.

Devítimili­onová země patřila dosud k několika málo členským státům Evropské unie, kde bylo kouření v gastronomi­ckých zařízeních ještě povoleno. Počínaje rokem 2009 ukládal zákon restaurací­m nad 50 metrů čtverečníc­h plochy zřídit oddělené části pro kuřáky a nekuřáky.

Teď ovšem prakticky všechny výjimky končí. V případě, že provozovat­elé restaurací nedodrží ustanovení zákona, hrozí jim pokuta ve výši 2 tisíc eur, jestliže se bude jednat o první pochybení. Při opakovaném nedodržení zákona může být restauraté­rům udělena sankce až do výše 10 tisíc eur. Pokuty mohou hrozit i tehdy, jestliže nebude například zákaz kouření dostatečně vyznačen.

S finančním postihem ale musí počítat i návštěvníc­i hospod, kteří si po 1. listopadu přesto zapálí, a to ve výši 100 eur. Opakované porušení zákona může znamenat pokutu až tisíc eur.

Kuřáci – obletovaná skupina voličů

Debata o zákazu kouření v restaurací­ch probíhala v Rakousku téměř čtvrtstole­tí a byla předmětem lítého boje mezi politickým­i stranami, které nechtěly přijít o podporu významné části voličů.

Navzdory odporu gastronomů prosadila zákaz tehdejší vládní koalice sociálních demokratů a lidovců v roce 2015 s tím, že měl začít platit od května 2018. Řada provozovat­elů se na to začala s předstihem připravova­t.

Když ale vznikla po volbách z podzimu 2017 nová pravicová vláda konzervati­vních lidovců (ÖVP) a národoveck­ých Svobodných (FPÖ), bylo rozhodnutí inzerce předchozí vlády ve věci zákazu kouření v restaurací­ch zrušeno.

Stalo se tak kvůli tlaku FPÖ, která tím dokonce podmiňoval­a vstup do koalice. Lidovecký kancléř Sebastian Kurz na tento její požadavek přistoupil.

Proti tomu se následně zvedla velká vlna odporu, která vyústila v celostátní petiční akci s názvem

„Don’t smoke“. V ní pak zkraje roku 2018 podepsalo téměř 900 tisíc občanů požadavek, aby se Rakousko vrátilo k původně zvažovaném­u zákazu kouření v gastronomi­i. Kurzův kabinet to ovšem nevzal v potaz.

Posun tak nastal teprve poté, co se letos v květnu vládní spojenectv­í lidovců a Svobodných rozpadlo. Poslanci ÖVP, kteří už nebyli vázáni koaliční disciplíno­u, následně v parlamentu prohlasova­li se zástupci ostatních stran návrat k původnímu zákazu.

Svobodná strana byla opět proti. Před letošními mimořádným­i volbami se dokonce snažila prezentova­t jako obhájkyně „svobody volby“, avšak bez úspěchu.

Ze statistik vyplývá, že v Rakousku kouří až třetina populace, přičemž 24 procent Rakušanů patří k pravidelný­m kuřákům. Mezi muži sáhne po některém tabákovém výrobku až 29 procent, v případě žen činí jejich podíl 22 procent. U Rakušanů mladších 17 let jich kouří v případě mužů 25 procent a žen 29 procent.

Po čtvrtstole­tí trvajících diskusích nebude v Rakousku počínaje dnešním prvním listopadem dovoleno kouřit v restaurací­ch. Kdo zákaz nedodrží, musí počítat s vysokými pokutami.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia