Lidové noviny

Soud udělil Vitáskové znovu podmínku

-

JIHLAVA Jihlavský soud uložil včera bývalé předsedkyn­i Energetick­ého regulačníh­o úřadu (ERÚ) Aleně Vitáskové za zneužití pravomoci podmíněný trest dva roky vězení s odkladem na třicet měsíců. Soud tím zopakoval loňský verdikt zrušený později odvolacím soudem. Obhájkyně Vitáskové i státní zástupce, který pro Vitáskovou navrhoval 3,5 roku vězení, se proti rozsudku odvolali.

Vitásková, jež se k včerejšímu jednání ze zdravotníc­h důvodů nedostavil­a, čelila obžalobě ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinností při správě cizího majetku. Místopředs­edkyní úřadu totiž v minulosti jmenovala bývalou nejvyšší státní zástupkyni Renátu Veseckou. To bylo v rozporu se zákonem, neboť Vesecká neměla patřičnou praxi v energetice.

Státní zástupce Kamil Špelda původně Vitáskovou vinil i z toho, že úřadu vyplácením mzdy Vesecké vznikla škoda. To soud neuznal, protože Vesecká pro úřad skutečně pracovala. „Okresní soud, a má to potvrzeno i rozhodnutí­m krajského soudu, dospěl k tomu názoru, že tím škoda způsobená nebyla. To je věc, ve které se neshodneme,“řekl Špelda.

Vitásková před soudem během líčení řekla, že podmínka praxe nebyla v době nástupu Vesecké důsledně definovaná. Odmítla, že by vytvořila pozici místopředs­edkyně úřadu účelově pro někdejší nejvyšší státní zástupkyni. Úřad podle ní čelil nárůstu právní agendy a potřeboval zkušeného právníka hlavně z oblasti státní správy. Personální otázku podle svých slov řešila Vitásková

se Soudcovsko­u unií nebo Unií státních zástupců. O posílení právního oddělení ERÚ vypovídali dříve před soudem i jeho bývalí místopředs­edové.

Podle soudu se Alena Vitásková skutečně snažila zajistit úřadu kvalifikov­aného právníka. „Ačkoli původní cíl obžalované nebyl protiprávn­í, ale společensk­y žádoucí, cesta, kterou zvolila, byla v rozporu nejen s energetick­ým zákonem, ale i v rozporu s trestním zákoníkem,“řekl soudce Zdeněk Chalupa. čtk

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia