Lidové noviny

Hroznů je letos sice míň, ale víno se vydařilo

-

PRAHA Úroda vinných hroznů letos meziročně klesla o více než pětinu, někde až o 30 procent. Loni totiž byla úroda objemově nadstandar­dní, zatímco letos je na běžné úrovni. Oznámil to včera prezident Vinařské unie ČR Ondřej Beránek s tím, že letošní ročník tak podle něho bude objemově průměrný s chuťově výrazným aroma.

Podle Beránka se letos nevyskytly žádné mimořádné jevy, bylo dost slunečného počasí a vinohradům se vyhnuly mrazy. „Nepřišlo nic, co by úrodu nějak negativně ovlivnilo,“dodal. Zatímco loni sklízeli vinaři hrozny už v polovině srpna, letos začala hlavní část vinobraní v obvyklém čase na začátku září. V současnost­i je podle Beránka prakticky ukončená.

„Jedná se o tradiční ročník, kdy průběh počasí nahrává charakteru moravského vína, jak jej dlouhodobě známe a vnímáme. To znamená výrazný aromatický odrůdový projev, který je typický pro severněji položené vinice, dostatek kyselin a šťavnatost s ovocitou dochutí,“dodal ředitel Habánských sklepů Josef Svoboda. Úrodu lokálně poškodili hraboši, podle Svobody tak bylo třeba více mladých sazenic a firmy sčítají statisícov­é škody.

Letos bude novinkou dřívější prodej svatomarti­nských vín, Vinařský fond povolil prodej těchto mladých vín už od pátku 8. listopadu. Vyhověl tak přání vinařů a obchodníků, kteří chtěli pořádat svatomarti­nské hody už o víkendu 9. a 10. listopadu. Největší svatomarti­nský košt vín se ale uskuteční jako každoročně 11. listopadu v 11 hodin na brněnském náměstí Svobody, kde bude k ochutnání přibližně stovka vín od zhruba stejného počtu vinařů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia