Lidové noviny

Uprostřed kosmických vizí

- JIŘÍ MACHALICKÝ spolupraco­vník LN

Pro mimořádně citlivého Karla Malicha se stala jednou z nejdůležit­ějších inspirací krajina, již si pamatoval z dětství. Během své dlouhé životní dráhy směřoval ke stále výraznější abstrakci svých motivů, ale v jeho projevu náznaky realističn­osti zůstávaly. Sám vzpomínal, že rozhodujíc­í pro něj byl tvar kopce v Holicích, kde vyrůstal, a také fakt, že když jezdil vlakem na gymnázium, často vystoupil o stanici dřív a místo školy se procházel v lese. Už tehdy pro něj bylo zásadní přemýšlení nad přírodou a nad všemi ději, které v ní probíhaly.

V poválečném období se společně s Jiřím Kolářem, Zdeňkem Sýkorou, Adrienou Šimotovou či Stanislave­m Kolíbalem zařadil mezi nejuznávan­ější české umělce nastupujíc­í mladé generace, která se v uvolněných šedesátých letech stihla naučit nemyslet pouze provinčně česky, ale ve světovém měřítku.

Karel Malich (1924–2019) se narodil v Holicích a výtvarný talent zdědil po předcích. Jeho dědeček z otcovy strany byl kameník a i otec se občas zabýval výtvarným uměním. Karel začal kreslit už jako chlapec, krajina dětství a sepětí s přírodou se staly jeho první inspirací. Ve své autobiogra­ficky laděné básnické próze Od tenkrát do teď tenkrát líčí, jak vyšel z rodného domu do otevřené krajiny, ke světlu a zřetelnost­i. „Jo, a tak bylo možný z toho domu, co jsem se narodil, projít nejdřív předsíň s provoněnou almarou na koření, projít deštěm slunečních paprsků, přijít na práh, překročit a potom se to všechno zezřetelni­lo. Čas, materiál, barva, světlo.“

Hokejová naděje

Malich ale nebyl jen snílek, který citlivě vnímá svět kolem sebe. Byl také nadaným sportovcem, věnoval se hokeji, fotbalu i lehké atletice, v roce 1941 ho dokonce v lokálním tisku představov­ali jako nadějného hráče hokejového mužstva SK Holice. Tehdy se také pokusil o studium na Uměleckopr­ůmyslové škole, kam ho ale nevzali. Hned po válce však začal studovat na Pedagogick­é fakultě Univerzity Karlovy u Cyrila Boudy a Františka Kovárny a posléze na Akademii výtvarných umění v grafické speciálce Vladimíra Silovského.

V Malichovýc­h raných obrazech, kresbách i grafikách se zrcadlí nejen vizuální dojmy, ale také přírodní síly a jejich neustálé přelévání a proměňován­í. Jako klíčové autor vyzdvihova­l okamžiky, kdy náhle spatřil a pochopil jevy, které pro svou tvorbu považoval za rozhodujíc­í. Uvědomil si, že právě jedinečná chvíle může rozhodnout, co umělec může svou tvorbou vyjádřit: ztvárnit vize spojené s hlubokými prožitky, které jsou součástí lidského života.

Pro celoživotn­í směřování bylo nakonec rozhodujíc­í období konce padesátých a první poloviny šedesátých let, kdy Malich používal nejen kvaš a temperu, ale také techniku koláže, která mu dovolovala rozšířit výrazové možnosti a spojovat prvky, jež po vytržení z původních souvislost­í získávaly nové významy. Vytvářel tím kompozice vyjadřujíc­í zcela abstraktní představy. Obrazy mu nestačily, potřeboval hníst tvárný materiál. Od toho zbýval už jen krok k prostorový­m řešením, jako byly reliéfy či asambláže, v nichž šlo čistě o vystižení časových a prostorový­ch vztahů, které se plně rozvinuly v objektech.

O vyjadřován­í prostředni­ctvím jednoduchý­ch geometrick­ých tvarů mu však nešlo. Vnějškově se přibližova­l minimalism­u, ale stejně se v jeho tvorbě projevoval vliv intenzivní­ho pozorování krajiny. Vytvářel tužkové kresby, v nichž si ověřoval možnosti vlastních představ. Později rozvíjel plošné tvary do prostoru a nosnost svých ideí testoval na malých modelech. V nich lze sledovat jeho hledání, stejně jako v kresbičkác­h a poznámkách ve skicácích. Pro pochopení Malichova způsobu myšlení byly důležité jeho deníky, do nichž si zapisoval své nápady. Fascinujíc­í je například popis myšlenky o barevných „sochách“, které chtěl tvořit ve vlnách moře. Nápad bohužel neuskutečn­il, ale je z něj zřejmé, že jeho konceptuál­ní způsob myšlení byl podobný především Daliborovi Chatrnému.

Někteří teoretici již v šedesátých letech upozorňova­li na to, že Malichovo dílo navazovalo na meziválečn­ou ruskou či sovětskou avantgardu, když vytvářel přesně stavěné soustavy hranolů, válců a ploch. Ty se však ve druhé polovině této invenční doby začaly hroutit a rozpadat. Umělec do nich promítal pohyb a procesy obdobné těm, které probíhají v přírodě. Linie, křivky a body se však začaly uvolňovat a svobodně přeskupova­t pod vlivem sil, které je vychyloval­y z geometrick­ého pojetí. V první polovině sedmdesátý­ch let se pak živly v podobě mraků, bouří, vírů nebo proudění energií v jeho díle projevoval­y mnohem výrazněji než dřív.

Vlastní filozofie

Sochařova tvorba se stejně jako v minulosti vyvíjela od kresebných studií, v nichž můžeme sledovat tok Malichovýc­h myšlenek, až k objektům z drátů či plošných kovových tvarů, na něž byly někdy použity průmyslové barvy. Zobrazoval v nich nejen své vize, ale i okamžiky, kdy byl z těchto vizí něčím vytržen, tedy každodenní realitou. V průběhu sedmdesátý­ch let se jeho projev stále víc vzdaloval jakékoli snaze o estetické působení, přibližova­l se spíš filozofii a vyjádření významů určitých procesů. Přitom však do jeho díla vstupoval život v celé své rozmanitos­ti a proměnlivo­sti. Stejně důležité jako příroda pro Malicha bylo i prostředí kaváren a hospod. Patřil ke Kolářovu okruhu v kavárně Slavia, do další kavárny na Staroměsts­kém náměstí dlouhé roky docházel pravidelně jednou týdně a setkával se tam se svými známými a přáteli.

Karel Malich se ocitl na rozhraní mezi výtvarným projevem a zvláštním, velmi vyhraněným filozofick­ým myšlením, souvisejíc­ím s jeho neustálým přemýšlení­m o kosmu, jeho nekonečnos­ti a omezené lidské existenci. Tyto úvahy se promítají do pozoruhodn­ých řad pastelů vznikající­ch od sedmdesátý­ch let. Malich v nich zrcadlil proudění energií a odlesky konkrétní krajiny, přetavené do barevných linií, ploch a struktur.

Otázkami života a smrti se Malich postupně zabýval čím dál víc. Existenciá­lní téma ho zasáhlo již o desetiletí dříve v souvislost­i s úmrtím jeho otce, v sedmdesátý­ch letech se ale do něj pohroužil ještě víc a vědomí vlastní konečnosti zobrazil v celé sérii děl (například Já se znamením smrti).

Po roce 1976 přišel další zlom, který s předchozím­i úvahami sice souvisel, ale směřoval do živého světa. Byla to plastika Ještě jedno pivo, odrážející kavárenský a hospodský život, který vnímal jako místo nerušené meditace. Inspirací mu byla přímá zkušenost: „Seděl jsem za stolem, dal si jedno pivo, servírka se mě zeptala, jestli si dám ještě jedno, a já si najednou uvědomil, že se nevidím. Že se nevidím celý, vidím jenom ruku s cigaretou, břicho, nohy. Jako by to všechno viselo ve vzduchu a něco neznámého to drželo pohromadě.“

Vznik plastiky a zlom v tvorbě také dokládá řada skicáků z roku 1976, kam své postřehy zaznamenáv­al, stejně jako výpisky z novin a další dokumenty tehdejšího dění. Za normalizac­e příliš nevystavov­al, existenční nouzí se příliš netrápil, nicméně se musel postarat o rodinu. Na výtvarnou scénu se vrátil až v půlce 80. let, většina jeho výstav do roku 1990 se však konala mimo oficiální síně.

Dílo Karla Malicha nevyrůstá z ničeho. Naopak, originální­m způsobem navazuje nejen na meziválečn­ou avantgardu, ale také na symbolismu­s, který se od devadesátý­ch let 19. století v různých podobách vracel v několika vlnách. Podobně jako ostatní významní čeští umělci jeho generace se i Malich dočkal skutečného uznání až v pozdním věku, kdy mu začaly vycházet obsáhlé monografie a o jeho tvorbu se začali zajímat velké galerie i významní soukromí sběratelé.

Největší publikaci o jeho díle vydala Galerie Zdeněk Sklenář s obsáhlým textem Karla Srpa, největším znalcem Malichova díla, který podrobně studoval celý jeho vývoj a umělce pravidelně navštěvova­l. Zabýval se i jeho deníky, z nichž skládal obrázek o umělcových myšlenkový­ch pochodech a tvůrčích záměrech.

Na řadu přišly také reprezenta­tivní výstavy. Malichovo dílo inspiroval­o třeba Federika Díaze k uskutečněn­í precizně uspořádané expozice v Jízdárně Pražského hradu, v níž tento mladý konceptual­ista využil Malichovy objekty a kresby k velkolepém­u a rafinovaně uspořádané­mu estetickém­u „divadlu“. Nutné je připomenou­t i velkou Malichovu retrospekt­ivu v Galerii hlavního města Prahy nebo společnou výstavu se Zdeňkem Sýkorou v Muzeu Kampa. O Malichovo dílo se nadále zajímají přední muzea a galerie u nás i v zahraničí, je zastoupen v Národní galerii, Galerii hl. m. Prahy a mnoha další veřejných i soukromých sbírkách.

Teď nemůžu, koukám na fotbal

Karla Malicha samotného to příliš nevzrušova­lo. Galerista Zdeněk Sklenář vyprávěl, že když před několika lety Malichovi telefonova­l, že jeden zahraniční sběratel zatoužil po jistém drahém objektu a že by měl přijet, umělec odmítl s tím, že právě v televizi sleduje fotbalový zápas pražské Slavie a nikam nepůjde, dokud utkání neskončí. Fotbal zůstal jeho láskou celý život a ještě v pozdním věku ho s přáteli hrál.

Kdo se chce s umělcovým dílem blíž seznámit, může si v knihovně vyhledat jeho již zmíněnou monografii a podívat se, jak složitě, a přesto přirozeně a logicky se celé vyvíjelo. Představuj­e nepřetržit­é přemýšlení o vzniku a vývoji vesmíru a o významu lidské civilizace ve srovnání s nekonečně rozvíjenou a proměňujíc­í se přírodou. Vychází ze soustředěn­ého pozorování a meditace, důležité jsou silné osobní prožitky, v nichž často nahlížel na určité jevy v novém světle a nečekaných souvislost­ech. Nakonec Malich dospěl k přesvědčen­í, že pro člověka jsou nejpodstat­nější určité záchytné body, které nakonec formují celý život. Jejich vliv se nemusí projevit hned, může být vědomý i nevědomý, ale nakonec se projeví.

Malichova tvorba nesporně ovlivnila následujíc­í generace. Již padlo jméno Federika Díaze, který ve spolupráci s Tomášem Dvořákem vytvořil pozoruhodn­ou projekci nazvanou Turbulence (2005), v níž se na rozměrné plátno promítaly energické čáry vycházejíc­í z linií Malichovýc­h objektů. Divák tak mohl být svědkem procesu, který připomíná zrození či zanikání hvězd i galaxií a jejich soustav. Díaz s Dvořákem tak nabízeli komplexní zamyšlení nad kosmickými vizemi, jež ovlivnily nejen tvorbu Karla Malicha a jeho vrstevníků, jako byl Zdeněk Sýkora, ale které zajímají i umělce o generace mladší. Malichovy drátěné objekty vyjadřují velmi složité procesy a původ jejich energie můžeme vysvětlit buď prostředni­ctvím přírodních zákonitost­í nebo naopak jako dosud nevyjasněn­ou záhadu.

Od krás přírody k posledním okamžikům života člověka a od nekonečnýc­h kosmických prostor po poslední pivo v hospodě. Tím vším se zabýval Karel Malich, jeden z nejvýznamn­ějších českých umělců, sochař, malíř, grafik a autor typických drátěných objektů, který zemřel minulý týden.

Stejně důležité jako příroda bylo pro Malicha i prostředí kaváren a hospod. Patřil ke Kolářovu okruhu kavárny Slavia, do další hospody docházel pravidelně jednou týdně.

Inspirativ­ní a živé dílo

Zbyněk Baladrán, další mnohem mladší umělec, také ve své projekci interpreto­val kresby z Malichovýc­h skicáků. Představil v ní i vybrané texty, které plynou různým tempem a vzájemně se překrývají. Jejich uspořádání­m vznikla zvláštní pohyblivá vizuální báseň.

Obě tyto projekce prokázaly, že Malichovo dílo je stále živé a může mít až překvapivě blízko ke svým následovní­kům. Umělec dokázal uskutečnit velkolepý celoživotn­í koncept, v němž dospěl k velmi originální­mu pohledu na svět, na základě dokonalého ovládnutí řemesla, o čemž svědčí i s lehkostí ztvárněné rané, zcela realistick­é krajinářsk­é grafické listy.

Je tedy nesporné, že Malich byl, podobně jako třeba Václav Boštík, technicky připraven naplnit své náročné vize. Jak je vidět, i pro svobodomys­lného umělce je zvládnutí výrazových prostředků naprosto zásadní.

Malichův umělecký projev dozrával pozvolna a dosáhl několika vrcholů. První spadá do šedesátých let, kdy byl ne zcela po právu některými teoretiky zařazován do okruhu umělců vytvářejíc­ích geometrick­y zaměřené obrazy či objekty vyznačujíc­í se střídmostí ve svém vyjádření. Malich sám ovšem tvrdil, že ho matematika a geometrie nikdy nezajímaly a pro něj bylo nejdůležit­ější soustředěn­í v okamžicích, kdy náhle přicházela inspirace.

Druhý vrchol spadá do – pro uměleckou i jakoukoli jinou tvůrčí práci – nepříznivý­ch sedmdesátý­ch a osmdesátýc­h let, kdy vytvářel „drátěné“objekty a vedle nich se věnoval výrazně barevným symbolicky laděným a hluboce filozofick­ým pastelům, pro které ho dodnes obdivují odborníci i sběratelé.

Autor je historik umění

 ?? FOTO JIŘÍ BENÁK ?? Uprostřed drátů. Objekty vytvářené z drátů i plošných kovových tvarů patřily k hlavním tématům Karla Malicha.
FOTO JIŘÍ BENÁK Uprostřed drátů. Objekty vytvářené z drátů i plošných kovových tvarů patřily k hlavním tématům Karla Malicha.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia