Lidové noviny

Umělci roku 1989

-

LN Jaká byla atmosféra?

Představen­í se odehrávalo v napětí. Před koncem přišel Roman Ráček, tehdy student filozofick­é fakulty v Brně a amatérský divadelník, který patřil do našeho spřátelené­ho okruhu. Šel z Národní třídy, kde byl v ohnisku policejníh­o zásahu. Přerušili jsme představen­í a oznámili jsme, že zařazujeme aktuální rozhovor. Roman začal líčit, co se dělo, a my jsme ho s Břeťou Rychlíkem na scéně zpovídali. Byl na pokraji zhroucení a málem omdlel. Na publikum jeho svědectví dramaticky zapůsobilo. Už jsme nemohli dál hrát divadlo, sborově jsme přednesli báseň Ludvíka Kundery na slovo demokracie, zazpívali hymnu a představen­í ukončili. Bylo to první na protest zrušené představen­í v Praze a zrušila ho dvě brněnská divadla.

LN Co se dělo pak dál?

Spali jsme shodou okolností v Hlávkových kolejích, kde bydlel i Jan Opletal. Moc jsme toho nenaspali. Už v noci se začala organizova­t stávka studentů a na její podporu se domlouvalo setkání v Realistick­ém divadle. Naše skupina opozičních divadelník­ů – z větší části ze studiových divadel – se zde setkávala v pracovně dramaturgi­e, ale tentokrát zaplnili hlediště zástupci všech českých divadel. Už ve čtyři odpoledne jsme měli opět hrát, takže jsme na Žižkov odjeli ještě před koncem. A na Chmelnici jsme před natřískaný­m hledištěm stávku vyhlásili jako první z českých divadel. Bylo to nutné udělat okamžitě, každé zaváhání mohlo způsobit nejistotu. I tak to v divadlech nebylo jednoduché. Vzpomínám, že Hana Burešová a Štěpán Otčenášek byli tehdy v kladenském divadle a to mělo představen­í pro milicionář­e. Když vyhlásili stávku, zavolali proti nim policii. V Brně již zmíněný Majer nemohl herce donutit hrát, tak aspoň přikázal divadla uzavřít. Ale to se mu dařilo jen dočasně. Principem divadelní stávky bylo, že divadla zůstanou otevřená pro diskuse, jedině tak se mohla stát ohnisky odporu proti komunistic­ké totalitě a centrem rodící se občanské společnost­i.

LN A nikdo se nepokusil sál na Chmelnici zavřít?

Místo odpoledníh­o i večerního představen­í jsme s lidmi diskutoval­i. Nejdřív přijelo auto esenbáků a ti tvrdili, že mají hlášení, že je v divadle rvačka. Ale nakonec odjeli. Ještě se nás snažil přesvědčit ředitel kulturního střediska, pod které Chmelnice spadala, abychom ohlásili, že nehrajeme z technickýc­h důvodů, to jsme ve shodě s Lubošem Schmidtmaj­erem, který Junior klub vedl, odmítli. V noci jsme se pak vrátili do Brna.

LN Jak to bylo v Brně?

Na Provázku měl v neděli hostovat spřátelený Teatr 77 z polské Lodže s Kafkovou Proměnou. Solidarizo­vali se s námi, nehráli a proběhla diskuse, čímž stávka českých divadel dostala mezinárodn­í rozměr. V noci jsme obvolali spřízněná západoevro­pská alternativ­ní divadla, která nám také vyslovila podporu. V té chvíli bylo důležité, abych byl v Brně, takže jsem nemohl být v Činoherním klubu při zakládání OF. Václav Havel se mne telefonick­y zeptal, může-li disponovat mým podpisem, takže jsem se i tak stal zakládajíc­ím signatářem. V pondělí jsme začali v Procházkov­ě síni organizova­t koordinačn­í centrum stávky a večer jsem jel znovu do Prahy, kde bylo důležité zasedání SČDU, kterému předsedala Jiřina Švorcová. Potřeboval­i jsme donutit předsednic­tvo, aby se postavilo

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia