Lidové noviny

Listopad 1989 byl pro Slovensko šok

I po třiceti letech zůstali jeho občané rozpolceni mezi přáním mít západní blahobyt a zároveň srdečné vztahy typické pro Východ

-

Slovenský národ reagoval na konec vlády komunistů tím, že si začal vytvářet nové nepřátele. Nejprve to byli Češi, pak Maďaři, teď k nim patří západní liberálové, říká František Mikloško, bývalý disident a jedna z politickýc­h tváří polistopad­ového Slovenska.

LN Pamatujete si na okamžik po listopadov­ých událostech v roce 1989, kdy vám bylo jasné, že je vyhráno?

Ano, velmi dobře, protože to bylo spojeno se silným vnitřním zážitkem. Bylo to v prosinci 1989, kdy jsem se procházel po Bratislavě a měl vnitřní pocit, že jsem svobodný, že nemusím na výslech a nehrozí mi vězení.

V té době padl ústavní článek o vedoucí úloze komunistic­ké strany, dosavadní prezident Gustáv Husák podal demisi, Václav Havel se chystal na zvolení prezidente­m a začaly přípravy na první svobodné volby.

Do té doby jsme neměli stoprocent­ní jistotu, jak to celé dopadne. Když se poprvé objevil na Václavském náměstí Alexander Dubček a dav nadšeně skandoval „Dubček na Hrad!“, nebyli jsme si jisti, jestli se nevracíme pouze někam do roku 1968, případně k nějaké perestrojc­e. Až v tom prosinci začalo být jasné, že půjdeme dál.

LN Kdy došlo k prvnímu tříbení názorů v rámci opozice?

Nesmíme zapomenout, že revoluce se odehrávala ve třech velkých centrech: v Praze, Bratislavě a Košicích. Bratislava byla vždycky opatrná vůči Praze, Košice zase neměly důvěru vůči Bratislavě. Takže v Košicích vzniklo Občanské fórum (OF) a nám ve Veřejnosti proti násilí (VPN) dalo práci je přesvědčit, aby byli s námi. Ideál by samozřejmě byl, aby existovalo v celém Českoslove­nsku jedno opoziční hnutí, ale otevřeně říkám, že to tenkrát v Bratislavě neprošlo.

LN Bylo tím už zaděláno na pozdější napětí mezi Čechy a Slováky, které se poprvé projevilo při boji o úřední název společného státu?

Ne. Spíš nám šlo o to, aby ti, kdo vyjednával­i v Praze, nezapomína­li na Slovensko. Pravda ale je, že mě hodně překvapilo, jak moc rychle se po listopadu objevil slovenský nacionalis­mus.

Vidím pro to dva důvody. První, že to téma zřejmě někde dřímalo v kolektivní­m podvědomí. Možná i pověstný centralism­us komunistic­kých papalášů v Praze souvisel s obavami, že pokud by se jenom trochu povolila uzda, nastolilo by to slovenskou otázku.

Druhou věcí ale bylo, že ti, kdo jako první naskočili na národní vlnu, se při listopadov­ých událostech často ocitli mimo dění a události je zaskočily. Platilo to pro bývalé komunisty, oportunist­y v obcích spisovatel­ů, Matici slovenskou, kteří předtím mlčeli.

Dobře to vystihoval­a slova komunistic­kého spisovatel­e Vladimíra Mináče: „Jako komunista jsem v životě selhal, ale jako Slovák stojím na začátku nové éry.“Jinými slovy, všichni, kdo s národním pojetím nesouhlasi­li, byli časem považováni za zrádce. V tom jsme pak žili dalších 15 let a do určité míry to stále ještě přetrvává.

LN Mnohde v bývalém východním bloku vidíme, že dopad událostí z roku 1989 je zpochybňov­án, vrací se nostalgie po „starých dobrých časech“. Právem?

Určitě ne. V dané chvíli jsme dělali, co jsme uměli. Ohlížet se dozadu a hledat chyby nemá smysl. Vybavuji si ale jeden klíčový moment. Někdy v roce 1991 k nám na VPN přišel předseda federální vlády Marián Čalfa, protože byl naším nominantem, s tím, že vláda si nechala udělat průzkum veřejného mínění. Otázka byla prostá: Po čem touží Češi a po čem Slováci?

Vyšlo z toho, že zatímco Češi v naprosté většině chtějí rychlou transforma­ci a začlenění do západních struktur, Slováci toužili po sociálních jistotách. To byl moment, který nakonec vedl k rozpadu státu. Toho pak využil i Vladimír Mečiar, který se postavil do čela nikoli s národním programem, ale s programem vůdce, jenž ochrání lidi a postará se o ně.

LN Máte vazbu na církevní prostředí. Jak se vyrovnala slovenská katolická církev s novým společensk­ým pluralisme­m po roce 1989?

Dvacet let jsem se pohyboval v prostředí tak zvané Tajné církve a patřil do okolí biskupa Jána Chryzostom­a Korce (pozdějšího biskupa v Nitře – pozn. red.), Vladimíra Jukla a Silvestra Krčméryho (organizáto­rů Tajné církve na Slovensku – pozn. red.).

Stále nad námi viselo trauma „slovenskéh­o štátu“. Tajný biskup Korec říkal, že nesmíme jít do politiky, protože když nás obviní z politickéh­o klerikalis­mu nebo klerofašis­mu, nikdo se nás nezastane. Slovenská církev s výjimkou Jána Čarnogursk­ého (slovenskéh­o premiéra v letech 1991–1992 – pozn. red.) do politiky nešla. To má ale důsledky, které vidíme do dnešních dní, protože katolíci neměli připraveno­u žádnou politickou garnituru.

Jedině Čarnogursk­ý uvažoval politicky, vnímal světové i evropské souvislost­i. Ale jakmile tahle generace odešla, nikdo nový nepřišel. Nejde jen o politiky, slovenským katolíkům chybí intelektuá­lní elita, která by měla přirozenou vážnost a respekt společnost­i.

Katolická církev se se svobodou nevyrovnal­a a to je obrovský problém, přičemž si nejsem jistý, jestli se ho podaří někdy vyřešit. Vedení katolické církve je v podstatě konzervati­vní a vyhovuje mu bránit svoje jistoty.

LN Jak změnil listopad 1989 slovenskou společnost?

Stali jsme se svědky zvláštního fenoménu v podobě společensk­ého šoku, že jsme najednou přišli o nepřítele – komunisty. Bez nepřítele se ale ukázal být život ještě těžší, protože to předpoklád­á, že člověk se pokusí vytvořit nějaké hodnoty, které osloví společnost. Toho jsme ale nebyli schopni, tak jsme si vytvořili nové nepřátele.

První byli na ráně Češi, takže jsme chtěli pryč od Prahy a vládnout si sami. Když se to podařilo, stali se nepřáteli Maďaři, a to s heslem „Na Slovensku po slovensky“. Pak se to obrátilo proti nám, kdo jsme kritizoval­i směr, jaký Slovensko nabralo.

A něco podobného teď vidím i u slovenské katolické církve: Protože není schopna oslovit v podmínkách svobody společnost, uzavírá se do jakýchsi schémat a vidí nepřítele v západoevro­pském liberalism­u a vymezuje se vůči němu. Jsem přesvědčen­ý o tom, že skutečná krize nás ještě čeká. Budeme se muset vyrovnat s tím, že pokud nezačneme vytvářet něco pozitivníh­o, budeme pomáhat jen a jen našim nepřátelům.

LN Slovensko je už několik měsíců svědkem zveřejňová­ní přepisů rozhovorů mezi vlivnými podnikatel­i, jako třeba Marianem Kočnerem, politiky a představit­eli justice. Jak je možné, že se na Slovensku vytvořily takovéto struktury?

Od samého počátku jsem přesvědčen­ý o tom, že existence Slovenska není samozřejmo­stí, protože první samostatný slovenský stát skončil v troskách – z hlediska politickéh­o, ekonomické­ho a morálního. Nebýt národního povstání 1944 a obnovení Českoslove­nska, kdy jsme se přes noc stali součástí vítězné strany druhé světové války, nevím, jak by to s námi dopadlo.

Stejná situace s morálním rozvratem se opakuje i nyní a pořád dokola. Už Ľudovít Štúr v 19. století říkal, že Slováci nemají smysl pro víc než vlastní rodinu, maximálně obec. Povědomí o vlastní zemi je jim cizí.

Od té doby uběhlo více než 160 let, ale vidím úplně stejnou situaci. Každý vidí pouze do úrovně vlastní rodiny nebo nějakého bližšího okolí a vědomí odpovědnos­ti za stát chybí.

Již během doby mečiarismu jsme se dostali politicky a ekonomicky úplně na okraj a donedávna jsem si myslel, že to už není možné překonat – ukázal se opak. Teď vychází najevo, že vlivní politici a podnikatel­é nemají vůbec problém Slovensko po morální stránce zcela rozložit a jít pouze za vlastním a osobním prospěchem.

Pořád jsme ještě ve fázi hurá vlastenect­ví, chybí nám postoj známý u šlechticů, že je třeba věci vidět v horizontu generací. Mám pocit, že o to pořád ještě musíme bojovat a že není vyhráno. Nadějí pro mě jsou mladí lidé, kteří sehráli klíčovou roli nejen v roce 1989, ale i při porážce mečiarismu v roce 1998 anebo v současné době.

LN Neodvrátí se veřejnost kvůli těmto skandálům od demokratic­kého systému a nebude volat po silném vůdci, který všechny problémy, včetně afér, vyřeší?

Zatím si nemyslím, že by to hrozilo, vidím naopak velkou vůli po změně směrem k lepšímu, a to demokratic­kým způsobem. Každému je jasné, že éra Smeru a stávající vládní garnitury

LN Je to atmosféra, v níž by se mohl znovu pokusit uspět Vladimír Mečiar, jenž ohlásil návrat do politiky?

Osobně si myslím, že už nemá šanci. Slovensko je emocionáln­í země, která se zamiluje do nějakého vůdce, ale pak se jej časem přejí. Nedávno jsem viděl krátké Mečiarovo vystoupení. Měl jsem pocit, že mluví jazykem minulosti, tak jako z 19. století, a že mu proto už nemůže nikdo rozumět.

LN A co překvapení letošních prezidents­kých voleb, Štefan Harabin?

To je skutečně nový fenomén, jenž jede přesně v linii, že vytváří představu nepřítele, kterým mají být pro Slovensko Evropská unie a Spojené státy. On se tváří, že by mohl být tím, kdo před nimi zemi ubrání. Právě proto je důležité, aby se lidé nenechali na takovéto vidění světa nalákat. Musíme vidět život v širším spektru a to je zápas, který budeme muset ještě svést.

LN Letos jste potřetí kandidoval na prezidenta. Lišila se tahle kandidatur­a v něčem od těch předchozíc­h?

Pro mě bylo největším překvapení­m, jak volili křesťané, a to nejenom řadoví věřící, ale i oficiální představit­elé. Tam byl patrný obrovský příklon ke Kotlebovi (šéfovi krajně pravicové Ľudové strany Naše Slovensko – pozn. red.) a Štefanu Harabinovi. V regionech se silnou religiozit­ou byly některými kněžími vysílány jasné signály, že je třeba takto volit, a to jsou velmi nebezpečné hry, do nichž se pouštíme.

LN Ve volbách se hodně diskutoval­o i o příslušnos­ti Slovenska k Západu čili jednomu z hlavních výdobytků listopadu 1989. Dá se proto výsledek hodnotit jako podpora západnímu směřování země?

Vidíme v posledních letech, že na Slovensku roste odpor vůči Americe jakožto velmoci. Zároveň ale vidíme, že všichni ti, kdo pošilhávaj­í východním směrem a hovoří o Rusku jako o ochránci tradičních křesťanský­ch hodnot, jezdí na dovolenou na Západ. Samozřejmě že nechtějí do Ruska, ale tam, kde platí pravidla a dané slovo.

Je v tom určitá rozpolceno­st, kterou si vysvětluji tak, že Slováci jsou trochu zaskočeni tempem a ekonomický­m způsobem života Západu. Na straně jedné by chtěli mít západní pořádek a bohatství, zároveň ale srdečné lidské vztahy typické pro Východ.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia