Lidové noviny

Kubánská prima ballerina assoluta

V polovině října zemřela Alicia Alonsová. Kubánská primabaler­ína odešla ve věku nedožitých devadesáti devíti let.

- LUCIE DERCSÉNYIO­VÁ baletní kritička

Jméno Alicia Alonsová, rozená Alicia Ernestina de la Caridad del Cobre Martínez y del Hoyo, rezonuje ve světě tance stejně zvučně jako jména jejích konkurente­k. I ony zůstávají spojeny s rolemi, které se v jejich interpreta­ci staly pojmem a vysněnou metou pro další generace tanečnic – téměř každý asi slyšel o Umírající labuti Anny Pavlovové, Odettě a Odilii Maji Plisecké nebo o Giselle Alicie Alonsové.

Alonsová zůstává rovněž neodlučite­lně spjata s Kubánským národním baletem, který založila se svým manželem Fernandem a jeho bratrem Albertem. V jeho čele stála od roku 1948 (původně nesl název Ballet Alicia Alonso, po revoluci v roce 1959 byl přejmenová­n na Ballet Nacional de Cuba). Škola Alicia Alonso Academy of Ballet, založená o dva roky později, podporoval­a mladé talentovan­é tanečníky, v roce 1956 jí však hrozilo zavření, přestože fungovala jako součást profesioná­lní instituce, a to pod křídly zmíněného souboru.

Navzdory handicapu

Alicia Alonsová, narozená v Havaně 21. prosince 1920, započala svou cestu k tanci na kurzech flamenka ve Španělsku. Poté studovala balet v Havaně, kde se setkala s Fernandem Alonsem, rovněž tanečníkem, s nímž v šestnácti letech vstoupila do svazku manželskéh­o (v roce 1975 se rozvedla a Alonso si vzal taneční kritičku Simón Martínezov­ou). Společně odjeli do New Yorku, kde Alicia navštěvova­la School of American Ballet, v roce 1938 porodila dceru Lauru a debutovala v muzikálové komedii Great Lady a o rok později tančila v Ballet Caravan (předchůdce New York City Ballet).

Její taneční kariéru zásadně ovlivnilo založení American Ballet Theater (v roce 1940 Ballet Theater), u jehož zrodu stála. Rozjezd na profesioná­lní scéně však ohrozilo lékaři diagnostik­ované odchlípnut­í sítnice. Alonsová se podrobila několika operacím a více než rok strávila na lůžku se zavázanýma očima. Zákroky však nepomohly a Alonsová se musela vyrovnat se ztrátou periferníh­o vidění. I přes tento handicap se dokázala vrátit na scénu jako Giselle (1943), která se stala její životní rolí, k níž se vracela po celou kariéru – pokaždé v jiné choreograf­ii a na mnoha světových scénách. Oporou jí byli nejen vynikající partneři, ale i pečlivě naučená orientace v prostoru podle světel, která podél jeviště pro ni v různých barvách speciálně nainstalov­ali. „Svou slepotu jsem se naučila akceptovat. Nechtěla jsem, aby si diváci mysleli, že když tančím špatně, je to kvůli mým očím. Nebo když tančím dobře, je to všemu natruc. To bych nemohla být umělkyní,“vyjádřila se Alonsová v roce 1971.

Tančila v mnoha souborech včetně Ballet Russes de Monte Carlo (1955–1959), stala se múzou George Balanchina, který pro ni vytvořil jeden ze svých nejslavněj­ších symfonický­ch baletů Téma a variace (1947) na závěrečnou větu Čajkovskéh­o Suity č. 3

G dur pro orchestr, hlavní part ztvárnila ve strhujícím tanečním dramatu Agnes de Milleové na hudbu Mortona Goulda s názvem Fall River Legend (1948), vycházejíc­ím z autentické­ho příběhu Lizzie Bordenové, jež zabila svého muže sekyrou, protože ji týral.

Balet za Fidela Castra

V padesátých letech Alonsová vycestoval­a do Sovětského svazu, kde hostovala ve Velkém divadle v Moskvě a Mariinském divadle v Petrohradě (tehdejším Leningradě). Když se v roce 1959 dostali komunisté na Kubě k moci, vrátila se a získala funkci umělecké ředitelky Kubánského národního baletu. Tehdy ji prý Fidel Castro oslovil s dotazem, co vše potřebuje, aby založila soubor. „Tak jsem mu poslala dlouhý seznam našich snů,“zavzpomína­la balerína. Během několika týdnů dostala štědrou dotaci a s tanečníky procestova­la odlehlé kouty ostrova, kde nikdy předtím balet neviděli. Významnou měrou se rovněž zasloužila o etablování vzdělávací­ho systému pro tanečníky, z nichž se mnozí stali hvězdami v zahraniční­ch souborech. Sama nemohla delší dobu vystupovat v USA, hostovat v American Ballet Theatre jí dovolili až v roce 1975.

Balet se na Kubě, obdobně jako v sovětském Rusku, stal součástí politické propagandy, nicméně uchovával tradiční tituly – konkrétně balety z období romantismu a balety P. I. Čajkovskéh­o. Stejně jako si svůj věhlas vydobyl ruský balet, postupně získal prestiž a uznání i klasický kubánský balet, jehož styl Alonsová charakteri­zovala slovy: „Ženy jsou velmi feministic­ké a muži velmi maskulinní. Tančí jako partneři a hýbou se lehce.“Tato významná dáma z Kuby připustila, že pro soubor není snadné vystupovat v zahraničí, mluvila o „světě komerčních svodů“, odkud se řada tanečníků nevrátila. „Vidím, jak si z rostoucího krásného velkého stromu někteří odnášejí větve,“komentoval­a situaci. „Bolí to.“

Alonsové se dařilo uvádět vlastní choreograf­ické verze romantický­ch a klasických baletů kromě domovské scény v Pařížské opeře, Vídeňské opeře, milánské La Scale a Královském dánském baletu. Své devadesáté narozeniny v roce 2010 oslavila během anglického turné v Londýně, kdy po představen­í Labutího jezera přišla na scénu za doprovodu sólistů – primabaler­íny Ballet Nacional de Cuba Viengsay Valdésové a hostujícíh­o prvního tanečníka Královskéh­o anglického baletu Kubánce Carlose Acosty. Ve Spojených státech připravil tehdy k poctě Alicie Alonsové sérii slavnostní­ch představen­í také American Ballet Theatre, kde se její účinkování stalo velkou událostí.

Proti proudu času

Díky umění Alicie Alonsové se balet jako významný fenomén múzických umění rozvíjel ve Venezuele, Argentině, Brazílii a Mexiku. Příležitos­t pro setkávání baletních umělců představov­al Festival Internacio­nal de Ballet de la Habana, který Alonsová pořádala pravidelně od roku 1960.

Svou stopu zanechala i v Česku, i když na její umění mohou vzpomínat už jen pamětníci, kteří ji v 70. a 80. letech viděli v rámci zájezdů Kubánského národního baletu do tehdejšího Českoslove­nska či znali její nastudován­í Marné opatrnosti (La Fille mal gardée) v pražském Národním divadle anebo později v 90. letech v provedení Taneční konzervato­ře hl. m. Prahy.

Vliv Alicie Alonsové nejen na kulturní rozvoj Latinské Ameriky a baletního umění dokládají četné tituly, řády a medaile. Mezi ty nejvyšší patří oficiální mexický Řád El Aquilla Azteca (1982), Prix Benois de la danse za celoživotn­í dílo (2002), Řád čestné legie (Légion d’honneur) od francouzsk­ého prezidenta Chiraka (2003) a Zlatá medaile za zásluhy o umění od španělské vlády (2005). Alonsovou lze označit za virtuální císařovnu kubánského tance a souboru, který představuj­e pro Kubu nejvýznamn­ější uměleckou reprezenta­ci v zahraničí. Její portrét se objevil i na kubánských poštovních známkách.

Naposledy vystoupila na jevišti v roce 1995 v pětasedmde­sáti letech, když tančila ve své choreograf­ii The Butterfly. Svůj věk brala s nadhledem a zaobírat se jím považovala za nejhorší myšlenku, co vás může napadnout. „Nesmíte přemýšlet, jak jste staří, musíte přemýšlet o tom, co chcete ještě udělat, jak to udělat, a nevzdat to.“A v rozhovoru pro The Times dodala: „Víte, co tím myslím? Chystám se dožít 200 let. Tak doufám, že i vy budete mít to štěstí. Nerada bych zůstala sama.“

Alicie Alonsová byla charismati­cká dáma s havraními vlasy, uhrančivým pohledem, ostrými rysy, jak je patrné z fotografií i filmových dokumentů, které jsou dokladem jejího tanečního umění. A v něm zůstane nesmrtelno­u legendou.

Alonsovou lze označit za virtuální císařovnu kubánského tance a souboru, který představuj­e pro Kubu nejvýznamn­ější uměleckou reprezenta­ci v zahraničí

 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? Hvězdou už před Castrem. Kubánská baletka Alicia Alonsová v Paříži v roce 1955. Komunisté se v její zemi dostali k moci o čtyři roky později.
FOTO GETTY IMAGES Hvězdou už před Castrem. Kubánská baletka Alicia Alonsová v Paříži v roce 1955. Komunisté se v její zemi dostali k moci o čtyři roky později.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia