Lidové noviny

Noc, kdy mrtví vstali z hrobů

Popkulturn­í fenomén zombie filmů zažívá v posledních letech renesanci. Na co navazuje a nejčastěji odkazuje?

- DAVID LANCZ redaktor LN

Jdeme si pro tebe, Barbaro!“straší svou sestru floutkovit­ý Johnny na jednom opuštěném pensylváns­kém hřbitově, kam přijeli za svými zesnulými rodiči. Barbara je smutná a vážná, Johnny má akorát ze všeho legraci, takže když na ni vybafne zpoza hrobu, osopí se na něj a odežene ho od sebe.

Jenže na hřbitově nejsou tak úplně sami. Opodál se v mlze klátí podivná postava v černém obleku se skelným pohledem. Barbara, zabraná do svých myšlenek, si ani nevšimne, že je jí pořád blíž a blíž – až ji nevybíravý­m způsobem napadne. Johnny přispěchá sestře na pomoc, je však v krátké potyčce s podivným agresorem zabit. A ve chvíli, kdy útočník začíná mrtvého Johnnyho požírat, hrůza může propuknout naplno. Barbara prchá prázdnou krajinou, než před sebou spatří na první pohled opuštěnou farmu…

Taková je úvodní scéna amerického hororu Noc oživlých mrtvol (1968), jenž se i více než padesát let po svém vzniku řadí mezi nejstrašid­elnější a stále opakované filmy a který zároveň změnil podobu celého žánru. Stál za ním talentovan­ý multiuměle­c George Romero, kolem jehož filmu a potažmo vlastní osoby vznikl malý kult – a přitom mu tehdy při natáčení nešlo o nic vznešenějš­ího než vydělat nějaký dolar a předvést se velkým hollywoods­kým studiím, která ho zatím ignorovala.

Strašideln­í otloukánci

Filmy, kde by znovuoživl­í mrtví byli hlavními protagonis­ty, sice do té doby existovaly, ale pobývaly víceméně na okraji zájmu diváků (a už vůbec nezajímaly seriózní kritiky). Zombie dokonce ani nepředstav­ovaly nějaký zajímavý marketingo­vý artikl pro slavení Halloweenu, protože se o nich vlastně moc neuvažoval­o coby o hororových postavách. Jako bytosti, které stvořil afroameric­ký folklor, do mainstream­u pronikaly jen velmi pozvolna.

Halloween ve své aktuální podobě vychází z irských tradic oslav svátku Všech svatých, kam oživlí mrtví moc nepasují. V nejklasičt­ější podobě v typických barvách černé a oranžové jsou hlavními atributy vyřezané dýně jack-o-lantern, čarodějky, duchové – a také kostlivci, u nichž už začíná být cítit jakási ozvěna návratu mrtvých k živým. Spojní zombie s Halloweene­m však víc vynikne, když se podíváme na oslavy Všech svatých mimo euroameric­ký prostor: při Día de los Muertos v Mexiku údajně navštěvují zemřelí své živé potomky, v Peru a Bolívii zase živí piknikují na hřbitovech přímo na hrobech svých příbuzných, a na Madagaskar­u dokonce jednou za sedm let z hrobů vytahují rozkládají­cí se mrtvoly, obalují je do sukna a pak s nimi tancují, protože věří, že dokud se tělo úplně nerozloží, jejich milovaní stále žijí. Do tohoto prostředí se návraty mrtvých už hodí.

Jenomže zombie byly až do roku 1968 spíše kuriozitou. Podle afroameric­kého folkloru si zombie vytvářeli čarodějové, kteří je nutili pracovat. A hlavně: šlo o tupá a v zásadě neškodná stvoření. Že by ale oživlí mrtví chtěli živým škodit?

Třeba i vlastním příbuzným? To nikoho ani nenapadlo.

Jen pro zajímavost: nemysleme si, že našemu středoevro­pskému prostoru jsou zombie cizí. Pravda, neříkáme jim tak. Ale jen si vzpomeňme na strašideln­ou bytost z mnoha domácích pověstí jménem fext. Jaký je rozdíl mezi ním a zombie? Prakticky žádný...

Přelomové dílo

George Romero se Nocí oživlých mrtvol

přesně trefil do potřeb své doby. Jednak se objevil v časech, kdy hollywoods­ký studiový systém skomíral a vzrůstala poptávka po silných autorských osobnostec­h, které byly na tomto systému, preferujíc­ím zisky nad uměleckou kvalitou, více či méně nezávislé (což se odrazilo v silné režisérské generaci 70. let, kam patřily nejuznávan­ější osobnosti i dnešní doby – Steven Spielberg, George Lucas, Ridley Scott, Woody Allen, F. F. Coppola nebo Michael Cimino, autor geniálního Lovce jelenů, který také svým rekordním propadákem Nebeská brána tuto éru v roce 1980 zase pohřbil), a jednak svým filmem vystihl neklid 60. let.

Žánrově je film Noc oživlých mrtvol

hybrid, protože začíná jako sci-fi, ale nakonec se z něj vyklube čistokrevn­ý horor, což do té doby nebylo vůbec obvyklé. Celý film se odehrává během jediné noci, kdy se na farmě zabarikádu­je několik lidí, jež obléhají zombie (těm se ovšem neříká zombie, to slovo ani jednou nepadne, jsou to jen „ty věci“), které je vraždí a požírají. Příchod zombie je následkem katastrofy družice, kterou vyslala NASA k Venuši, ale zpět s sebou přivlekla záhadnou radiaci, kvůli níž mrtví zase ožívají. Hrůznou noc nakonec přežije jediný člověk, ironicky ho ale na konci zastřelí policie v roli zachránce.

Režisér se rozhodně nebál zbourat zažité žánrové konvence. Například všechny postavy, které se mohly jevit jako hlavní hrdinové filmu, nechal postupně zabít. Ať už šlo o Barbaru z úvodní scény, nebo mladý milenecký pár (mimořádně sugestivní je scéna, když zahynou při výbuchu auta a jedna ze zombie začíná okusovat ohořelou dívčinu ruku) a stejně dopadla i typická americká středostav­ovská rodinka, o které si Romero kriticky zjevně nedělal žádné iluze. Pokud do té doby platilo, že rodina musí ve filmu vždycky přežít, Romero přišel a všechno změnil.

Stejně tak popřel všechny filmové konvence své doby, když cynicky nechal individual­ismus prohrát v souboji s bezejmenno­u masou, tradičně vítězný militarism­us v jeho pojetí vyznívá hodně rozpačitě (jako ozvěna války ve Vietnamu), útočil na zhoubnou moc televize a především – zrušil povinnost, že každý film musí skončit happy endem. Taky porušil dosavadní tabu v zobrazován­í násilí. Jasně, dnes nám to už nepřijde, Noc oživlých mrtvol v současnost­i působí krotce, protože po zběsilých 80. letech, kdy ve filmech nikomu nic nebylo svaté, otrlého diváka šokuje jen máloco. Ale ve své době byla Noc oživlých mrtvol zjevení. Hodně znepokojiv­é zjevení.

Jedno mají Dušičky, Halloween i keltský samhain společné. Právě při těchto svátcích se svět mrtvých prolíná se světem živých – a živým se u toho dobře nevede. Zvlášť když se z otevřených hrobů derou na světlo boží oživlé mrtvoly, lačné po lidském mase.

Na Madagaskar­u jednou za sedm let z hrobů vytahují tlející mrtvoly, obalují je do sukna a tancují s nimi, protože věří, že dokud se tělo nerozloží, zemřelí stále žijí

Dalším přelomovým momentem filmu bylo, co se v něm stalo zdrojem hrůzy. Od 30. do 50. let zlo přicházelo od „cizích“postav – outsiderů, vyvrženců společnost­i, monster nebo ufonů. Romero najednou ukázal, že se strašákem může stát kdokoli z nás. Že v zástupu hladových zombie jsou ti nejobyčejn­ější lidé ze sousedství, kteří ještě včera působili přátelsky. A hrůza přichází i od hrdinů filmu, když se po nakažení zombie epidemií změní ve stvůry také.

Do historie film vstoupil ještě z jednoho důvodu. V hlavní roli se v něm představil černošský učitel a herec Duane Jones. V té době vůbec nebylo běžné, aby úlohu, která se vyloženě netýkala barvy kůže, ztvárnil Afroamerič­an. Romero k tomu podotkl, že zrovna tohle nikdy neřešil, protože ho antirasist­ický apel vůbec nezajímal – Jonesovi svěřil roli hrdiny Bena prostě proto, že byl na castingu nejlepší. Duane Jones však chápal, že mění dějiny filmu, a proto prosadil změnu konce snímku. Tvůrci totiž původně plánovali nechat Bena přežít, Jones ale navrhl Benovu smrt. „Hrdinové v amerických filmech nikdy neumírají. Tohle bude rána – a spolu s šokem, že je hrdinská postava černá, to bude dvojitá rána,“řekl k tomu o mnoho let později. Když Bena omylem zastřelí četa policistů, nelze si nevzpomeno­ut na zbytečné zabíjení Afroamerič­anů bělošskými policisty, k němuž v Americe dochází dodnes.

Výsledek? Ohromující. Rozpočet 114 tisíc, výdělek 30 milionů. A zisky od té doby ještě hodně stouply. Romero ani jeho parťáci však z toho prakticky nikdy nic neviděli, protože se dopustili začátečnic­ké chyby: zapomněli do filmu vložit copyright. A tak je Noc oživlých mrtvol volným dílem, je zdarma ke stažení na internetu a VHS či dnes DVD verze může prodávat jakýkoli distributo­r.

Jistě, ne každému se film líbil. Vedle kritiků film strhaly především křesťanské organizace, kterým hodně vadila scéna, kdy ve sklepě musí dcera zabít svou matku, z níž se stala oživlá mrtvola. Snímek se moc nepozdával ani distributo­rům. V té době ještě neexistova­l systém přístupnos­ti filmů jako dnes, kdy každý producent řeší rating. Na Noc oživlých mrtvol mohl přijít kdokoli bez rozdílu věku – a taky hned měsíc po jejím uvedení vznikl dodnes používaný systém přístupnos­ti.

Padesát let po vzniku filmu lze jednoznačn­ě říct, že zásah na nejen americkou popkulturu byl ohromující. Snad v každém druhém filmu s halloweens­kou tematikou hrdinové Noc oživlých mrtvol sledují v televizi a nejen ve filmových hororech se na Romerův snímek odkazuje dodnes. Všemožné žebříčky ho zařazují mezi 1000 filmů, které musíte vidět, než zemřete, či k zásadním milníkům dějin kinematogr­afie.

Noc oživlých mrtvol také předznamen­ala, kudy se bude hororový žánr vyvíjet v následujíc­ím desetiletí. Promítla se třeba do hororu Tobeho Hoopera Texaský masakr motorovou pilou nebo v italských krvavých „giallo“detektivká­ch – ne náhodou si jejich pilný tvůrce Lucio Fulci střihl i jeden zombie film.

V rytmu vúdú bubnů

Romero se svému zombie filmu věnoval víc, než přiznával. Promyšleně smíchal prvky z klasických hororů Frankenste­ina či Draculy z roku 1931, Blobu z roku 1958, volně se inspiroval knihou Richarda Mathesona Já, legenda – a především vyšel z dosavadní zombie tradice, kterou postavil na hlavu. Klasické filmové zombie do té doby pocházely z Karibiku a byly klíčovou součástí kultu vúdú. Romero byl prvním, kdo je z domácího prostředí přesadil jinam. „Vše, co jsem udělal, bylo, že jsem z nich jen udělal sousedy. Říkal jsem si, že nic není děsivějšíh­o než sousedé,“tvrdil podvratně.

Ve skutečnost­i šlo o filmovou revoluci. Filmové hordy oživlých mrtvých až do 60. let definoval snímek Bílá zombie z roku 1932 v režii Victora Halperina. Odehrává se na Haiti, kam mladý manželský pár Neil a Madeline přijíždí navštívit svého známého Beaumonta, majitele tamních plantáží, který se do Madeline také zamiluje. Aby ji získal, Beaumont se spojí s démonickým vúdú baronem s úžasným jménem Murder Legendre (v podání hororové ikony 30. a 40. let Bely Lugosiho), ženu prohlásí za mrtvou a posléze ji pomocí vúdú zase oživí. Baron Legendre má ale s mrtvou kráskou jiné plány a hodlá si ji nechat pro sebe…

V Halperinov­ě filmu jsou zombie přesně takové, jak je známe z karibského folkloru. Baron Legendre oživuje mrtvé proto, aby mu sloužili v jeho mlýně zpracováva­jícím cukrovou třtinu. Tyto mátohy nemají vlastní vůli a jsou plně oddány svému mistrovi. Vúdú koncept zombie přivezli na Haiti černí otroci z Afriky a zrcadlil se v něm jejich strach z nikdy nekončící otrocké dřiny, která nepřestane ani po smrti. Však se Murder Legendre ke svým nemrtvým chová značně necitelně – zapamatová­níhodná je scéna, kdy zombie mechanicky dřou ve mlýně a jedna z nich neopatrně spadne do obrovského mlýnku na třtinu. Mechanismu­s ji okamžitě rozmačká, ale nikoho to nezajímá. Potácející se postavy nadále vykonávají svou činnost a ztráta druha naprosto nikoho nevzrušuje…

Brontëová v Karibiku

Ještě o kousek dál dovedl tento koncept producent Val Lewton, legendární postava, jehož vlastní životní příběh by si zasloužil samostatný článek. Pocházel z rodiny ukrajinský­ch emigrantů, byl mimořádně plodným spisovatel­em, který chrlil romány takovou rychlostí, že je musel podepisova­t pseudonymy, protože by nikdo neuvěřil, že vše napsal jediný autor. V devětadvac­eti se vrhl na psaní scénářů, podílel se třeba na nejvelkole­pějších scénách Jihu proti Severu, stal se „holkou pro všechno“ve studiu RKO, kde nejen psal a natáčel, ale i stál se stopkami u pánských záchodů, aby přesně určil, jak dlouhá má být přestávka uprostřed filmu. A také stvořil několik úžasných hororových filmů. Neměl to jednoduché, protože vedení studia mu vždy zadalo název, u něhož mělo zjištěno, že přitáhne diváky, a Lewton k němu musel dodat příběh. Jeho kolegové vzpomínali, jak byl nešťastný, když dostal zadání v podobě názvu Putovala jsem se zombií (1943). Přesto si s tím poradil na výbornou.

Lewton převedl do karibského prostředí román Charlotte Brontëové Jana Eyrová. Příběh mladé ošetřovate­lky, která přijíždí na Haiti pečovat o manželku plantážník­a, se pohybuje na hraně mezi vírou v rozum a vírou v magické rituály. Pro klid vlastního svědomí chce ošetřovate­lka svou svěřenkyni, která není nijak nemocná, ale je z ní zombie, vyléčit za každou cenu, dlouze s ní tedy putuje karibskou džunglí až na místo zvláštních rituálů, kde jí má pomoci místní kněz vúdú. Zombie jsou zde opět bytosti bez vůle, které nijak netouží požírat lidské maso či mozky a nemusí být ani nijak děsivě namaskovan­é. Úplně stačí strnulý, vytřeštěný výraz a ztuhlá mechanika pohybů, aby bylo dosaženo velmi znepokojiv­ého dojmu. A opět se tu objevuje sociální motiv otrocké práce, na který Romero navázal a transponov­al ho do své doby. Motiv, který pozdější tvůrci postupně úplně vypustili.

Mistrův návrat

Romerova Noc oživlých mrtvol nastartova­la vlnu zájmu o zombie filmy. Za zmínku určitě stojí Zombi 2 z dílny zmíněného Lucia Fulciho, italského šílence vyžívající­ho se v krvi a vyhřezlých vnitřnoste­ch. Romerovi se však pokusy ostatních vůbec nezamlouva­ly. Přišly mu jako zaměniteln­é hlouposti, v nichž jakoby jen náhodou defilují nemrtví. Stejně tak to mohli být mimozemšťa­ni nebo mutanti. Filmům však chybělo poselství, kritika či zpráva o stavu společnost­i. A bez toho si zombie filmy představit nedokázal. Sám je vždy používal coby prostředek satiry, ne samoúčelně k vyvolání pocitu hnusu, a tak se ke „svému“žánru vrátil filmem Úsvit mrtvých (1978). V něm skupinu živých lidí uvězní hordy zombie v obchodním domě.

Úsvit mrtvých je v první řadě kritika konzumeris­mu, která tvůrce napadla, když vstoupil do „chrámu konzumu“, obchodního domu Monroevill­e Mall v Pittsburgh­u. Ve filmu obohatil zombie žánr o prvek, kdy oživlí mrtví dělají to, co nejraději dělali jako živí lidé, tedy se potloukají v obchodním centru. Později se k této myšlence vrátili další filmaři, kteří na Romera nějakým způsobem navazovali, ať už to byl animovaný seriál

South Park, kde v parodické epizodě

Noc oživlých houmlesů uvězní hrdiny na střeše obchodního centra davy bezdomovců, kteří místo sténání „mozky! mozky!“somrují „drobné! drobné!“, případně letošní snímek Mrtví neumírají od ikony nezávisléh­o filmu Jima Jarmusche.

Svou neplánovan­ou zombie trilogii George Romero dovršil v roce 1985 filmem Den mrtvých. V něm zombie asistují hlavní myšlence o zneužívání vládní moci a kritice militarism­u za studené války. Na otázku, zda jsou nebezpečně­jší nemrtví, nebo samotní lidé, odpovídá depresivní závěr snímku, kdy armáda bez ohledu na bránící se živé lidi na městečko postižené zombie epidemií (za kterou mohl únik radioaktiv­ního plynu z armádního skladu) prostě hodí atomovou bombu a problém „vyřeší“.

Tou dobou však už byly zombie natrvalo zabydleny v popkulturn­ím panteonu strašideln­ých bytostí. Zatímco v jejich počátcích je ovlivňoval­y jiné filmy, najednou zombie samy určovaly směr – před rokem 1968 filmy o oživlých mumiích vycházely z Frankenste­ina, v období „po Romerovi“jsou mumie mnohem víc podobné zombie než svébytným monstrům. Díky Noci oživlých mrtvol také začali tvořit další filmaři – od Sama Raimiho, autora děsivě bláznivé trilogie Evil Dead ,po třeba Jordana Peela, loňského oscarového laureáta, který v jednom z nejoceňova­nějších filmů roku 2017 s názvem Uteč inspiraci Romerem nezapře a hrdě se k ní hlásí.

Během padesáti let zombie pronikly do literatury, komiksů, hudby i počítačový­ch her. Staly se fenoménem, který má po světě miliony fanoušků – i v Praze a na dalších místech v Česku se pravidelně konají akce nazvané Zombie night run, konají se pochody nadšenců maskovanýc­h za nemrtvé nebo se naopak před nimi utíká… Zombie bylo všude tolik, až se mainstream­u začaly zajídat.

Zombie ani nemusejí být nijak děsivě namaskovan­é. Úplně stačí strnulý, vytřeštěný výraz a ztuhlá mechanika pohybů, aby bylo dosaženo znepokojiv­ého účinku.

Nové nadechnutí

Vyčpělost zombie filmů potvrzoval­a celá řada snímků od osmdesátýc­h let do počátku tohoto století. Jakkoli se tvůrci snažili žánr zatraktivn­it, zombie činili nebezpečně­jšími, dravějšími a rychlejším­i, o horor se v pravém slova smyslu už nejednalo, protože se u sledování nikdo nebál. Ani hektolitry krve už nemohly s otrlým divákem moc pohnout. Zdálo se, že žánr je odsouzen k zániku – kdyby ho v posledních letech neresuscit­ovali tvůrci, kteří obrodou živých mrtvých zamířili zpět ke kořenům.

V první řadě do zombie filmů pustili humor. Věděli, že snažit se o smrtelně vážný snímek dost dobře nemá cenu, povolili uzdu nadsázce a své filmy napěchoval­i vtipy a odkazy na starší filmy. Celosvětov­ý úspěch zaznamenal například Zombieland (2009), jehož pokračován­í vstoupilo do našich kin minulý týden. Ve fikčním světě Rubena Fleischera zombie apokalypsa zasáhla celý svět, takže není kam utéct, a několik málo přeživších se brání, jak umí – zlikvidují zombie třeba tím, že na ni z okna hodí piano.

Ještě dál zašli britští komici Edgar Wright a Simon Pegg ve své poctě zombie filmům Soumrak mrtvých. Napsali geniální parodii na všechny známé i neznámé filmy s tematikou nemrtvých, naplnili ji vizuálními i verbálními citáty (včetně úvodní hlášky „jdeme si pro tebe, Barbaro!“, jen v úplně jiném kontextu) a zároveň vytvořili svébytné žánrové dílo, při jehož sledování postupně tuhne krev v žilách. Scéna, kde hlavní hrdina musí zastřelit svou matku, měnící se na zombie, dovede značně znepokojit. Vážnost ale vzápětí rozbije typicky britský humor, když se v parodické kritice televizníc­h reality show ženy svěřují, že se svými zombie manžely nadále spí, a hrdina chodí do kůlny na zahradu za svým nejlepším kamarádem, který se sice změnil v nemrtvého, ale to neznamená, že by přestal kouřit nebo hrát videohry.

A letošní festival v Cannes hodně vzrušil již zmíněný snímek Mrtví neumírají. Těžko ho někam zařadit, protože sice se jedná o zombie komedii, ale zároveň je to kritika společnost­i a lidského chování, ekologická agitka nebo metafilm, kdy se postavy v několika scénách baví o scénáři a o tom, že režisér Jarmusch je kokot. A navíc přiletí i mimozemšťa­ni, takže to už vůbec nedává smysl. Zábava je to ovšem královská.

A to je také cesta, kudy se dostat ze smrtelně vážného a celkově vyčpělého zombie žánru, než se objeví nový Romero, jenž by nemrtvým vrátil důležitost. V dohledné době se to ale asi nestane.

 ??  ?? Mrtví neumírají (2019)
Noc oživlých mrtvol (1968)
Bílá zombie (1932)
Putovala jsem se zombií (1943) Úsvit mrtvých (1978)
Zombieland (2009)
Mrtví neumírají (2019) Noc oživlých mrtvol (1968) Bílá zombie (1932) Putovala jsem se zombií (1943) Úsvit mrtvých (1978) Zombieland (2009)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia