Lidové noviny

Život a smrt neviditeln­ého šejcha

- MAREK HUDEMA komentátor LN

Muž známý jako Abú Bakr al-Bagdádí byl více než devět let šéfem teroristic­ké organizace vystupujíc­í pod jménem Islámský stát. Organizace, která přinesla nový typ násilného islamistic­kého terorismu, či jak se někdy říká, džihádismu. Nového v míře a zaměření násilí, v pragmatism­u i chiliasmu a využití moderních technologi­í. Islámský stát proměnil násilný extremisti­cký džihád v něco „zábavného“, podobného počítačové hře a zároveň skutečně vytvořil svůj stát. Sám al-Bagdádí, jehož občanské jméno bylo Ibrahim Awwád Ibrahim Alí al-Badrí a který používal i spousty dalších přezdívek, jako Abú Duá či al-Šabah (tedy duch), se dokonce prohlásil v roce 2014 chalífou. Tedy vojenským i duchovním vládcem říše všech muslimů a následovní­kem proroka Mohameda.

Obnovení chalífátů, instituce, která zanikla ve 20. letech minulého století a byla, pokud jde o obsah, téměř mrtvá už století předtím, povzbudilo představiv­ost mnoha radikálníc­h muslimů. A to přesto, že Bagdádí nevystupov­al zrovna jako první chalífové, nástupci a druhové zakladatel­e islámu proroka Mohameda. Nešel v čele svých lidí do bitev, nepovzbuzo­val je, jen jednou se objevil na veřejné modlitbě, dvakrát na videu, několikrát na nahrávce, jinak o něm nebylo slyšet. Jen mu jeho lidé museli přísahat věrnost. Není divu, že mezi nimi získal přezdívku Neviditeln­ý šejch.

Budoucí vůdce Islámského státu byl prý vždy stydlivý. Dlouho ho považovali za tichého člověka, který sice má své názory, ale celkově spíše plave s proudem. Později v něm někteří viděli mocichtivé­ho manipuláto­ra, který chce věci ovlivňovat z pozadí. A asi i proto existují dvě vysvětlení toho, jak se dostal k radikálním­u islámu. Mělo se to stát na dvou na první pohled nepravděpo­dobných místech: v americkém vězení a v rámci „oficiálníh­o“islámu iráckého „socialisti­ckého“diktátora Saddáma Husajna.

Fotbalista se radikalizu­je

Bagdádí se narodil nedaleko města Samarra ve středním Iráku v nábožensky založené středostav­ovské rodině, která vyznávala většinový sunnitský islám a odvozovala svůj původ od proroka Mohameda. Přesto ale byli někteří jeho příbuzní zároveň členy irácké vládnoucí strany Baas, která byla oficiálně socialisti­cká a po určitou dobu i panarabská a do které musel vstoupit každý, kdo chtěl udělat nějakou kariéru ve státních službách. Za vlády Saddáma Husajna byli dva z Bagdádího strýců členy obávané irácké tajné služby, jeden z jeho bratrů důstojníke­m Saddámovy armády a další padl v irácko-íránské válce. Nebyla to až tak podivná situace, jak by se zdálo. Soukromou zbožnost socialisté ze strany Baas tolerovali, a dokonce i podporoval­i, pokud to nenarušova­lo loajalitu vůči režimu.

Na přelomu 80. a 90. let, mimo jiné zřejmě i v souvislost­i s pádem komunismu v Evropě, se pak irácký režim „obrátil“k islámu. Najednou v sobě i irácký diktátor objevil zbožného muslima, daroval prý postupně 28 litrů krve na „inkoust“na přepis Koránu a snažil se vytvořit ochočený „státní“islám, který by podporoval jeho vládu. Součástí této politiky bylo i otevírání nových škol pro výuku teologie. Bagdádí toho později využil, když nastoupil na Saddámovu univerzitu, na fakultu náboženstv­í na obor šaría (náboženské právo). Kvůli svému nevalnému prospěchu se totiž nedostal na vytoužená práva.

Bagdádího už v dětství nadchl fotbal a náboženstv­í. Kvůli tomu prvnímu dostal později přezdívku Messi podle argentinsk­ého fotbalisty, kvůli tomu druhému Věřící. Proslavil se tím, že tichým hlasem recitoval Korán. Pamětníci prý dosud vzpomínají také na to, že občas napomínal ostatní, že nejednají podle striktního výkladu islámu. Vadilo mu například, že tancují nebo kouří.

Americká reportérka Rukmini Callimachi­ová, specializu­jící se na Blízký východ, tvrdí, že podle svědectví místních byla mešita, kam mladý Bagdádí chodil, wahhábisti­cká. Že se tam vyučovala striktní verze islámu praktikova­ná v Saúdské Arábii, ze které do jisté míry vycházela ideologie teroristic­ké organizace al-Káida. Pamětníci si ho ale mohli splést s jinou formou radikálníh­o islámu, každopádně šlo o extrémní islám, nemající daleko k násilí vůči jinověrcům a heretikům včetně menšinovýc­h muslimů – šíitů.

Bagdádí se tedy mohl zradikaliz­ovat už v dětství. Nebo později, na konci střední školy, kdy se setkal s Muslimským bratrstvem, kam ho uvedl jeho strýc. Islamistic­kou organizací pocházejíc­í původně z Egypta, která má umírněné i radikální proudy a jejíž ideologové tvrdili, že se lidé musejí řídit příkazy Koránu a že muslimové se mají sjednotit ve světovém chalífátu.

Americká univerzita džihádu

Podle další teorie se Bagdádí zradikaliz­oval až v roce 2004 v americkém vězení, kde pobýval se zadrženými radikálním­i islamisty. Spojené státy v roce 2003 hladce svrhly iráckého diktátora Saddáma Husajna,

ale postupně proti nim i sobě navzájem začaly bojovat různé skupiny. Pro ně zřídili Američané záchytné tábory, tedy provizorní vězení. Kvůli chabé kontrole vězňů se z nich ale nakonec staly „džihádisti­cké univerzity“, jak je označil generálmaj­or americké armády Doug Stone, který měl na starosti irácký vězeňský systém.

V jedné z nich – táboře Bucca – se ocitl i Bagdádí. Byl mu tady odebrán vzorek DNA, který později přispěje k jeho likvidaci, a zároveň zde získal spousty cenných kontaktů jak na islamisty, tak na důstojníky bývalé Husajnovy armády. Za mříže se přitom dostal náhodou, byl zadržen při zatýkání jiného muže, u kterého byl právě na návštěvě. Nábožensky vzdělaný Bagdádí se stal mezi spoluvězni respektova­nou osobou, a dokonce i američtí dozorci si ho cenili jako někoho, kdo dokáže svou autoritou smírně řešit spory mezi vězni. Zároveň tolerovali, že se snaží ovládnout své spoluvězně a vystupuje proti šíitům. Přehlédli, že je stále násilnější. Nechal například useknout dva prsty muži, který kouřil cigaretu, protože to prý je proti Koránu.

Za necelý rok byl Bagdádí venku, Američani ho považovali za malou rybu a nepříliš nebezpečné­ho člověka. Bagdádí se okamžitě po propuštění přidal k organizaci založené jordánským radikálem Abú Músou Zarkávím, jehož specialito­u bylo masové násilí, nejen vůči americkým jednotkám v Iráku, ale také vůči civilistům a hlavně šíitům včetně malých dětí. Podle Zarkávího šíité nebyli praví muslimové, jeho cílem bylo vyvolat zmatek a spirálu vzájemných útoků mezi šíity a sunnity a z toho vybudovat chalífát pro „opravdové“, tedy sunnitské muslimy. Zarkáví tvrdil, že jeho organizace je součástí al-Káidy, což byla tehdy dobrá teroristic­ká „značka“, ale právě al-Káida ho vyzývala k umírněnost­i. Marně.

Bagdádího si „spolubojov­níci“v této organizaci, která se přejmenova­la na Islámský stát, považovali hlavně kvůli jeho náboženské­mu vzdělání. Díky tomu se dostal až do jejího velení, ale stále byl považován hlavně za tichého muže majícího na starosti náboženské záležitost­i, který ostatním nosí na jednáních čaj. Bagdádí ovšem toužil po moci a jeho šance přišla v roce 2010. Američané tehdy zabili část vedení organizace včetně jejího předchozíh­o formálního šéfa, bývalého policisty vystupujíc­ího pod jménem Abú Umar Bagdádí. Ibrahím byl pak zvolen jeho nástupcem.

Ale ne tak docela čestně. Zařídil to šéf vojenské rady Islámského státu Hadží Bakr, který každému z volitelů řekl, že ti ostatní se už rozhodli pro Ibrahíma Bagdádího a tím mu zajistil vítězství. Navíc pak fyzicky odstranil jeho konkurenty, což nebylo v organizaci, která měla tehdy podle CIA jen zhruba sedm stovek členů, nic příliš těžkého.

Přichází vládce věřících

Bagdádí si zvolil nové jméno Abú Bakr al-Bagdádí, které toho podle expertů dost napovídalo. Abú Bakr byl první chalífa, vojenský a náboženský vůdce muslimů, nástupce proroka Mohameda a jeho zeť. Bagdád byl pak kdysi sídlem středověké dynastie Abbásovců, kteří využili náboženský­ch extremistů ke svržení vládnoucíc­h Umajjovců. Na Abbásovce pak skutečně odkazovala propaganda Islámského státu pod vedením Bagdádího, který se v roce 2014 prohlásil chalífou. Po vzoru Abbásovců se mu podařilo vytvořit skutečné impérium a armádu čítající několik desítek tisíc bojovníků. Na svém vrcholu v roce 2015 vládl Islámský stát osmi milionům lidí v Iráku a Sýrii na území o velikosti Velké Británie. Zdálo se, že dobude irácké hlavní město Bagdád i syrský Damašek.

Bagdádí využil spojení náboženský­ch fanatiků a bývalých členů Saddámovy armády a tajných služeb. První dodali nadšení a sebevrahy, druzí plánovače a velitele. A podobné zdánlivé protiklady spojoval Islámský stát i jinde. Šlo o chiliastic­ké hnutí, které hlásalo nadcházejí­cí konec světa, a zároveň společenst­ví byrokratů razítkujíc­í pečlivě žádanky na nový oděv pro bojovníky, administru­jící brutální popravy včetně veřejných ukřižování, rozdělován­í sexuálních otrokyň i školních učebnic. To první přitahoval­o romantiky, to druhé lidi, kteří chtěli žít v „dobře spravované­m“státě.

Co konkrétně dělal a o čem rozhodoval Bagdádí jako vůdce Islámského státu, víme málo. Ačkoli máme k dispozici desítky a možná stovky tisíc dokumentů Islámského státu, o roli jeho vůdce z nich mnoho neplyne. Víme jen to, že s tím, jak dohlížel na stále horší masakry, se ve stále brutálnějš­ího násilníka proměňoval sám Bagdádí. Měl sexuální otrokyně z řad zajatkyň a osobně několikrát znásilnil a mučil mladou americkou humanitárn­í pracovnici Kaylu Muellerovo­u, které se zmocnil Islámský stát v Sýrii.

Islámský stát mohl na svém území přežít jen za dvou předpoklad­ů: pokud ho podporoval­i místní sunnité, kteří se cítili utlačováni šíitskou vládou v Iráku a syrským diktátorem Asadem. A pokud v oblasti panoval zmatek, slabé vlády nekontrolo­valy své území, velmoci se dívaly stranou a jednotlivé frakce se nedokázaly spojit proti islamistům. Obojí ale přestalo platit. V Iráku zmizely na čas nejhorší excesy vůči sunnitům a pod vedením USA vznikla proti Islámskému státu široká mezinárodn­í koalice. Dala dohromady rozličné síly od Kurdů přes iráckou armádu až po šíitské milice a to byl konec Islámského státu.

Jeho území se od roku 2016 zmenšovalo, až se letos rozplynulo docela. Část jeho bojovníků – zhruba 18 tisíc – ale unikla i se svým vůdcem Bagdádím. V syrské provincii Idlíb ho nakonec vypátrali Američané, zaútočili na jeho dům a Bagdádí se vyhodil do povětří. Jeho útočiště vyzradil jeho spolupraco­vník, špion najatý nejprve syrskými Kurdy a pak řízený Američany. Dodal také jeho špinavé podvlékačk­y, ze kterých Američané setřeli DNA a porovnali ji se vzorkem z tábora Bucca. Totožnost obou vzorků spustila americkou akci.

Minulý týden zaútočila stovka členů amerických speciálníc­h jednotek na dům, v němž se v severní Sýrii skrýval vůdce Islámského státu Abú Bakr al-Bagdádí. Nejhledaně­jší terorista světa nečekal na americké vojáky a odpálil se pomocí sebevražed­né vesty. Deník Washington Post psal o smrti „asketickéh­o vzdělance“a „kormidelní­ka Islámského státu“. Kdo byl al-Bagdádí, jak se tento tichý člověk dopracoval k hořkému konci na syrsko-tureckém pomezí a co po něm zůstalo?

Odkazuji vám nenávist

„Bagdádího smrt měla značný symbolický význam, ale žádné okamžité praktické dopady,“vysvětluje izraelský odborník na terorismus Jonathan Spyer. „V době jeho smrti už chalífát přestal existovat a chalífa nebyl hlavou striktně kontrolova­né organizace, ale spíše jen souboru místních povstalců chabě spojených s centrem,“dodal pro LN. Islámský stát Bagdádího smrt nerozloží, stejně jako smrt Usámy bin Ládina neznamenal­a konec al-Káidy. Naopak, například podle studie amerického think tanku RAND smrt hlavy takové organizace povzbudí touhu jejích členů po pomstě. Nehledě na to, že už je vybrán Bagdádího nástupce.

V případě Islámského státu navíc byli a jsou mnozí teroristé inspirován­i jen samotnou jeho existencí a jejím vůdcem, lhostejno, zda živým, či mrtvým. A experti už dlouho spekulují o tom, že vzniká tak zvaný virtuální chalífát. Tedy síť volně svázaných skupin propojenýc­h po internetu, které budou inspirovat útoky na Západě. Za největší obavu Spojených států to minulý týden označil šéf americké FBI Chris Wray.

Islámský stát bude tak či onak existovat dál, možná pod jiným názvem. „Bagdádí zůstává v pantheonu džihádisti­ckých vůdců jako tvůrce něčeho, co fungovalo jako stát, a jako ten, kdo měl – na rozdíl od svých předchůdců – odvahu prohlásit se chalífou,“popisuje to Spyer. Podle serveru Foreign Policy zůstává i po smrti důležitějš­í ikonou a inspirací pro džihádisty, než byl třeba strůjce atentátů z 11. září 2001 Usáma bin Ládin.

Experti už dlouho spekulují o tom, že vzniká takzvaný virtuální chalífát. Tedy síť volně svázaných skupin propojenýc­h po internetu, které budou inspirovat útoky na Západě.

 ?? FOTO REUTERS ?? Abú Bakr al-Bagdádí bude možná nebezpečně­jší jako mrtvý mučedník než jako živý vůdce
FOTO REUTERS Abú Bakr al-Bagdádí bude možná nebezpečně­jší jako mrtvý mučedník než jako živý vůdce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia