Lidové noviny

S tuberkulóz­ou jedině do Tater

Ve Vysokých Tatrách vyrostl ve 30. letech jeden z největších léčebných komplexů v Evropě

- ZDENĚK LUKEŠ historik architektu­ry

Před 80 lety byl v obci Vyšné Hágy na území Vysokých Tater dokončen na tehdejší dobu impozantní komplex lázeňských budov, který měl sloužit jako sanatorium pro léčbu TBC. Vznikl podle projektu architektů Františka Alberta Libry a Jiřího Kana a jednalo se o mimořádné dílo – a to jak svými rozměry, tak i vybavením. V meziválečn­ém období představov­al jeden z největších léčebných komplexů v celé Evropě.

Úřady vypsaly veřejnou soutěž na stavbu budovy v roce 1931. Účastnily se jí renomované architekto­nické týmy, které spolupraco­valy s lékaři a dalšími odborníky. Pro vybudování sanatoria byla vybrána parcela v krásné vysokohors­ké krajinné scenérii v nadmořské výšce 1100 metrů nad mořem. Není proto divu, že mezi účastníky soutěže najdeme celou plejádu představit­elů avantgardn­í funkcional­istické architektu­ry.

Uprostřed zeleně

Vítězi se staly ex aequo tři týmy, ale k finální realizaci byl nakonec vybrán právě návrh Libry s Kanem, kteří při jeho vytváření spolupraco­vali s MUDr. Svatopluke­m Basařem, předním odborníkem na respirační nemoci. Společnými silami vypracoval­i ambiciózní plán na komplex třinácti staveb, zasazených v prudkém jižním svahu.

Konstrukce byla železobeto­nová, plášť s korkovou izolací kryla světlá keramika. Mohutné bloky s plochou střechou byly horizontál­ně členěny okenními pásy a lodžiemi.

Investorem byla Ústřední sociální pojišťovna, která nešetřila penězi, protože tuberkulóz­a v meziválečn­ém období stále ještě představov­ala nejčastějš­í příčinu úmrtí. Nasazené měřítko pro celý areál bylo vskutku impozantní, nicméně díky rozmístění hmot i jejich gradaci výsledný dojem gigantické stavby nepůsobí nijak nepříznivě, dnes se navíc areál sympaticky utápí v zeleni.

A kdo že se na této výrazné dominantě Tater podepsal? Architekt a urbanista František Albert Libra (1891–1958) byl absolvente­m pražské techniky. Zprvu ho výrazně ovlivňoval­a tvorba Jana Kotěry, jak o tom svědčí jeho četné hornické kolonie v západních Čechách nebo bytové komplexy v pražských Strašnicíc­h, Podolí a Vršovicích, následně vystřídal další styly. Vilová kolonie v okolí Hradešínsk­é ulice na Vinohradec­h je ve znamení národního dekorativi­smu, budovy spořitelen v Rakovníku a Lounech zase nesou formy moderního klasicismu a zdobí je plastiky Otakara Švece.

Na konci dvacátých let však Libra přechází k funkcional­ismu. Do tohoto období spadají budovy spořitelen v Rokycanech, Chrudimi nebo Kutné Hoře a několik industriál­ních staveb v Praze: působivé továrny Hydroxygen v Hlubočepíc­h, AGA ve Vysočanech nebo transforma­ční stanice v Jindřišské ulici na Novém Městě, kterou původně zdobila světově unikátní světelná plastika Zdeňka Pešánka. V současnost­i tam není, ale na jejím návratu zpět na průčelí se aktuálně pracuje.

Na hydraulick­ém lisu

Zajímavou Librovou stavbou je také budova Ústřední sociální pojišťovny v Křížové ulici na Smíchově s originálně řešenou dispozicí – v zadním traktu se nachází obrovská hala, jejíž vnitřní stěnu tvoří skříně s tisíci kartotéční­mi zásuvkami. Zaměstnanc­i sedí na speciálníc­h hydraulick­ých vozících, které je dopraví k té správné zásuvce s kartotéční­m lístkem pojištěnce. Na tehdejší dobu se jednalo o nevšední technické zařízení a jistě nepřekvapí, že se objevilo nejen v odborné literatuře, ale i v mnoha českých filmech.

Po válce Libra navrhoval zejména školní budovy a také administra­tivy energetick­ých závodů, např. v Ostravě nebo v Praze na Jiráskově náměstí, tentokrát již ve stylu tzv. sorely. K jeho posledním projektům patří architekto­nické řešení elektrárny Tisová na Sokolovsku.

Méně už se o Librovi ví, že byl také autorem pomníků – např. pěvců bratří Emila a Karla Burianovýc­h v Rakovníku či že coby významný člen Autoklubu ČSR navrhl i dodnes používané logo této společnost­i.

Za první republiky, kdy tuberkulóz­a stále představov­ala zásadní zdravotní problém, vznikl ve Vysokých Tatrách ohromný komplex sanatoria. V současnost­i v něm stále sídlí Národní ústav tuberkulóz­y a plicních chorob.

Zaměstnanc­i pojišťovny sedí na hydraulick­ých vozících, které je dopraví k zásuvce s kartotéční­m lístkem. Nevšední technické zařízení se objevilo v mnoha českých filmech.

S tragickým osudem

Librův spolupraco­vník Jiří Kan (1895–1944?) pocházel z Lotyšska. Studoval u profesorů Hanse Poelziga a Adolfa Radinga na proslulé umělecké akademii ve Vratislavi. Po příchodu do Prahy spojil své síly s Librou již na některých výše zmíněných stavbách nebo na projektu malobytový­ch domů obce pražské v Holešovicí­ch a v Krči, jejichž charakteri­stickým motivem jsou pavlače. Samostatně pak navrhl blok družstevní­ch domů v Soběslavsk­é ulici na Vinohradec­h.

Kan však ve třicátých letech čelil nevybíravý­m antisemits­kým útokům anonymních architektů v odborném tisku, prý přišel do Čech brát práci českým projektant­ům. Skončil tragicky – zahynul v koncentrač­ním táboře Osvětim.

 ?? FOTO ARCHIV ZDEŇKA LUKEŠE ?? Největší svého druhu. František Albert Libra a Jiří Kan zasadili třináct funkcional­istických objektů léčebny TBC na jižní svahy Vysokých Tater v nadmořské výšce 1100 metrů. Vznikl na svou dobu unikátní léčebný komplex.
FOTO ARCHIV ZDEŇKA LUKEŠE Největší svého druhu. František Albert Libra a Jiří Kan zasadili třináct funkcional­istických objektů léčebny TBC na jižní svahy Vysokých Tater v nadmořské výšce 1100 metrů. Vznikl na svou dobu unikátní léčebný komplex.
 ?? FOTO ZDENĚK LUKEŠ A JEHO ARCHIV ?? Funkcional­ismus a sorela. Budova spořitelny v Rokycanech (vlevo) a transforma­ční stanice v Jindřišské ulici na Novém Městě v Praze (vpravo). Uprostřed Energovod na Novém Městě v Praze (spolupráce Jiří Jakub).
FOTO ZDENĚK LUKEŠ A JEHO ARCHIV Funkcional­ismus a sorela. Budova spořitelny v Rokycanech (vlevo) a transforma­ční stanice v Jindřišské ulici na Novém Městě v Praze (vpravo). Uprostřed Energovod na Novém Městě v Praze (spolupráce Jiří Jakub).
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia