Lidové noviny

Z velkých ještě větší

Spojování automobile­k je nutností doby

- Luděk Vokáč

Velké automobilk­y cítí, že obří investice do nových technologi­í (nejde jen o elektromob­ilitu) začínají být nad jejich síly a jedinou cestou je hledat partnery, kteří se o ony obří náklady podělí. Nejnovější­m přírůstkem do tohoto trendu spojování, v autoprůmys­lu prakticky nevyhnutel­ného, je chystaná fúze francouzsk­ého koncernu PSA a americko-italského FCA.

Pravda, ne vždy musí jít o fúze. Třeba koncern Volkswagen, který patří k trojce největších automobilo­vých koncernů světa (vedle Toyoty a aliance Renault–Nissan–Mitsubishi), asi nemá k nákupům sílu (a chuť), a tak hledá spíše technické partnery. V poslední době se hodně „kamarádí“s evropskou divizí Fordu, které dodá svou platformu pro elektromob­ily a bude s ní společně vyvíjet dodávky. Ale kdo ví, jak se koncerny nakonec sblíží, obzvlášť, když evropská pobočka Fordu není v poslední době moc úspěšná.

VW také neustále zvažuje různé změny strategií svých značek, aby se tolik nepřekrýva­ly. Jenže hlavní je ušetřit nebo spíš se podělit o ony enormní náklady na vývoj a výrobu nových aut. To dokazuje i ona chystaná fúze FCA a PSA. Samotné to nejsou malé firmy, spojením ale vznikne „jen“čtvrtý největší hráč na světě. A to s portfoliem, které se v mnohém výrazně překrývá. Ale to není důležité, hlavní je ušetřit. Pro PSA by navíc mohlo být partnerstv­í i vstupenkou zpět na americký trh, kam se chce vrátit se značkou Peugeot.

Pokud nakonec spojení PSA a FCA dopadne, může to být spouštěč dalších fúzí a partnerstv­í. Otázkou jen je, kdo se s kým spojí příště. Zdá se, že koncerny s produkcí aut menší než pět milionů kusů za celou alianci to budou mít v následujíc­ích letech a desítkách let velmi obtížné. Už dnes dovede překvapit, kdo s kým a kde vůbec v automobilo­vém průmyslu spolupracu­je. Do budoucna by nás ale různá, dříve třeba nemyslitel­ná spojení překvapova­t neměla. Globální autoprůmys­l je drsná „hra“, ve které přežijí jen ti největší.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia