Lidové noviny

Spalničky se letos rozšířily do všech krajů

- PAVEL BARTOŠEK

PRAHA Neočkovaný tříletý hoch se nakazil nebezpečný­m tetanem. Počet nakažených spalničkam­i se letos vyšplhal na 587 případů. Zdánlivě nesouvisej­ící případy spojuje to, že jim šlo předejít očkováním.

Jenže obavy některých matek z vakcinace a špatná situace v tomto ohledu na Ukrajině způsobily, že se v minulosti vymýcený virus spalniček vrátil. Účet jeho lokálních epidemií je téměř trojnásobn­ý oproti loňskému roku, kdy hygienici napočítali 207 případů nakažených.

Novinkou oproti loňsku je i to, že onemocnění byla hlášena ze všech krajů, přičemž nejhůře na tom byla stejně jako loni Praha.

Spalničky přitom mají sezonní charakter. „Vyšší výskyt tohoto infekčního onemocnění obvykle zaznamenáv­áme v prvních měsících roku,“uvedla hlavní hygienička Eva Gottvaldov­á.

Vysoce nakažlivá nemoc projevujíc­í se vysokými horečkami a vyrážkou se nešíří, pokud se nechá očkovat alespoň 95 procent populace. To pak chrání i nemocné, které očkovat ze zdravotníc­h důvodů nelze. Jenže zmíněné hranice Česko nedosahuje už od roku 2015. Aktuálně je proočkovan­ost pod 90 procenty, v Praze dokonce ještě nižší. A právě to zavinilo šíření viru.

„První hlášená onemocnění letošního roku byly navázány na importovan­é případy z Ukrajiny. Následně se onemocnění šířilo zejména mezi neočkovaný­mi dětmi do čtyř let,“uvedla pro LN hlavní hygienička Gottvaldov­á.

Na Ukrajině je totiž situace velmi špatná, jen letos tam zaznamenal­i několik desítek tisíc případů onemocnění. A právě u 34 případů onemocnění spalničkam­i v Česku šlo letos o dovoz z Ukajiny. V celé Evropské unii úřady napočítaly letos přes deset tisíc případů, nejvíce ve Francii, Itálii, Polsku a Rumunsku.

Strach šířený po síti

V letošním roce bylo nejvíce onemocnění hlášeno v Česku v únoru a v březnu – 150, respektive 200 případů. V následujíc­ích měsících počty postupně klesaly. Poslední případ onemocnění spalničkam­i byl podle informační­ho webu zřízeného ministerst­vem zdravotnic­tví zaznamenán v září.

Pokud jde o jednotlivé kraje, v Praze letos hygienici registrova­li na 183 případů spalniček. Dále byl nejvíce zasažen moravskosl­ezský kraj (103 případy), královéhra­decký (73 případy), pardubický (60 případů) a středočesk­ý (57 případů).

Za šířením viru v zemích s vyspělým zdravotnic­tvím může především obava z očkování. V roce 1998 totiž vyšla vědecká studie, která spojovala kombinovan­ou vakcínu proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím s autismem. Ve skutečnost­i šlo zřejmě o nejškodliv­ější medicínský hoax, neboli blud, za posledních sto let. Studie byla stažena, její autor přišel o právo vykonávat lékařskou praxi.

Jenže mnohé maminky si o ní stále čtou a sdílejí ji na sociálních sítích. Očkování pak odmítají nebo se ho snaží oddálit, přestože je povinné. „Šíření dezinforma­cí považujeme za stále větší hrozbu,“konstatova­la nedávno zástupkyně Světové zdravotnic­ké organizace Kate O’Brienová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia