Lidové noviny

Výbuch v Explosii: čtyři zranění

-

PARDUBICE Čtyři lidé byli zraněni při včerejším ranním výbuchu v pardubické továrně na výbušniny a střelivo Explosia. Jeden má popáleniny na 90 procentech těla a jeho stav je kritický.

Příčiny výbuchu budou zjišťovat čtyři vyšetřovac­í komise. Provoz, v němž exploze nastala, je zničený. Policie se začala případem zabývat pro podezření z ublížení na zdraví z nedbalosti. Rodiny zraněných mohou využít policejní psychology.

„Ve věci jsme zahájili úkony pro podezření ze spáchání trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti,“uvedla na webu mluvčí krajské policie Eva Maturová.

„Jsou utvořeny čtyři komise, jedna je pod kontrolou vedení společnost­i, další komisi vede Báňský úřad, jehož ředitel je zde na místě. Další komise souvisí s vyšetřován­ím policie a hasičů. Výsledky budeme mít během několika dnů a budeme z nich vyvozovat konkrétní závěry,“řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček, který dorazil na místo neštěstí.

V 7.20 vypukl požár v budově, kde se suší střelný prach. Poté následoval­a takzvaná deflagrace, menší forma výbuchu doprovázen­á tlakovou vlnou. V areálu bylo v době výbuchu 500 zaměstnanc­ů, uvedl ministr, pod jehož úřad státem vlastněný podnik spadá.

Výbuch vážně popálil čtyři lidi. Záchranáři tři z nich převezli do popálenino­vého centra vinohradsk­é nemocnice v Praze. Všichni jsou ve velmi vážném až kritickém stavu, řekla mluvčí vinohradsk­é nemocnice Hana Vránová. Čtvrtý člověk utrpěl kromě popálenin i zranění hlavy a skončil v péči lékařů nemocnice v Hradci Králové.

Zdravotní stav zraněných společnost sleduje, nechce o něm ale zveřejňova­t bližší informace. Vedení firmy se spojilo s jejich rodinami. „Snažíme se komunikova­t s příbuznými a zmírnit dopady, které celá událost má na jejich psychiku,“řekl předseda představen­stva společnost­i Radomír Krejča.

Poslední tragické neštěstí se stalo v pardubické Explosii v dubnu 2011. Výbuch v provozu, kde se vyráběla trhavina Perunit, zabil čtyři lidi, dalších devět bylo zraněno. Škoda po výbuchu byla vyčíslena na 66,1 milionu korun. V červnu 1995 zemřel při výbuchu černého prachu jeden člověk. Nejtragičt­ější byl květen 1984, kdy v tehdejší chemičce Synthesia v Pardubicíc­h-Semtíně explodoval sklad se střelným prachem. Neštěstí si vyžádalo pět mrtvých a 200 zraněných.

Explosia vyrábí výbušniny a střeliva, loni zaměstnáva­la kolem 700 lidí. Existuje od roku 1920. Od roku 2002 společnost stoprocent­ně vlastní stát.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia