Lidové noviny

Tajné služby se bojí zápasu s Kosovem

Kvalifikač­ní utkání sledují policie i zpravodajc­i jako vysoce rizikové, kvůli projevům nacionalis­mu

- ANTONÍN VAVRDA MARTIN SHABU

PRAHA Prezident Miloš Zeman nedávno probudil k životu protikosov­ský sentiment – přeje si, aby Česko odvolalo uznání tohoto státu. Když se přičte, že zdejší fotbaloví „ultras“lnou k Srbsku, od něhož se balkánská země odtrhla, vychází z toho třaskavá směs. Proto věnují blížícímu se kvalifikač­nímu zápasu Česka s Kosovem v Plzni maximální pozornost pořadatelé, policie i tajné služby. A svorně se shodují na mimořádném riziku, že se něco semele.

Nejde o klasické chuligánsk­é nešvary, tentokrát je nástraha v geopolitic­kých souvislost­ech. Všichni se obávají, aby se na stadionu neroztáhly transparen­ty a neozvala hesla, která by zpochybnil­a samostatno­st Kosova. „Sledujeme rizika spjatá s možným zneužitím zápasu k manifestac­i vlastních politickýc­h 14. listopadu, 20.45 cílů,“sdělil LN zdroj ze zpravodajs­ké komunity.

Jedna věc je ohrožení bezpečnost­i, kdyby se hra proměnila v nacionalis­tický střet, druhá možné dopady na reprezenta­ční tým.

Pořadateli evropského mistrovstv­í UEFA už došla se zavlékáním ideologie na hřiště trpělivost, další případy hodlá trestat exemplárně, třeba i sebráním kýžených bodů. O jeden z incidentů se postarali právě Češi, kteří si v září na mač v Prištině vezli srbskou vlajku, dron (aby ji pustili nad pažit), nože a pyrotechni­ku.

Fotbalová asociace ČR nástrahy zápasu, který se koná za dva týdny, nezastírá. „Bezpečnost­ní opatření jsou intenzivně­jší a výjimečná. Ale nechceme a ani nemůžeme být zcela konkrétní,“řekl LN mluvčí Petr Šedivý.

Nezvyklý je už prodej lístků: nárok mají jen Češi a proti občance. Ukázat ji musejí i při vstupu na stadion. Jediná vlajka, s níž mohou přijít, je česká, dovolené nejsou ani oděvy a plachty s nacionalis­tickým potiskem. Před stadionem na to bude číhat policie.

Policie bude mít před Doosan Arenou monitorova­cí vůz, kriminalis­ty v civilu, antikonfli­ktní tým i hlídky v uniformě. Dovnitř vstoupí, až kdyby jí dal pořadatel echo, že se děje něco, co vlastními silami nezvládá.

„Všichni kolegové budou od rána monitorova­t cesty do Plzně, budeme dohlížet na fanoušky. Zaznamenal­i jsme, že se budou scházet na náměstí a odtamtud půjdou pochodem na stadion. Ještě shromažďuj­eme informace o tom, kolik přesně a jak tvrdých fanoušků přijede,“popsala LN mluvčí policie Plzeňského kraje Martina Korandová.

Ukaž občanku

Atmosféra kolem plzeňské události je o to napjatější, že pro českou reprezenta­ci to bude veledůleži­tá chvíle. Pokud za dva týdny nad výběrem Kosova vyhraje, má zaručený postup na mistrovstv­í Evropy v kopané; jinak trvá nejistota a rozhodne až úplně poslední utkání.

„Chtěl bych požádat všechny české fanoušky, aby se zdrželi ve spojitosti s Kosovem jakýchkoli­v, ale zejména politickýc­h narážek, projevů a gest, ať už ve formě slovní, nebo v písemné či grafické formě na transparen­tech nebo nápisech na oblečení. Jsem přesvědčen, že to poslední, co by kdokoliv chtěl, je bodový postih vůči českému národnímu týmu, který by v konečném důsledku mohl znamenat třeba i nepostup na EURO 2020,“apeluje předseda FAČR Martin Malík.

Původně se počítalo, že se lístky prodají normálně přes internet, ale v půlce října asociace vyhlásila, že to „na základě poznatků nejen v rámci Česka“nepůjde. Asociace je stále v čilé komunikaci s kosovskou i českou policií.

Zvláštní režim nákupu lístků v Česku

Nervozita Čechů je pochopitel­ná, protože za řádný a férový průběh akce zodpovídá domácí pořadatel, i kdyby to nebyl on, kdo se proti dobrým mravům či přímo zákonům proviní.

Mimochodem zmíněný poslední zápas, jenž český výběr čeká, se bude hrát v Bulharsku před prázdnými ochozy. To mají Bulhaři za trest od UEFA, protože při duelu s Anglií jejich příznivci hajlovali a na sportovce černé pleti pokřikoval­i rasistické vulgarismy doprovázen­é napodobová­ním opičích zvuků. Šest lidí na to konto sebrala policie a šéf bulharskéh­o fotbalu Boris Michajlov na výzvu premiéra rezignoval.

Kvůli zvýšené senzitivit­ě vůči nacionalis­tickým chuligánům si do Plzně nemůže koupit lístek žádný cizinec, byť má povolení k pobytu. Tady si je mohou pořizovat jenom Češi, 627 běžných vstupenek prodávala kosovská fotbalová asociace. Ta už má vyprodáno a příznivci hostů na rozdíl od domácích svoji identitu u vstupu prokazovat nemusejí.

Nadmíru pečlivá prohlídka u vstupu ale čeká i na ně. Pod zvýšeným dohledem budou návštěvníc­i akce i uvnitř. „Všichni členové ochranky, nejenom v sektoru pro hostující fanoušky, budou podrobně proškoleni, aby byli připraveni na všechny možné situace,“doplnil mluvčí FAČR Šedivý.

Snaživí Srbové

Kosovská otázka, pod jejíž tíhou si reprezenta­ce zahraje, tu nějaký čas dřímala mimo hlavní zájmový koridor. Prezident se nicméně postaral o to, aby se to změnilo. První výkop uskutečnil krátce předtím, než měl kosovský předseda vlády Ramuš Haradinaj přijet do Prahy na setkání zemí V4, kde se hovořilo o rozšiřován­í EU o další kus Balkánu. Dosáhl svého, z Kosova nikdo nepřijel a premiéři Visegrádu se závěrem shodli, že by Srbsko v Unii chtěli.

Srbsko považuje Kosovo pořád za svoje území a tamní diplomacie se dlouhodobě snaží, aby opadl počet zemí, jež samostatné Kosovo uznaly, a to pod polovinu počtu členů OSN.

Mladičká republika – vyhlásila samostatno­st v roce 2008 – zatím má zastání u většiny, ale nikoli u všech. Přímo z unijních států odmítly Kosovo uznat Slovensko, Kypr, Španělsko, Rumunsko a Řecko, v OSN je to také třeba Rusko. Vesměs jejich nejvyšší motivací je, aby se pak neosmělova­ly jejich domácí nespokojen­é menšiny.

Česká vláda prezidento­vo ponoukání, aby rozšířila výše popsaný klub, nevyslyšel­a. Do zápisu z pravidelné­ho jednání ústavních činitelů si Zeman prosadil jen měkkou formuli, že české uznání Kosova si tehdejší vláda nenechala schválit sněmovnou, což je polovičaté, ale platné.

 ??  ??
 ??  ?? Odvetný zápas kvalifikac­e ME se hraje
14. listopadu, 20.45 v plzeňské Doosan Areně (první utkání skončilo 2:1 pro Kosovo) Kapacita stadionu v Plzni: 11 700
Počet ještě včera neprodanýc­h lístků pro české fanoušky: asi 1600
Vstupenky pro kosovské fanoušky jsou již vyprodané: 627 + 300 lístků I. kategorie (pro partnery, sponzory a činovníky kosovského fotbalovéh­o svazu)
Vstupenky si mohou koupit jenom čeští občané, a to oproti občance ,sníž se musejí prokázat i u vstupu na stadion
Cizinci, kteří mají povolení k pobytu v republice, ale ne občanství, si lístek koupit nemohou
Tiket si lze rezervovat oproti číslu občanky na internetu, ale vyzvednout, opět s průkazem totožnosti ,siho musí zákazník osobně v den zápasu v pokladnách stadionu
Na jednu občanku je možné koupit čtyři lístky, přičemž pro každý je třeba nahlásit číslo dokladu totožnosti, který je třeba předložit u vstupu během kvalifikač­ního zápasu ME v září proti Česku
Odvetný zápas kvalifikac­e ME se hraje 14. listopadu, 20.45 v plzeňské Doosan Areně (první utkání skončilo 2:1 pro Kosovo) Kapacita stadionu v Plzni: 11 700 Počet ještě včera neprodanýc­h lístků pro české fanoušky: asi 1600 Vstupenky pro kosovské fanoušky jsou již vyprodané: 627 + 300 lístků I. kategorie (pro partnery, sponzory a činovníky kosovského fotbalovéh­o svazu) Vstupenky si mohou koupit jenom čeští občané, a to oproti občance ,sníž se musejí prokázat i u vstupu na stadion Cizinci, kteří mají povolení k pobytu v republice, ale ne občanství, si lístek koupit nemohou Tiket si lze rezervovat oproti číslu občanky na internetu, ale vyzvednout, opět s průkazem totožnosti ,siho musí zákazník osobně v den zápasu v pokladnách stadionu Na jednu občanku je možné koupit čtyři lístky, přičemž pro každý je třeba nahlásit číslo dokladu totožnosti, který je třeba předložit u vstupu během kvalifikač­ního zápasu ME v září proti Česku

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia