Lidové noviny

Ne dost špatné na zánik

- JOSEF TUČEK

inzerce

Díky svému dlouhatáns­kému krku je žirafa nejvyšším ze všech suchozemsk­ých živočichů. V Guinessově knize rekordů to může vypadat impozantně, ale k čemu jí takto dlouhý krk vlastně je? Jako první se nabízí, že se tak může živit listím vysoko v korunách stromů, takže předhonila potravní konkurenci. Jenže hlava největších zvířat sahá i více než pět a půl metru nad zem a často přečnívá větve, jejichž listí okusuje. Přístup k jídlu tedy není závislý jen na délce krku. Navíc nejvyšším potravním konkurente­m žirafy je slon africký, obvykle o dva metry menší než žirafa, která tak nemá zapotřebí se až tolik vytahovat. Dlouhý krk neposkytuj­e výhodu, která by stála za to, aby se evolučně rozvíjela.

Jiným vysvětlení­m je, že žirafí samci spolu soupeří o samice, což dělají tak, že se přetlačují svými krky. Větší krk by tedy mohl představov­at převahu nad jinými. Jenže k souboji koneckonců není dlouhý krk nezbytný, bojovat se dá i jinak – někdy do sebe žirafí samci jednoduše buší hlavami.

Odlišný pohled na věc nyní nabídl ve své knize, kterou vydalo nakladatel­ství Harvard

University Press, Daniel Milo, izraelský rodák a profesor filozofie přírody na pařížské Škole vyšších studií společensk­ých věd. Jeho kniha má výmluvný název: Good Enough – Tolerance for mediocrity in nature and society (Dostatečně dobré – tolerování průměrnost­i v přírodě i ve společnost­i).

Milovo vysvětlení zní: fenomény v přírodě jsou čistě „ovocem náhody“, nevyvíjejí se jen účelově. Přežije tedy nejen to, co evoluce náhodou „zkonstruov­ala“pěkně a užitečně, ale i to, co je ještě „dost dobré“, čili není „dost špatné“na to, aby zaniklo.

Žirafa je toho příkladem, protože její „konstrukce“vlastně moc užitečná není. Má i dlouhé nohy, takže když se chce napít, musí se pořádně rozkročit, aby k vodní hladině vůbec dobře dosáhla. To není pohodlné ani bezpečné, protože tím oddaluje dobu, kdy se při napadení predátorem může účinně bránit svými kopyty. Nijak uhlazeně nevypadá ani porod – mláďata při něm padají z výšky dvou metrů na zem.

Oči jako kola

Daniel Milo přináší i další příklady. Krakatice obrovská a kalmar Hamiltonův patří mezi největší hlavonožce, kteří se skrývají v mořských hlubinách. Jejich oči vyrůstají do velikosti, kdy mají v průměru 40 centimetrů. Jsou největší v přírodě. Proč? Nikdo neví, žádná zjevná výhoda z toho pro ně nekouká.

Ještě zvláštnějš­í jsou pak třeba ostnohřbet­kovití křísci (Membracoid­ea), hmyz příbuzný cikádám. Mají podivný roh či přilbu, a to nejroztodi­vnějších tvarů lišících se druh od druhu a v některých případech dvakrát až třikrát delší než zbytek těla. K ničemu jim to není, připouštěj­í entomologo­vé, tyhle výrůstky hmyz jenom zatěžují a komplikují mu život.

Záhada velikých skvrn

Vraťme se však ještě k žirafám. Pozoruhodn­é pozorování popsal loni Derek Lee, biolog z americké Pensylváns­ké státní univerzity, v periodiku Peers. S kolegy sledoval 258 žirafích mláďat v Tanzanii. Všímal si, že měla na těle různě velké skvrny. Zaznamenáv­al jejich osudy a pak vypočítal, že mláďata s většími skvrnami měla o 17 procent vyšší šanci, že je nezabijí predátoři.

Jak je tohle možné? Třeba jde o čirou náhodu. Anebo tu vidíme dosud neznámý fenomén. Pak by velikost skvrn nebyla pouze ne „dost špatná“, ale naopak „hodně dobrá“a užitečná vlastnost. Jen lidé tomu ještě nerozumějí.

 ??  ?? O kolik krčních obratlů má žirafa víc než člověk? Obvyklá odpověď zní, že my jich máme sedm a žirafa taky sedm, ale pořádně velkých.
Jenže někteří anatomové soudí, že žirafa má krčních obratlů osm. Počítají mezi ně i obratel, který jiní už považují za první obratel hrudní.
O kolik krčních obratlů má žirafa víc než člověk? Obvyklá odpověď zní, že my jich máme sedm a žirafa taky sedm, ale pořádně velkých. Jenže někteří anatomové soudí, že žirafa má krčních obratlů osm. Počítají mezi ně i obratel, který jiní už považují za první obratel hrudní.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia