Lidové noviny

Deset není deset. Učitelé hlásí stávku

- ELIŠKA NOVÁ

Debata o navýšení platů učitelů vyvrcholí ve středu stávkou. Podle ministra školství to neznamená, že se všechny školy zavřou. Spor není o částku, ale o to, kolik dostanou učitelé v základu a kolik bude mít ředitel na odměny.

PRAHA Děti se budou nejspíš radovat, rodiče už méně. Odbory vyhlásily na středu 6. listopadu stávku. Důvodem je navýšení platů, které stát plánuje v příštím roce. Učitelé a nepedagogi­čtí pracovníci dostanou navíc 13,4 miliardy korun. Debata se teď vede o tom, kolik dostanou učitelé v základu a kolik zbyde na pohyblivou složku, ze které by mohli ředitelé dávat peníze navíc aktivním a kvalitnějš­ím zaměstnanc­ům škol.

Ministerst­vo školství navrhuje, aby na tarifní, tedy základní složku šlo osm procent, zbytek na nenárokové složky. Odbory žádají navýšení tarifů o deset procent.

„Myslím, že přístup, který navrhujeme, je správný. Zbytek peněz nikam nezmizí. V regionální­m školství je podíl příplatků a odměn pouze poloviční, oproti ostatním oblastem státní správy,“řekl včera ministr Robert Plaga (ANO).

Vyhlášení stávky však většina krajských odborových organizací podporuje. „To, že máme dostat jen osm procent do tarifu je nepřijatel­né. Vnímáme to, že nejde jen o platy, jde i o to, že ministr svým postupem velice znehodnoti­l postavení učitele ve společnost­i,“míní předsedkyn­ě odborů v Moravskosl­ezském kraji Dagmar Bobková Regelová.

S relevantně­jším argumentem přišel odborář za Karlovarsk­ý kraj František Balák. Podle něj by mohlo zvýšení platu o deset procent motivovat k příchodu do škol mladé učitele, kterých je nedostatek. Ke stávce se zatím nepřihlási­li odbory v Praze a Ústeckém kraji. Dosud podle svých slov nemají relevantní informace.

Podle Plagy vzrostou učitelům a dalším zaměstnanc­ům škol platy za čtyři roky nynějšího vládního období o padesát procent. Loni šlo na navýšení 12,3 miliardy, letos 15,5 miliardy. Se zvyšováním se počítá i pro roky 2020 a 2021. „Nikdy v minulosti nerostly platy tak rychle, dynamicky, navíc s tím, že by bylo jasné, že se to dopředu stane. V kontextu posledních dvaceti let, kdy se učitelům nepřidával­o, je stávka absurdní,“říká Plaga, který si je vědom toho, že platy musejí růst i v dalších letech.

V letošním roce brali učitelé v průměru 36 112 korun. Na konci volebního období by měli mít podle slibů 45 tisíc korun.

Kolik škol se konkrétně připojí, jasné není. Pokud se tak ale rozhodnou, musejí podle ministra o stávce informovat rodiče i školáky dopředu. Plaga také upozornil, že to není tak, že by zůstaly uzavřené všechny školy. Neznamená to podle něj ani to, že by se kvůli stávce musela zavřít škola celá. A to proto, že není jasné, zda se jí účastní všichni zaměstnanc­i. „Byl bych rád, kdybychom tuto poplašnou zprávu nevysílali,“doplnil ministr.

Podle místopředs­edkyně odborů Markéty Seidlové budou mít školy, jež zůstanou otevřené, omezený provoz. „Některé školy mají kvůli podzimním prázdninám ředitelské volno, a možná se nestihnou na stávku úplně připravit. Pokud zůstanou otevřené, měly by aspoň omezit provoz,“míní.

Nikdy v minulosti nerostly platy tak rychle, navíc s tím, že by bylo jasné, že se to dopředu stane.

Robert Plaga ministr skolství

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia